Piletina i marelice pripremljene u tagini i couscous

Težina pripreme: jako lagano

Vrijeme pripreme: 60 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • 1 pile (razrezano)
  • 1 čajna žlica mljevenog đumbira
  • 1/2 čajne žlice mljevenog cimeta
  • 2 manja luka oguljena i sitno sjeckana
  • 4 povrtnog temeljca
  • 4 režnja češnjaka
  • 1 klinčić
  • 1 čajna žlica crvene mljevene paprike
  • 1 čajna žlica mljevenog korijandera
  • oko 200 g marelica, prepolovljene i bez koštica
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 1 list lovora
  • 3 jušne žlice grubo sjeckanog svježeg lista celera
  • 1 šaka očišćenih pistacija
  • Za prilog:
  • oko 200 g coucousa
  • 250 ml temeljca
  • maslinovo ulje

Priprema

1. korak

Pomiješajte cimet, đumbir i otprilike dvije čajne žlice soli te njima premažite piletinu. U tagini ili širokoj plitkoj zdjeli zagrijte ulje te popecite piletinu i stavite sa strane.

Na istom ulju prodinstajte luk dok ne omekša. Dodajte češnjak i začine te sve dobro promiješajte. Piletinu vratite u taginu, dodajte temeljac i list lovora. Pokrijte poklopcem

i kuhajte na laganoj vatri oko pola sata.

2. korak

Zatim dodajte marelice i šećer i kuhajte još 15-ak minuta. U međuvremenu couscous polijte toplim temeljcem i ostavite da nabubri. Nakon petnaestak minuta kad je piletina gotova sve obilno posipajte svježim listom celera i pistacijom te poslužite uz couscous.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2023 23:34