OBOŽAVAMO!

Štrudla, starinska pita i biskvit kolač, ovo su naši najpopularniji recepti s jabukama i sve što vam ovog vikenda treba

Slastice od jabuka su najčešće i vrlo jednostavne za izradu pa ih možete ispeći bez straha da vam neće uspjeti

Jesen je sezona slastica od jabuka, a od tog se voća može napraviti puno različitih vrsta deserata koji će se sasvim sigurno svima svidjeti.

image
Vlado Kos/Cropix

Osim što nas miris slastica od jabuka često vraća u djetinjstvo, podsjeća na mame i bake, takve su slastice najčešće i vrlo jednostavne za izradu pa ih možete ispeći bez straha da vam neće uspjeti.

Danas vam donosimo tri provjerena recepta, i to za biskvitni kolač od jabuka, starinsku pitu od jabuka te za štrudlu od jabuka.

Starinska sipana pita, čokoladni kolač bez jaja i talijanski klasik, ovo su tri kolača s jabukama kojima se vraćamo svake jeseni

Njemački biskvitni kolač s jabukama

Trebat će vam:

115 g maslaca sobne temperature

100 g šećera

2 žličice ekstrakta vanilije

sok pola limuna

3 velika jaja

180 g glatkog brašna

2 žličice praška za pecivo prstohvat soli

2 žlice mlijeka

4 jabuke idared

Trebat će vam:

Maslac miksajte dok ne omekša. Dodajte šećer te miksajte dok se ne otopi. Dodajte jedno po jedno jaje, ekstrakt vanilije, sol, limunov sok i mlijeko. Na kraju lagano umiješajte brašno s dodatkom praška za pecivo. Tijesto stavite u kalup za pečenje. Jabuke ogulite, narežite na četvrtine i izvadite jezgru. Tanko narežite svaku četvrtinu po dužini bez rezanja do kraja. Tijekom pečenja jabuke će se razlistati. Rasporedite jabuke po tijestu s narezanom stranom prema gore. Stavite kolač u pećnicu i pecite oko 35 minuta na 180 °C.

image
Berislava Picek/cropix/

Starinska pita od jabuka

Za tijesto će vam trebati:

300 g brašna

150 g maslaca

100 g šećera

2 žlice kiselog vrhnja

1 jaje

1 žličica praška za pecivo

Za nadjev:

5-6 reskih jabuka

2-3 žlice smeđeg šećera

žličica cimeta

100 g prženih lješnjaka, grubo sjeckanih

Priprema:

Za tijesto pomiješajte brašno s praškom za pecivo, pa rukama namrvite hladni maslac. Dodajte šećer, jaje i vrhnje, pa rukama zamijesite tijesto, radeći onoliko dugo dok se maslac od topline ruku ne rastopi, a tijesto prestane biti ljepljivo.

Po potrebi dodajte malo brašna. Oblikujte tijesto u kuglu i ostavite da odstoji u frižideru barem dva sata, a najbolje preko noći.

Barem pola sata prije pečenja pripremite smjesu od jabuka. Ogulite i naribajte jabuke. Dodajte šećer, cimet i lješnjake.

Ohlađeno tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Na pobrašnjenoj podlozi svaki razvaljajte tanko, oko 3-4 milimetra debljine. Prebacite donji sloj tijesta u namašteni i pobrašnjeni lim (ja koristim maslac i oštro brašno) željenog oblika.

Po donjem sloju tijesta ravnomjerno rasporedite smjesu od jabuka, nakon što ste ocijedili višak soka.

Poklopite odnosno prekrijte drugim slojem tijesta (ako je negdje puklo, zakrpajte prstima ili viškom tijesta). Rubove lagano pritisnite prstima, a cijelu površinu pite nabockajte vilicom.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata, odnosno dok lijepo ne porumeni. Servirajte mlako ili sasvim hladno, po želji posuto štaub šećerom.

SAVJET VIŠE! Umjesto lješnjaka, možete koristiti orahe ili bademe, već što imate pri ruci i što više volite.

image
Berislava Picek/cropix/

Štrudla od jabuka

Za tijesto će vam trebati:

145 g glatkog brašna

prstohvat soli

1 žlica ulja

80 ml vode

Za prvo punjenje:

40 g maslaca

100 g krušnih mrvica

1 žlica šećera

Priprema:

U posudu stavite brašno, sol, ulje i vodu te umijesite glatko tijesto. Premažite ga dobro uljem. Posudu prekrijte folijom ili krpom da se tijesto ne suši jer se u protivnom neće moći razvući. Tijesto ostavite da odmori oko pola sata. Lagano razvucite tijesto na tanko, najprije uz pomoć valjka za tijesto, a zatim rukama lagano vucite tijesto od unutarnje strane prema van. Tijesto formirajte u oblik pravokutnika. Zadebljane rubove odrežite.

Za ovu količinu tijesta, trebat će vam oko jedan kilogram jabuka.

image
Berislava Picek/cropix/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2025 23:46