SUSHI SRIJEDOM

Punjeni sushi ‘iz ruke‘: Japanci obožavaju onigiri, nose ga kao užinu u školu ili brzinski ručak

Onigiri je popularni japanski zalogaj od riže oblikovan u trokut koji u sredini skriva krasno punjenje...

Ovaj izdašni i praktični sushi u svojim su kimonima nosili samuraji i jeli ga iz ruke jašući na konjima. Danas ga još često japanski učenici nose kao užinu u školu. Restorani ga u pravilu ne poslužuju.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix

ONIGIRI KATSU AGE EBI
(katsu age = prženo u dubokom ulju; ebi = kozica)

Trebat će vam:
100 g skuhane sushi riže, nezačinjene
30 g repova kozica, prokuhanih
2 g srirache
2 g majoneze
300 g panko mrvica

Priprema:
Kozice usitniti i začiniti po želji, oblikovati male polpete širine 3-4 cm i uvaljati ih u panko mrvice. Ostaviti tako na hladnom najmanje 30 minuta. Nakon što se smjesa dobro povezala, kratko pržiti u suncokretovu ulju. Dobro ocijediti na papirnatom ubrusu. Skuhati sushi rižu i začiniti furikake mješavinom (alga nori, tostirani sezam, shiso…). Oblikovati u ruci mali disk i na sredinu staviti punjenje po želji. Pažljivo zatvoriti u kuglicu, zatim oblikovati u formu trokuta debljine dva prsta. Na donji dio staviti list nori alge za lakše držanje onigirija prilikom konzumacije.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 05:50