Jesen je sezona slastica od jabuka, a od tog se voća može napraviti puno različitih vrsta deserata koji će se sasvim sigurno svima svidjeti.
Osim što nas miris slastica od jabuka često vraća u djetinjstvo, podsjeća na mame i bake, takve su slastice najčešće i vrlo jednostavne za izradu pa ih možete ispeći bez straha da vam neće uspjeti.
Danas vam donosimo tri provjerena recepta, i to za biskvitni kolač od jabuka, starinsku pitu od jabuka te za štrudlu od jabuka.
Njemački biskvitni kolač s jabukama
Trebat će vam:
115 g maslaca sobne temperature
100 g šećera
2 žličice ekstrakta vanilije
sok pola limuna
3 velika jaja
180 g glatkog brašna
2 žličice praška za pecivo prstohvat soli
2 žlice mlijeka
4 jabuke idared
Trebat će vam:
Maslac miksajte dok ne omekša. Dodajte šećer te miksajte dok se ne otopi. Dodajte jedno po jedno jaje, ekstrakt vanilije, sol, limunov sok i mlijeko. Na kraju lagano umiješajte brašno s dodatkom praška za pecivo. Tijesto stavite u kalup za pečenje. Jabuke ogulite, narežite na četvrtine i izvadite jezgru. Tanko narežite svaku četvrtinu po dužini bez rezanja do kraja. Tijekom pečenja jabuke će se razlistati. Rasporedite jabuke po tijestu s narezanom stranom prema gore. Stavite kolač u pećnicu i pecite oko 35 minuta na 180 °C.
Starinska pita od jabuka
Za tijesto će vam trebati:
300 g brašna
150 g maslaca
100 g šećera
2 žlice kiselog vrhnja
1 jaje
1 žličica praška za pecivo
Za nadjev:
5-6 reskih jabuka
2-3 žlice smeđeg šećera
žličica cimeta
100 g prženih lješnjaka, grubo sjeckanih
Priprema:
Za tijesto pomiješajte brašno s praškom za pecivo, pa rukama namrvite hladni maslac. Dodajte šećer, jaje i vrhnje, pa rukama zamijesite tijesto, radeći onoliko dugo dok se maslac od topline ruku ne rastopi, a tijesto prestane biti ljepljivo.
Po potrebi dodajte malo brašna. Oblikujte tijesto u kuglu i ostavite da odstoji u frižideru barem dva sata, a najbolje preko noći.
Barem pola sata prije pečenja pripremite smjesu od jabuka. Ogulite i naribajte jabuke. Dodajte šećer, cimet i lješnjake.
Ohlađeno tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Na pobrašnjenoj podlozi svaki razvaljajte tanko, oko 3-4 milimetra debljine. Prebacite donji sloj tijesta u namašteni i pobrašnjeni lim (ja koristim maslac i oštro brašno) željenog oblika.
Po donjem sloju tijesta ravnomjerno rasporedite smjesu od jabuka, nakon što ste ocijedili višak soka.
Poklopite odnosno prekrijte drugim slojem tijesta (ako je negdje puklo, zakrpajte prstima ili viškom tijesta). Rubove lagano pritisnite prstima, a cijelu površinu pite nabockajte vilicom.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata, odnosno dok lijepo ne porumeni. Servirajte mlako ili sasvim hladno, po želji posuto štaub šećerom.
SAVJET VIŠE! Umjesto lješnjaka, možete koristiti orahe ili bademe, već što imate pri ruci i što više volite.
Štrudla od jabuka
Za tijesto će vam trebati:
145 g glatkog brašna
prstohvat soli
1 žlica ulja
80 ml vode
Za prvo punjenje:
40 g maslaca
100 g krušnih mrvica
1 žlica šećera
Priprema:
U posudu stavite brašno, sol, ulje i vodu te umijesite glatko tijesto. Premažite ga dobro uljem. Posudu prekrijte folijom ili krpom da se tijesto ne suši jer se u protivnom neće moći razvući. Tijesto ostavite da odmori oko pola sata. Lagano razvucite tijesto na tanko, najprije uz pomoć valjka za tijesto, a zatim rukama lagano vucite tijesto od unutarnje strane prema van. Tijesto formirajte u oblik pravokutnika. Zadebljane rubove odrežite.
Za ovu količinu tijesta, trebat će vam oko jedan kilogram jabuka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....