Probaj ovo!

Quiche s piletinom, brokulom i sirom odlična je ideja za ručak za dva dana

 Sarymsakov/Getty Images/istockphoto
Kod ovog jela najbolje je to što ga možete jesti i toplo i hladno
Kod ovog jela najbolje je to što ga možete jesti i toplo i hladno

Vrijeme pripreme: 15 min
Vrijeme pečenja: 35-40 min
Broj osoba: 4-6

QUICHE S PILETINOM, BROKULOM I SIROM

Za tijesto (ako radite domaće):
250 g glatkog brašna
125 g maslaca (hladnog, narezanog na kockice)
1 jaje
prstohvat soli
2-3 žlice hladne vode
*možete koristiti i gotovo prhko ili lisnato tijesto

Za nadjev:
300 g pilećeg filea (narezanog na kockice)
200 g brokule (podijeljene na male cvjetiće)
150 g naribanog sira (gauda, cheddar, edamer ili po izboru)
3 jaja
200 ml vrhnja za kuhanje ili kiselog vrhnja
sol, papar
maslinovo ulje
prstohvat muškatnog oraščića (opcionalno)

Priprema:

U posudi pomiješajte brašno, maslac i sol, pa utrljajte prstima dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte jaje i po potrebi 2 do 3 žlice hladne vode. Umijesite tijesto, oblikujte kuglu, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 15-20 minuta. (Ako koristite gotovo tijesto, samo ga razvaljajte.) Na tavi zagrijte malo maslinovog ulja i popržite piletinu dok ne dobije zlatnu boju. Posolite i popaprite. Brokulu kratko blanširajte (kuhajte 2 do 3 minute u kipućoj vodi), ocijedite i ohladite. U zdjeli umutite jaja, vrhnje, muškatni oraščić, sol i papar. Tijesto razvaljajte i stavite u kalup za pitu (promjer oko 26 cm). Izbockajte vilicom. Na tijesto rasporedite piletinu i brokulu, zatim pospite naribanim sirom. Prelijte smjesom od jaja i vrhnja. Pecite na 180-190 stupnjeva 35-40 minuta, dok pita ne dobije lijepu zlatnu boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2025 09:02