Sada kada je i službeno stigla jesen, bobica kao što su borovnice i maline možda više nema na tržnici i u vrtu, ali zato je stigla sezona grožđa. Svoju mjericu izabele kupila sam na tržnici jer nažalost ove godine nisam bila u vinogradu, ali me mirisom odmah lansirala negdje među trsove i podsjetila na friški mošt.
Izabela grožđe nešto je između bombona i žvakaće gume, samo zdravije i još ukusnije, pa onda, u što god upakirate ove slatke bobice, sve ima smisla. Od njih se može napraviti džem, sirup, a može ih se ubaciti i u kolač. Dvoumila sam se između brownieja i biskvitnih kolača s vanilijom i izabelom i odlučila se za drugu opciju, čisto zato što nisam htjela da čokolada svojom jačinom pokrije slatku izabelu. I nisam pogriješila. Kolač je ispao odličan i svidjet će se svima kojima ne smeta pokoja koštica u bobicama, a ključ uspjeha, reći ću vam odmah, leži u tome da u smjesu ubacite što više grožđa i tajni sastojak - jabuku ili tikvicu. Tako će biti još sočniji, bogatiji i, na kraju krajeva, ukusniji.
SLATKI KRUH S IZABELOM
Trebat će vam:
150 g šećera
70 g otopljenog maslaca
1 jaje
190 ml mlijeka (zobenog, kravljeg...)
1 manja jabuka ili pola manje tikvice
270 g brašna
pola praška za pecivo
1 žličica ekstrakta vanilije
malo limunove korice
prstohvat soli
200 g izabela grožđa
malo brašna za grožđe
Priprema:
Istucite šećer i maslac, dodajte jaje i vaniliju pa miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Dodajte mlijeko, ribanu jabuku ili tikvicu i dobro pomiješajte. Dodajte i limunovu koricu, a zatim i brašno i prašak za pecivo. Sve pomiješajte špatulom. Grožđe isperite i uvaljajte u brašno pa umiješajte u smjesu. Prebacite smjesu u kalup za kruh ili muffine i pecite na 180 stupnjeva dok ne dobije boju. Muffinima će trebati dvadesetak minuta, a kruhu 40-50 minuta. Pričekajte da se ohladi pa režite na kriške.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....