SLOJEVI KOJE VOLIMO

Složenac od patlidžana, umaka od rajčice i sira za jednostavan, lagan, a zasitan ručak

 Alleko/Getty Images/istockphoto
Po želji, umak uvijek možete pojačati mesom kao što je mljevena junetina ili puretina
Po želji, umak uvijek možete pojačati mesom kao što je mljevena junetina ili puretina

Trebat će vam:

2 veća patlidžana

3-4 zrele rajčice ili 400 g pelata

2 žlice maslinova ulja

2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)

1 glavica luka (sitno nasjeckana)

1 žličica sušenog origana

nekoliko listova svježeg bosiljka (ili 1/2 žličice suhog)

sol i svježe mljeveni papar po ukusu

150 g naribanog sira (mozzarella, gouda ili mješavina)

50 g ribanog parmezana

1 jaje

nekoliko žlica krušnih mrvica za posipanje

Priprema:

Patlidžane narežite na ploške debljine oko 0,5 cm, posolite i ostavite 15 minuta da puste gorčinu. Isperite i osušite. Ploške premažite maslinovim uljem i pecite na 200 °C oko 20 minuta dok ne omekšaju i porumene. Na malo ulja pirjajte luk dok ne postane staklast, dodajte češnjak, nasjeckane rajčice, origano, bosiljak, sol i papar. Kuhajte 15 minuta dok se umak ne zgusne. U nauljenu vatrostalnu posudu slažite naizmjenično patlidžane, umak i sir. Završite slojem umaka i sira, pospite parmezanom i po želji krušnim mrvicama. Po želji umiješajte jaje u zadnji sloj za čvršću strukturu. Pecite na 190 °C oko 20 minuta dok ne porumeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 15:58