
Težina pripreme: jako lagano
Vrijeme pripreme: 60 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- 1 pile (razrezano)
- 1 čajna žlica mljevenog đumbira
- 1/2 čajne žlice mljevenog cimeta
- 2 manja luka oguljena i sitno sjeckana
- 4 povrtnog temeljca
- 4 režnja češnjaka
- 1 klinčić
- 1 čajna žlica crvene mljevene paprike
- 1 čajna žlica mljevenog korijandera
- oko 200 g marelica, prepolovljene i bez koštica
- 1 žlica smeđeg šećera
- 1 list lovora
- 3 jušne žlice grubo sjeckanog svježeg lista celera
- 1 šaka očišćenih pistacija
- Za prilog:
- oko 200 g coucousa
- 250 ml temeljca
- maslinovo ulje
Priprema
1. korak
Pomiješajte cimet, đumbir i otprilike dvije čajne žlice soli te njima premažite piletinu. U tagini ili širokoj plitkoj zdjeli zagrijte ulje te popecite piletinu i stavite sa strane.
Na istom ulju prodinstajte luk dok ne omekša. Dodajte češnjak i začine te sve dobro promiješajte. Piletinu vratite u taginu, dodajte temeljac i list lovora. Pokrijte poklopcem
i kuhajte na laganoj vatri oko pola sata.
2. korak
Zatim dodajte marelice i šećer i kuhajte još 15-ak minuta. U međuvremenu couscous polijte toplim temeljcem i ostavite da nabubri. Nakon petnaestak minuta kad je piletina gotova sve obilno posipajte svježim listom celera i pistacijom te poslužite uz couscous.