Baš slasno

Volimo ih frigane, na žaru, ali i punjene: uz ovaj recept lignje ćete željeti jesti svaki dan

 Olga Mazyarkina/Getty Images/istockphoto
Uz ovako pripremljene lignje možete servirati bruschette, tjesteninu ili, kao naši stari, kremastu palentu
Uz ovako pripremljene lignje možete servirati bruschette, tjesteninu ili, kao naši stari, kremastu palentu

Vrijeme pripreme: 20 min
Vrijeme kuhanja: 40 min
Broj osoba: 4

PUNJENE LIGNJE

Za punjenje:
8–10 srednjih lignji (očišćenih, s krakovima)
200 g blitve (ili špinata)
3-4 žlice krušnih mrvica
3 žlice naribanog parmezana
2 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
2 žlice maslinovog ulja
sol i papar

Za umak:
400 ml pasirane rajčice
1 manja glavica luka (sitno sjeckana)
2 režnja češnjaka (sitno sjeckana)
100 ml bijelog vina (po želji)
2 žlice maslinovog ulja
prstohvat šećera
svježi peršin ili bosiljak (po želji)
sol i papar

Priprema:
Blitvu blanširajte kratko (2 dp 3 minute u kipućoj vodi), ocijedite i nasjeckajte. Na tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte češnjak i kratko pirjajte. Zatim dodajte nasjeckanu blitvu, malo posolite i popaprite, pa pirjajte 2 minute. Maknite s vatre i umiješajte krušne mrvice i parmezan. Smjesa treba biti kompaktna, ali ne presuha. Napunite lignje smjesom do 2/3 (ne do vrha jer se skupe pri kuhanju). Otvore zatvorite čačkalicama. Na tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk i češnjak te pirjajte dok ne omekšaju. Po želji dodajte bijelo vino i kuhajte par minuta da alkohol ispari. Dodajte pasiranu rajčicu, prstohvat šećera, sol, papar i malo vode ako treba. Složite punjene lignje u umak, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 30 do 40 minuta, povremeno okrećući. Umak će se zgusnuti, a lignje postati mekane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2025 22:51