BRZO I FINO

Ovu nedjelju spremamo sočno i jednostavno pile po receptu Jamieja Olivera

Ako ste od onih koji nedjeljom traže ručak koji ne oduzima previše vremena, ali ima još uvijek odličan okus, imamo pravo rješenje. Jamie Oliver osmislio je recept koji kombinira sve što volimo: jednostavnu pripremu, sočnu piletinu i bogate, aromatične dodatke, a sve se kuha u jednoj jedinoj posudi

Nedjelja je mnogima najdraži dan u tjednu, dan kad usporimo, kad se kuća ispuni mirisima domaće kuhinje i kad oko stola obično sjedne cijela obitelj. A ako postoji jelo koje već desetljećima zauzima počasno mjesto na nedjeljnom meniju, onda je to pečena piletina. Sočna, zapečena, mirisna… ne traži mnogo, a pruža puno. Upravo zato smo ove nedjelje odlučili isprobati verziju iz kuhinje Jamieja Olivera, jednog od najpopularnijih chefova današnjice, poznatog po jednostavnim, a efektnim receptima.

Njegov recept za piletinu iz jedne posude ono je što zovemo pravim "comfort foodom", ali bez stresa. Nekoliko sastojaka, deset minuta posla i pećnica obavlja sve ostalo. Idealno za dane kad želite skuhati nešto fino, ali vam se ne da provesti pola dana u kuhinji. I ne samo to, cijelo jelo priprema se u jednoj posudi, što znači i minimalno pranja, što ga čini još boljim izborom za opušten vikend ručak.

Dok se piletina polako peče, patlidžan i riža upijaju sve sokove i začine, a dodatak suhog voća i orašastih plodova daje jelu zanimljiv kontrast i teksture i okusa. Sve zajedno spaja se u pun, mirisan i topao tanjur koji, iako jednostavan, djeluje posebno.

Recept je savršen za dvoje, taman za lagani romantični ručak ili, ako kuhate sami, za jedan obrok sada i jedan sutra. Dakle, ako tražite ideju za nedjeljni ručak koji će vas nahraniti i mirisima i okusima, a neće vam zauzeti cijelu kuhinju, nastavite čitati. Donosimo vam Jamiejev recept koji će vam se vrlo vjerojatno uvući u tjednu rotaciju.

image
Violetastoimenova/Getty Images

Jamie Oliver - piletina iz pećnice s patlidžanom, rižom i voćem

Trebat će vam (za 2 osobe):
4 pileća batka (oko 150 g svaki)
250 g patlidžana
150 g riže
50 g nasjeckanog suhog voća i orašastih plodova po izboru
(po želji) 1 čajna žličica shawarma paste (ili izmiksajte začine: kumin, korijander, paprika, kurkuma, kardamom)
(po želji) crveni vinsko ocat
maslinovo ulje
sol i papar

image
Shaiith/Getty Images/istockphoto

Postupak:
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Patlidžan prerežite po dužini, zatim prerežite svaku polovicu još jednom po sredini, tako da dobijete četvrtine. Lagano zarezujte kožu. Batke posložite u veću posudu za pečenje, premažite s malo maslinova ulja i po želji par kapi octa. Začinite solju i paprom. Pecite 25 minuta, u tom vremenu nasjeckajte suho voće i orašaste plodove. Izvadite posudu iz pećnice, dodajte shawarmu (ili svoju mješavinu začina), rižu, te pola nasjeckane mješavine voća i orašastih plodova. Ulijte 300 ml kipuće vode. Vratite u pećnicu još 25 minuta, dok riža ne upije svu vodu, a piletina bude meka i lagano se odvaja od kosti. Prije posluživanja, rižu lagano rastresite vilicom i posipajte ostatkom voćno orašaste mješavine za dodatni okus i teksturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 19:15