S DRUŠTVENIH MREŽA

Testirali smo hit recept za mladi krumpir s parmezanom, ispao je stvarno dobro, evo detalja

 Biljana Blivajs/Cropix
Recept za hrskav izvana, kremast iznutra, krumpir s čipkom od sira totalni je hit na društvenim mrežama

Kako to obično biva, jednom kada na društvenim mrežama kao što su Instagram i TikTok, pogledate samo jedan video recept s, primjerice, krumpirom, bombardiranje s objavama iste tematike može krenuti. Iako su naši feedovi i obično puni recepata i hrane, kada smo prvi put naišli na video recept za mladi krumpir pečen s parmezanom, nismo mogli ni sanjati u koliko ćemo ga navrata u idućih nekoliko tjedana ponovno vidjeti. Ovaj recept je, dakle, prije otprilike mjesec dana bio apsolutni hit i malotko nije barem pomislio okušati se u pripremi. U slučaju da ste vi među onima koji još uvijek razmišljaju, možda vas naši dojmovi uspiju uvjeriti da se već danas bacite na čišćenje krumpira i ribanje parmezana.

Naime, ovaj smo recept testirali za novi broj magazina Dobra hrana, kada smo pripremali proljetna jela s mladim lukom i rotkvicama, a zatim se potpuno zaljubili u jednostavnost pripreme i finalni rezultat.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Za početak, sve što će vam trebati je mladi, sitni krumpir kako bi jelo bilo što prije gotovo te kako se sir na dnu ne bi previše zapekao. Krumpir začinite po želji, a zatim naribajte parmezan ili drugi, jednako aromatičan sir pa u njega umočite krumpir s plosnate strane. Sve zajedno stavite u posudu za pečenje i pričekajte 30-40 minuta ili dok krumpir ne omekša. Rezultat će biti kremast iznutra, hrskav izvana krumpir s blago pikantnom čipkom od sira na dnu.

Ovako pripremljen krumpir dobro se slaže uz mesna i riblja pečenja, ali ga poslužiti možete i samostalno, uz dobar umak. Budući da smo mi istovremeno pripremali i dva jela s rotkvicama, ovdje smo odlučili iskoristiti lišće rotkvice pa od njega napravili pesto. Recept ostavljamo u nastavku.

Pesto od listova rotkvice napravite tako da u blender ubacite šaku listova, dodate dvije žlice parmezana, sol i papar, malo limunova soka, šaku pečenih badema i malo maslinova ulja. Blendajte dok ne dobijete pesto i poslužite uz krumpir ili žlicu pesta dodajte omiljenoj salati.

Trebat će vam:

1 kg mladog krumpira

2 žlice dimljene mljevene crvene paprike

sušeno začinsko bilje po želji (timijan, origano, ružmarin...)

100 g ribanog parmezana

sol i papar

maslinovo ulje

Priprema:

Mladi krumpir najprije dobro operite i prepolovite. Ubacite u zdjelu, dodajte dimljenu crvenu papriku i začinsko bilje, dvije žlice parmezana, 3-4 žlice maslinova ulja, sol i papar. Sve dobro pomiješajte. Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje ili premažite uljem. Svaki krumpir s plosnatom stranom umočite u ribani parmezan i stavite u posudu za pečenje. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav krumpir. Pecite na 200 °C 40-ak minuta ili dok krumpir ne omekša, a parmezan postane hrskav. Poslužite uz pesto od listova rotkvice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 00:00