Krajem ljeta, a početkom jeseni, tržnice su pune šljiva, i to onih najslađih, dovoljno slatkih da same po sebi budu desert, a opet dovoljno karakternih da se odlično slažu i s tijestom, i s orašastim plodovima, i s kremama. Upravo zato se iz sezone u sezonu vraćamo receptima u kojima igraju glavnu ulogu, bez obzira na to radi li se o klasičnim knedlama, pekmezu ili nekim novim kombinacijama. Kada su zrele, sočne i lako dostupne na placu, prava je šteta ne iskoristiti ih i u nešto maštovitijim verzijama.
U ovom smo se slučaju zaustavili na dva deserta koja imaju sve što od jesenske slastice tražimo - jednostavnost pripreme, bogat okus i izgled zbog kojeg ćete ih sigurno poželjeti ponoviti.
Ana Ugarković donosi rustikalni galette sa šljivama i pistacijama, desert koji spaja hrskavo tijesto i punjenje od sočnog voća s dozom orašaste teksture.
Lidija Lončarić, pak, u svojoj kolumni Za pod zub predlaže kolač koji kreće od biskvitne baze s jogurtom, one jednostavne, brze i uvijek uspješne, na koju se polažu šljive i pretvaraju ga u sočnu i aromatičnu poslasticu. Detaljne recepte za ove dvije slastice pronađite u nastavku.
Galette od šljiva i pistacija by Ana Ugarković
Ana Ugarković za Dobru hranu otvorila je vrata svoga doma, otkrila brojne crtice iz svog života, kao i recepte za nekoliko odličnih jela.
Među njima se našao i ovaj jesenski galette sa šljivama i pistacijama. Pa, ako tražite slasticu kojom ćete impresionirati svoje prijatelje i članove obitelji, ne morate tražiti dalje.
Jogurt biskvit sa šljivama
Lidija Lončarić ovaj je put umjesto jogurta, u smjesu za biskvit dodala kefir te dobila beskrajno lagan, nježan, blago aromatičan biskvit koji je bio savršena, jednostavna podloga za najfinije pečene šljive.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....