PRIPREME ZA ZIMU

Ovog vikenda kuhamo domaće džemove s pomakom, u teglice spremamo šljive, buču, kruške i mrkvu


 
 Marko Miscevic/Cropix
Šljivama smo dodali tajni sastojak, mrkvu smo pretvorili u carrot cake džem, krušku spojili s vinom, a buču zaljutili

Trenutke poput onog kada ste kao mali, nestrpljivo mlatarajući nogama ispod stola, promatrali starije kako na još topli kruh mažu maslac koji se nježno rastapa, a zatim dodaju i voćni namaz koji je čas prije skuhala baka, pa je, umjesto da zatvori baš sve teglice, onu jednu ostavila za slatki doručak, čak je i danas, desetljećima poslije, teško zaboraviti. Dodajte tome još šalicu toplog mlijeka ili, još odvažnije, bijele kave, i doručak kakvom smo se u mlađim danima veselili kao što se danas veselimo dobrom kroasanu od kiselog tijesta je spreman.

image

Marko Miscevic/Cropix

Tada nismo marili jedemo li pekmez, džem ili marmeladu, važno nam je bilo samo da je dovoljno slatko i da povremeno naiđemo na kakav komadić marelice ili šljive koji bi doručak na tren učinio još uzbudljivim. Pa iako smo s godinama takve doručke zamijenili kompliciranim sendvičima, pekarskim favoritima ili zdravim smoothiejima od kojih bi se našim bakama zasigurno digla kosa na glavi, još nam pri otvaranju teglice domaćeg džema prorade sva osjetila, istog časa tražimo komadić kruha i vraćamo se u trenutak apsolutne sreće. A ako je u pitanju domaći džem koji smo napravili sami, sreća je dvostruko veća.

image

Marko Miscevic/Cropix

Ponukani nostalgičnim razmišljanjima kakva sa sobom obično donose prvi hladniji, jesenski dani, odlučili smo da je upravo sada pravo vrijeme da se i sami bacimo na kuhanje slatkih namaza. Odluka je pala na džemove, a dežurni dušobrižnici odmah su nam napomenuli da u tom slučaju u slatkom namazu nikako ne smiju izostati komadići voća. Nismo se puno bunili te smo se istog časa bacili na malo istraživanje okusa i osmislili neke nove, drugačije kombinacije. Iako se, u pravilu, naziv džem odnosi na slatki namaz od voća, mi smo se zaigrali i u priču ubacili čak i povrće, a zatim dobili okuse koje ćemo ove zime s posebnim uzbuđenjem mazati na kruh i palačinke.

image

Marko Miscevic/Cropix

I nećemo vas zamarati savjetima koje danas možete pronaći na svakom koraku u samo dva klika, već ćemo samo dodati ono najvažnije, a to je da, za najbolje rezultate, voće i povrće mora biti dovoljno zrelo, da šećer u džemovima možete prilagoditi s obzirom na slatkoću plodova te ih, ako to želite, možete usitniti štapnim mikserom. No svakako, barem jedan manji dio ostavite u komadićima, u tome je sva čar. Uzmite si vremena i ne brzajte, džemove miješajte kako ne bi zagorjeli, a razmislite i o pripremi džema u pećnici. Staklenke sterilizirajte, dobro zatvorite i uživajte.

image
Marko Miscevic/Cropix


Dodali bismo još i da su količine koje smo napravili dostatne za jednu veću ili dvije manje staklenke, eksperimentalne i sasvim dovoljne za slatke zimske gušte, a sadrže okuse poput šljive, vanilije i amaretta, buče, čilija i naranče te kruške, žutog muškata i papra. Vodeći se obožavanjem kolača od mrkve, odlučili smo se okušati i u pripremi džema s mrkvom, ananasom i kruškom kakav posebno vole Amerikanci, a koji bi okusom trebao podsjećati upravo na čuveni carrot cake. Iako nas je ananas u ovom džemu poprilično iznenadio, jednom kada je namaz bio gotov i kad smo ga isprobali, shvatili smo koliko kombinacija sastojaka stvarno ima smisla.

Recepte za drugačije jesenske džemove potražite u nastavku!

ŠLJIVA I AMARETTO IZ PEĆNICE

image
Marko Miscevic/Cropix

BUČA, NARANČA, ČILI

image
Marko Miscevic/Cropix

KRUŠKA, ŽUTI MUŠKAT I PAPAR

image

Marko Miscevic/Cropix

CARROT CAKE DŽEM

image
Marko Miscevic/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:58