5 NOVIH RECEPATA

Pržene su klasik,ali danas lignje kuhamo drugačije! Radimo brzu salatu, gulaš i domaće kruščiće

 Berislava Picek/Cropix
Naša suradnica Slavica Šagolj pripremila je pet recepata s lignjama, a otkrila nam je i nekoliko dobrih savjeta

Kako se s početkom jeseni more polako hladi, iz morskih dubina lignje u velikim skupinama idu prema plićoj vodi pa čak i obali, što znači da je pravo vrijeme za uživanje u ovoj morskoj deliciji. I to sve do kraja prosinca do kada službeno traje lignjolov. U ožujku većina napušta priobalno područje i vraća se u morske dubine. Bez obzira na visoku cijenu naših jadranskih lignji u ribarnicama (za jedan kilogram treba izdvojiti od 180 do 200 kuna) visokovrijedna je namirnica, omiljena na Mediteranu.

Tako, primjerice, španjolski i talijanski kuhari lignje dodaju u paellu, rižoto, tjesteninu, pizzu, ali i u juhe. Portugalci pripremaju jelo naziva lule, pri čemu meso lignje slažu u formu ražnjića s dodatkom paprike i luka pa ih vrlo kratko peku na žaru. Kako god ih odlučili pripremiti, najprije ih treba pravilno očistiti.

TJESTENINA S LIGNJAMA I LIMUNOM

image
Berislava Picek/Cropix

Lignju stavite na dasku pa je nožem presijecite odmah iznad oka gdje su krakovi. Uzmite prerezane krakove - u samoj sredini između krakova nalazi se tvrdi dio, koji se zove još i zub lignje pa ga maknite nožem. Taj dio se termički ne obrađuje. Lignju uhvatite rukom ispod očiju i lagano izvucite njenu unutrašnjost. U tijelu lignje nalazi se prozirna kost, osjetit ćete je pod prstima i nju potegnite van. Isperite unutrašnjost lignje, višak tekućine malo pokupite kuhinjskim papirom i spremne su za pripremu.

Lignje su pogodne za vruće i brze metode pripreme kao što su roštilj, pirjanje i prženje u vrućoj tavi. Oni odvažniji mogu ih jesti i sirove u sushiju. Isto tako, može ih se lagano dinstati u bijelom vinu s dodatkom češnjaka, u umaku od rajčice ili, primjerice, s dodatkom boba.

GULAŠ S LIGNJAMA I KRUMPIROM

image
Berislava Picek/Cropix

Lignje se moraju kuhati vrlo kratko ili pak dugo. Sve između toga nije poželjno jer meso lignje postane gumasto. Minutu ili dvije minute dovoljno je ako ih pržite, a ako ih kuhate onda to mora biti najmanje trideset minuta.

Iako su krakovi jestivi, tijelo lignje je glavni dio mesa. Može se puniti, rezati na ravne komade po dužini ili na mnogima omiljene kolutiće. Meso lignje je čvrsto i bijelo s blago slatkastim okusom. Ako ste kupili veću količinu lignji možete ih zamrznuti. Dobro ih očistite, posušite kuhinjskim papirom, stavite u prikladnu posudu ili vrećicu i stavite u zamrzivač. Tako pripremljene u zamrzivaču mogu biti nekoliko mjeseci.

U ovom editorijalu dostupni su recepti za pripremu kratkih jela, ali i onih dugih poput gulaša. Odaberite svog favorita i probajte!

LIGNJE SA SIROM I ČEŠNJAKOM NA DOMAĆEM TIJESTU

image
Berislava Picek/Cropix

SALATA OD LIGANJA I KRUMPIRA

image
Berislava Picek/Cropix

SENDVIČ S LIGNJUNIMA

image
Berislava Picek/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 11:46