Zdravija varijanta

Što kažete na palačinke bez brašna? Lagane su, brzo gotove i idealne za započeti dan

Za ovaj će vam recept trebati malo prakse, ali isplati se...

Ne znamo za vas, ali mi ne poznajemo osobu koja ne voli palačinke, a ako ste toliki obožavatelj da ih jedete vrlo često, možda vam se svidi zdravija inačica ove slastice. Naime, palačinke se mogu napraviti i bez pšeničnog brašna, ali i bez kravljeg mlijeka. Naravno, treba ih nadomjestiti adekvatnom zamjenom. Za klasično brašno odaberite zobeno, a umjesto mlijeka koristite biljni napitak po želji (od riže, soje..., s bademom, vanilijom...). Smjesa vam mora biti jednako gusta (odnosno rijetka) kao kad radite palačinke po klasičnom receptu, a od začina dodajte one koje najviše volite - cimet, klinčić, vanilin šećer, koricu nešpricanog limuna ili naranče, ruma...

Ako smo vam probudili želju za palačinkama, ali vam se ipak jedu one klasične, provjereni recept za njih pronađite ovdje, a usput naučite i trikove zbog kojih će i vaše palačinke uvijek biti tanke, meke i mirisne.

image
Ipolonina/Getty Images/istockphoto

Za 10 palačinki će vam trebati:

2 jaja
200 g zobenog brašna (sameljite zobene pahuljice)
35 g gustina
360 ml biljnog mlijeka
360 ml mlake vode (od toga 200 ml mineralne vode)
prstohvat soli
začini po želji

Priprema:

Jaja razbijte u posudi (kako biste bili sigurni da su u redu), pjenjačom ih pjenasto razmutite ih pa im dodajte mljevene zobene pahuljice, prstohvat soli i gustin, pa sve zajedno umiješajte.

Malo po malo dodajte mlijeko, mineralnu i običnu vodu pa miješajte dok ne dobijete smjesu potrebne gustoće.

Dodajte začine po želji, poklopite posudu i ostavite smjesu oko pola sata u hladnjaku da brašno upije tekućinu i začine.

Tavu zagrijte, dodajte malo ulja i pecite palačinke kao što biste pekli one po klasičnom receptu.

Palačinke pecite sa svake strane dok ne postanu nježno zlatne boje.

Punite ih punjenjem po želji.

Za detaljne upute pogledajte video u nastavku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:22