ŠTO KUHATI USRED TJEDNA?

Punjene tikvice na tri načina! Kada vam ponestane ideja, napunite ih satarašem, kobasicom ili mesom

Jedno od ljetnih jela koje je uvijek hit za stolom, a najbolje od svega, uz ovo jelo ne treba vam ništa drugo osim zdjele salate

Kada više ne znate što biste kuhali, punjene tikvice uvijek će biti dobra ideja. Volimo ih zato što punjenje uvijek možemo prilagoditi sastojcima koje imamo u hladnjaku pa tako često, osim mljevenog mesa, koristimo i, primjerice, leću, heljdu ili rižu s povrćem, a dobra opcija je i samo pirjano povrće s velikom količinom sira, koji se lijepo rasteže kada se zapeče. Mogućnosti je nebrojeno mnogo, a u nastavku vam ostavljamo tri provjerena recepta kojima se i sami volimo vratiti.

BEZMESNA VARIJANTA

Kada napravite sataraš, osim uz rižu, komad mesa i slično, poslužiti ih možete i kao dio punjenja u tikvicama. Recept nam je svojevremeno ustupila Nastasja Chiara Petrić i od tada nam je jedna od dražih ljetnih ideja za jednostavan ručak.

RECEPT POTRAŽITE OVDJE

image
Berislava Picek/

TIKVICA I KOBASICA

Kada ne stignete na tržnicu po svježe meso, a nemate ga ni u zamrzivaču, za punjenje vrlo lako možete iskoristiti i kobasice. Kombinirajte ih s omiljenim začinima, a na kraju sve pospite s većom količinom parmezana.

TIKVICE PUNJENE KOBASICOM

Trebat će vam:

2-3 okrugle tikvice
2 svježe kobasice za pečenje
1 luk
1 žličica mljevene
paprike
sol
papar
timijan
peršinov list
maslinovo ulje
ribani parmezan

Priprema:

Tikvicama odrežite gornji dio tako da dobijete poklopac pa izdubite unutrašnjost i ostaviti po strani. Na maslinovu ulju pirjajte luk dok ne postane staklast, a zatim dodajte smjesu iz kobasica, izdubljeno meso tikvice te mljevenu crvenu papriku i peršinov list. Pirjajte nekoliko minuta. Napunite tikvice pripremljenom smjesom, poklopite ih poklopcem koji ste odrezali pa ih stavite u posudu za pečenje na papir za pečenje i pecite ih na 180 do 200 stupnjeva oko pola sata. Desetak minuta prije kraja pečenja maknite poklopac i pospite ih ribanim parmezanom. Poslužite sa zelenom salatom.

image
Berislava Picek/cropix/Cropix

PUNJENE TIKVICE NA ARGENTINSKI

"Jedno od omiljenih jela u Argentini su zapaillitos, to su male okrugle tikvice koje punimo mljevenim mesom i začinima, dodajemo puno sira pa onda ubacimo u pećnicu", rekla nam je Argentinka Flavia Rippa Matosin kada smo je nedavno posjetili u njezinom zagrebačkom domu.

Ovo jelo podsjeća na klasik, ali s dodatkom malo drugačijih začina i svakako je jedno od onih koje vrijedi isprobati.

RECEPT POTRAŽITE OVDJE

image
Vedran Peteh/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 07:18