7 JELA ZA 7 DANA

Ovog tjedna radimo hrskave rolice, kremasto kelj varivo, zelena jaja i hrskavu cvjetaču

 Bhofack2/Getty Images/istockphoto
Također, radimo i piletinu s gljivama iz jednog lonca, tost sa srdelama i tjesteninu sa sirom

Nakon snježnog vikenda, u novi tjedan krećemo s hrskavim zalogajima u kojima koristimo ostatke od nedjeljnog ručka, a odmah zatim radimo i prejednostavno jelo s jajima i zelenim povrćem koje smo za vikend kupili na tržnici. Sredinom radnog tjedna radimo kremasto i zasitno varivo s keljem, kobasicom i krumpirom, a zatim cvjetaču pretvaramo u slasne zalogaje i poslužujemo uz krumpiriće i umak po želji. U petak radimo tost sa srdelama, u subotu kremastu tjesteninu sa sirom, a u nedjelju sve sastojke za piletinu s gljivama ubacujemo u jedan lonac i ostatak dana provodimo odmarajući. Recepte za sva navedena jela potražite u nastavku.

PONEDJELJAK

Kada želite iskoristiti ostatke pečenja, sjetite se recepta za ove prejednostavne rolice od kora za savijače i napravite slastan, a brz ručak. Poslužiti ih možete same ili uz umak po želji, a osim u pećnici, završiti ih možete i u dubokom ulju ili fritezi na vrući zrak.

ROLICE S POVRĆEM I OSTACIMA

image
Stephaniefrey/Getty Images/istockphoto

UTORAK

Ako volite shakshuku, razmislite i o tome da napravite ova predobra zelena jaja. Trebat će vam zeleno lisnato povrće, poput blitve i špinata, koje sada možete pronaći na tržnici, pokoji začin i nekoliko jaja. Jelo poslužite uz tostirani kruh koji ste najprije natrljali češnjakom.

ZELENA JAJA

image
Natabene/Getty Images/istockphoto

SRIJEDA

Sredinom tjedna obavezno kuhamo varivo. Ovog puta na redu je kombinacija kelja, kobasice i krumpira. Koristimo svježu kobasicu koju zatim vadimo iz crijeva i pirjamo, a kako bismo dobili kremasto varivo, dio povrća na kraju vadimo iz lonca i blendamo u kašu.

KREMASTO VARIVO S KELJEM, KOBASICOM I KRUMPIROM

image
Bhofack2/Getty Images/istockphoto

ČETVRTAK

Želite li od cvjetače napraviti jelo koje će za stolom biti totalni hit, razmislite o hrskavim zalogajima koji se odlično slažu uz krumpiriće ili pečeni batat, a poslužiti ih možete i uz kakav dobar umak po želji. Cvjetača se uvijek dobro slaže s grčkim jogurtom, tahinijem i kikiriki maslacem.

HRSKAVA CVJETAČA

image
Rocky89/Getty Images

PETAK

Dajte priliku svježim srdelama s ribarnice, brzinski ih ispecite pa poslužite na tostu zajedno s još nekoliko jednostavnih dodataka. U slučaju da niste stigli obići tržnicu ili svratiti u trgovinu, za ovo jelo koristiti možete i sardine iz konzerve.

TOST SA SRDELAMA

image
Pinkybird/Getty Images

SUBOTA

Amerikanci obožavaju tjesteninu sa sirom, a jednom kada je pripremite na ovaj način, isto bi se moglo dogoditi i vama. Napravite kremasti bešamel, dodajte sir, a zatim sve spojite s tjesteninom i dobro zapecite. Za dodatnu hrskavost tjesteninu pospite mješavinom krušnih mrvica, maslaca i - još sira.

TJESTENINA SA SIROM

image
Rudisill/Getty Images

NEDJELJA

Želite li nedjelju provesti uglavnom odmarajući, ovaj recept bit će vam više nego koristan. Povrće nasjeckajte, piletinu zapecite pa sve zajedno ubacite u isti lonac i pustite da se krčka dok ne dobijete gusti, bogati umak. Poslužite uz pire krumpir ili njoke i, naravno, uz obaveznu zdjelu zelene salate.

PILETINA I GLJIVE IZ ISTOG LONCA

image
Bhofack2/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:19