Nedjelja je mnogima najdraži dan u tjednu, dan kad usporimo, kad se kuća ispuni mirisima domaće kuhinje i kad oko stola obično sjedne cijela obitelj. A ako postoji jelo koje već desetljećima zauzima počasno mjesto na nedjeljnom meniju, onda je to pečena piletina. Sočna, zapečena, mirisna… ne traži mnogo, a pruža puno. Upravo zato smo ove nedjelje odlučili isprobati verziju iz kuhinje Jamieja Olivera, jednog od najpopularnijih chefova današnjice, poznatog po jednostavnim, a efektnim receptima.
Njegov recept za piletinu iz jedne posude ono je što zovemo pravim "comfort foodom", ali bez stresa. Nekoliko sastojaka, deset minuta posla i pećnica obavlja sve ostalo. Idealno za dane kad želite skuhati nešto fino, ali vam se ne da provesti pola dana u kuhinji. I ne samo to, cijelo jelo priprema se u jednoj posudi, što znači i minimalno pranja, što ga čini još boljim izborom za opušten vikend ručak.
Dok se piletina polako peče, patlidžan i riža upijaju sve sokove i začine, a dodatak suhog voća i orašastih plodova daje jelu zanimljiv kontrast i teksture i okusa. Sve zajedno spaja se u pun, mirisan i topao tanjur koji, iako jednostavan, djeluje posebno.
Recept je savršen za dvoje, taman za lagani romantični ručak ili, ako kuhate sami, za jedan obrok sada i jedan sutra. Dakle, ako tražite ideju za nedjeljni ručak koji će vas nahraniti i mirisima i okusima, a neće vam zauzeti cijelu kuhinju, nastavite čitati. Donosimo vam Jamiejev recept koji će vam se vrlo vjerojatno uvući u tjednu rotaciju.
Jamie Oliver - piletina iz pećnice s patlidžanom, rižom i voćem
Trebat će vam (za 2 osobe):
4 pileća batka (oko 150 g svaki)
250 g patlidžana
150 g riže
50 g nasjeckanog suhog voća i orašastih plodova po izboru
(po želji) 1 čajna žličica shawarma paste (ili izmiksajte začine: kumin, korijander, paprika, kurkuma, kardamom)
(po želji) crveni vinsko ocat
maslinovo ulje
sol i papar
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Patlidžan prerežite po dužini, zatim prerežite svaku polovicu još jednom po sredini, tako da dobijete četvrtine. Lagano zarezujte kožu. Batke posložite u veću posudu za pečenje, premažite s malo maslinova ulja i po želji par kapi octa. Začinite solju i paprom. Pecite 25 minuta, u tom vremenu nasjeckajte suho voće i orašaste plodove. Izvadite posudu iz pećnice, dodajte shawarmu (ili svoju mješavinu začina), rižu, te pola nasjeckane mješavine voća i orašastih plodova. Ulijte 300 ml kipuće vode. Vratite u pećnicu još 25 minuta, dok riža ne upije svu vodu, a piletina bude meka i lagano se odvaja od kosti. Prije posluživanja, rižu lagano rastresite vilicom i posipajte ostatkom voćno orašaste mješavine za dodatni okus i teksturu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....