PROVJERENI RECEPTI

Tržnice su pune šljiva, a mi imamo dva odlična recepta! Jednostavnu prhku pitu i najmekši biskvit s jogurtom rado ćete ponavljati

Dva recepta, dva stila, ali zajednička im je sezonska namirnica koja u oba slučaja dolazi do punog izražaja

Krajem ljeta, a početkom jeseni, tržnice su pune šljiva, i to onih najslađih, dovoljno slatkih da same po sebi budu desert, a opet dovoljno karakternih da se odlično slažu i s tijestom, i s orašastim plodovima, i s kremama. Upravo zato se iz sezone u sezonu vraćamo receptima u kojima igraju glavnu ulogu, bez obzira na to radi li se o klasičnim knedlama, pekmezu ili nekim novim kombinacijama. Kada su zrele, sočne i lako dostupne na placu, prava je šteta ne iskoristiti ih i u nešto maštovitijim verzijama.

image
Lidija Lončarić/

U ovom smo se slučaju zaustavili na dva deserta koja imaju sve što od jesenske slastice tražimo - jednostavnost pripreme, bogat okus i izgled zbog kojeg ćete ih sigurno poželjeti ponoviti.

Ana Ugarković donosi rustikalni galette sa šljivama i pistacijama, desert koji spaja hrskavo tijesto i punjenje od sočnog voća s dozom orašaste teksture.

Lidija Lončarić, pak, u svojoj kolumni Za pod zub predlaže kolač koji kreće od biskvitne baze s jogurtom, one jednostavne, brze i uvijek uspješne, na koju se polažu šljive i pretvaraju ga u sočnu i aromatičnu poslasticu. Detaljne recepte za ove dvije slastice pronađite u nastavku.

Galette od šljiva i pistacija by Ana Ugarković

Ana Ugarković za Dobru hranu otvorila je vrata svoga doma, otkrila brojne crtice iz svog života, kao i recepte za nekoliko odličnih jela.

image
Berislava Picek/Cropix

Među njima se našao i ovaj jesenski galette sa šljivama i pistacijama. Pa, ako tražite slasticu kojom ćete impresionirati svoje prijatelje i članove obitelji, ne morate tražiti dalje.

RECEPT PRONAĐITE OVDJE

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Jogurt biskvit sa šljivama

Lidija Lončarić ovaj je put umjesto jogurta, u smjesu za biskvit dodala kefir te dobila beskrajno lagan, nježan, blago aromatičan biskvit koji je bio savršena, jednostavna podloga za najfinije pečene šljive.

RECEPT VAS ČEKA OVDJE

image
Lidija Lončarić/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2025 20:58