Proljeće je idealno vrijeme za isprobavanje novih kombinacija, jer priroda se budi i daje nam na izbor nešto više od bazičnog korjenastog povrća i malo zelenja. Upravo proljetne dane iskoristili smo i za pripremu ove kombinacije, koja može biti odličan prilog ribljim i mesnim jelima, ali sjajno funkcionira i zasebno, uz zdjelu salate i čašu dobrog vina.
Sve što trebate jest zaputiti se na tržnicu, pronaći čičoke i upariti ih s mladim češnjakom, dodati još pokoji začin, češnjak i maslinovo ulje pa sve zajedno ubaciti u pećnicu. Dok se jelo peče, pripremite salatu s, primjerice, rotkvicama i ohladite vino. U 40-ak minuta, ručak je gotov i spremni ste na uživanje u finim povrtnim, proljetnim plodovima. Potpuni recept Slavice Šagolj ostavljamo vam u nastavku.
ČIČOKE S MLADIM ČEŠNJAKOM
Trebat će vam:
500 g čičoke
4 češnja češnjaka
maslinovo ulje
sol
papar
prstohvat dimljene crvene paprike
vezica mladog češnjaka
par grančica origana ili malo ružmarina
Priprema:
Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Čičoke dobro operite pod mlazom hladne vode. Da biste lakše uklonili prljavštinu, koristite četkicu za povrće. Čičoke ne treba guliti. Narežite ih na manje komade, primjerice na četvrtine. Začinite solju, paprom, maslinovim uljem, dimljenom crvenom paprikom i origanom ili ružmarinom. Sve dobro promiješajte da se čičoke dobro oblože začinima. Stavite ih na papir za pečenje, rasporedite ravnomjerno i stavite peći. Mladi češnjak očistite, operite i začinite po želji. Obavezno dodajte maslinovo ulje da se obloži njime. Nakon 20 minuta čičokama dodajte mladi češnjak, sve promiješajte i pecite zajedno još 15 do 20 minuta. Jelo prije serviranja pospite tostiranim sezamom i krupnom soli.
Više recepata i lijepih proljetnih priča čeka vas i u novom broju magazina Dobra hrana, koji je sada na kioscima. Ne propustite!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....