Vrijeme pripreme: 20 min
Vrijeme kuhanja: 40 min
Broj osoba: 4
PUNJENE LIGNJE
Za punjenje:
8–10 srednjih lignji (očišćenih, s krakovima)
200 g blitve (ili špinata)
3-4 žlice krušnih mrvica
3 žlice naribanog parmezana
2 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
2 žlice maslinovog ulja
sol i papar
Za umak:
400 ml pasirane rajčice
1 manja glavica luka (sitno sjeckana)
2 režnja češnjaka (sitno sjeckana)
100 ml bijelog vina (po želji)
2 žlice maslinovog ulja
prstohvat šećera
svježi peršin ili bosiljak (po želji)
sol i papar
Priprema:
Blitvu blanširajte kratko (2 dp 3 minute u kipućoj vodi), ocijedite i nasjeckajte. Na tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte češnjak i kratko pirjajte. Zatim dodajte nasjeckanu blitvu, malo posolite i popaprite, pa pirjajte 2 minute. Maknite s vatre i umiješajte krušne mrvice i parmezan. Smjesa treba biti kompaktna, ali ne presuha. Napunite lignje smjesom do 2/3 (ne do vrha jer se skupe pri kuhanju). Otvore zatvorite čačkalicama. Na tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk i češnjak te pirjajte dok ne omekšaju. Po želji dodajte bijelo vino i kuhajte par minuta da alkohol ispari. Dodajte pasiranu rajčicu, prstohvat šećera, sol, papar i malo vode ako treba. Složite punjene lignje u umak, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 30 do 40 minuta, povremeno okrećući. Umak će se zgusnuti, a lignje postati mekane.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....