LJETNA VARIJANTA

Umjesto tjestenine, za najsočnije lazanje iskoristite ploške tikvice, bit će top

 Mphillips007/Getty Images/istockphoto
Tikvice narežite na tanke ploške pa ih spojite s mesnim umakom, bešamelom i sirom
Tikvice narežite na tanke ploške pa ih spojite s mesnim umakom, bešamelom i sirom

Trebat će vam:

1 veća tikvica

400 g mljevene junetine

1 luk

3 režnja češnjaka

1 šaka bosiljka, origana, timijana

100 ml umaka od rajčice

prstohvat šećera

sol i papar

2 žlice maslaca

2 žlice brašna

400 ml mlijeka

pola žličice muškatnog oraščića

maslinovo ulje

mozzarella

Priprema:

Tikvice po dužini narežite na tanke ploške, posolite i pustite da stoje 20-ak minuta kako bi otpustile tekućinu. Obrišite ih papirnatim ubrusom. Na tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte sitno sjeckani luk, pirjajte dok ne poprimi boju pa dodajte protisnuti češnjak. Dodajte šećer. Dodajte meso i pirjajte 10-ak minuta, dok ne poprimi boju, a zatim dodajte umak od rajčice i polovicu začinskog bilja. Po potrebi dodajte malo vode ili temeljca. Začinite soli i paprom i pustite da se krčka 20-ak minuta. U drugoj posudi otopite maslac, dodajte brašno i kuhajte pet minuta miješajući dok se ne stvori lijepa pasta i zamiriše orašasto. Dodajte toplo mlijeko uz stalno miješanje i kuhajte dok ne dobijete gusti umak. Posudu za pečenje premažite maslinovim uljem, na dno stavite malo mesnog umaka, zatim ploške tikvice, još mesnog umaka, bešamel, malo mozzarelle i ponovno ploške tikvica. Postupak ponavljajte dok ne ostanete bez svih elemenata. Pecite na 200 stupnjeva 30-ak minuta. Nakon pečenja pustite da se kratko ohladi pa poslužite toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. studeni 2025 12:32