OBOŽAVAMO IH

Slatke kiflice, klipići ili lažni kroasani? Ovog vikenda zamijesite tijesto, imamo provjerene recepte

Volite li više prhke kiflice, dugačke i meke klipiće ili razlistane kroasane?

Vikend i dva slobodna dana u tjednu gotovo uvijek volimo iskoristiti za sporo uživanje u vlastitoj kuhinji. Radimo raskošna pečenja za obitelj, organiziramo druženja s dragim prijateljima ili jednostavno častimo sami sebe za dobro odrađen radni tjedan. Jedno od jela koja u svakoj prilici vikendom imamo na stolu svakako je i toplo pecivo ili domaći kruh.

Složit ćete se, nema ništa bolje od trenutka kada ruke zaronimo u zdjelu punu brašna, a zatim se kroz nekoliko sati kuhinjom proširi miris toplog tijesta iz pećnice. Ovog vikenda, odabir je pao na svima omiljena peciva - kiflice, klipiće i lažne kroasane.

image
Galiyah Assan/Getty Images/istockphoto

Uzimamo si vremena i pažljivo slijedimo upute za provjerene recepte pa na stol stavljamo mirisne štapiće koje, ovisno o onima kojima ih nudimo, punimo ili ostavljamo prazne. Recepte ostavljamo u nastavku, a vama savjetujemo da napravite isto. Ima nešto meditativno u pečenju i zbilja lijepo u dijeljenju ovakve vrste hrane, pa zašto ne uljepšati sebi i drugima ovaj vikend...

image
Anandabgd/Getty Images/istockphoto

PROVJERENO DOBRI, MEKI KLIPIĆI

Recept za dugačke, meke klipiće svojevremeno je s nama podijelila Dragana Dujić s Instagram profila 321 mijesi. Iako nam je Dragana dala upute ponajprije za pripremu sourdough klipića, osvježeni kvasac vrlo lako možete zamijeniti vrećicom suhog. Ipak, svakako vam savjetujemo da razmislite o pripremi sourdough varijante, razlike ima i mogla bi vam se itekako svidjeti.

RECEPT ZA DRAGANINE KLIPIĆE JE OVDJE

image
Dragana Dujić/321_mijesi/

KIFLICE KOJE SE NE DIŽU

Ne poznajemo osobu koja može odoljeti vrućim kiflicama. Radimo ih kad god uhvatimo vremena, kombiniramo nekoliko recepata, dizana i prhka tijesta ili putem izmišljamo svoj. Kod pripreme važno je samo posvetiti se tijestu, a potom ih oblikovati u lijepe, pravilne roščiće. Kiflice uvijek možete puniti slatkim nadjevima poput čokoladnog namaza, džema ili oraha ili slanim kao što su šunka i sir, pesto ili drugi, slični dodaci. U nastavku ostavljamo recept za prhke kiflice s pekmezom koje se ne dižu.

RECEPT ZA KIFLICE

image
Wirestock/getty Images/istockphoto/

LAŽNI KROASANI

Među omiljene vrste peciva definitivno ubrajamo i lažne kroasane. Zašto lažne? Zato što slojevima i dubokim okusom maslaca podsjećaju na kroasane, ali su daleko jednostavniji za pripremu. Zamijesite tijesto, podijelite ga u jednake kuglice, na svaku stavite listiće maslaca i zarolajte. Sve će biti gotovo u 30-ak minuta (bez dizanja, naravno), a vjerujte nam, nitko za stolom ovom vrućem pecivu neće moći odoljeti.

RECEPT POTRAŽITE OVDJE

image
Lidija Lončarić/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:02