Rashladi i smaži

Vrijeme je za desert koji najviše godi kada krenu ljetne vrućine, tada se traži zdjelica više

 Duje Klaric/Cropix
Izvorno specijalitet austrijske kuhinje, udomaćio se i na našem području od Slavonije do Dalmacije

Nakon što nam je naša suradnica Slavica Šagolj otkrila sve tajne svjetskih omleta, priredila ukusnu Pavlovu s raznim voćem i zamotala šaumrole, odlučila je istući snijeg od bjelanjaka i u mlijeku skuhati meke i pjenaste oblake koji se tope u ustima, kao i finu kremu od žumanjaka te ih spojiti u desert koji poznajemo kao šnenokle ili paradižot. Sve što je zatim potrebno jest staviti zdjelu umaka s plutajućim oblacima od bjelanjka u hladnjak i poslužiti za osvježenje i slatki predah kada temperature porastu.

image
Berislava Picek/Cropix

ŠNENOKLE
• 400 ml mlijeka
• 80 g šećera
• 2 jaja
• vanilin šećer
• ½ žlice gustina ili brašna

image
Berislava Picek/Cropix

Priprema:
U posudu ulijte mlijeko s dodatkom vanilin šećera. Pustite neka na laganoj vatri lagano zakipi. Dok se mlijeko zagrijava, od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg. Od snijega žlicom radite oblačiće te ih stavljajte u mlijeko da se kratko prokuhaju s jedne i druge strane te ih potom izvadite u veću zdjelu. Postupak ponavljajte dok imate bjelanjka. Žumanjke zajedno sa šećerom i gustinom promiješajte dobro pjenjačom, a zatim dodajte žlicu po žlicu vrućeg mlijeka kako biste smjesu prvo temperirali. Polako ukuhajte u mlijeko, sve sjedinite i prokuhajte nekoliko minuta. U vruću smjesu dodajte oblake od bjelanjka i ohladite. Šnenokle servirajte ohlađene, a prema želji na bjelanjke naribajte čokolade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:03