KORAK PO KORAK RECEPT

Znate li što su dalmatinski škartoceti u šugu? Obožavamo ovo tradicionalno jelo, odlično je čak i idući dan

U splitskoj Villi Spizi svojevremeno smo dobili recept za škartocete u šugu s malo drugačijim njokima, top jelo za svaki dan, ali i za malu vikend gozbu

Škartoceti su juneći odresci koje Ivana Gamulin iz splitske konobe Villa Spiza puni peštom, rola, a zatim pirja u umaku te poslužuje uz njoke na malo drugačiji način. Ovo je jedno od onih jela koja možete napraviti za ručak usred tjedna pa u njemu uživati dva dana, jer šteta je raditi ih ‘na malo‘, ali bit će odlična opcija i za bogatiji ručak vikendom, kada se oko stola okupe svi članovi obitelji. Dobar, sočan komad mesa i njoke ionako svi vole pa s ovakvim izborom namirnica ne možete previše pogriješiti, bez obzira na dob i preferencije ekipe kojoj kuhate.

U nastavku vam ostavljamo ‘korak po korak‘ recept za čuvene dalmatinske škartocete, koje, osim uz ovakve njoke, možete poslužiti i uz druge priloge po želji. I obična tjestenina uz ovakav glavni element bit će sasvim dovoljna. Naravno, ne zaboravite ni zdjelu salate.

image
Ante Cizmic /Cropix

ŠKARTOCETI U ŠUGU

Za škartocete:
juneći ili goveđi šniceli
meko (glatko) brašno
svinjska mast
povrtna baza (luk, češnjak, 2-3 mrkve, malo korijena celera i paštrnjaka)
mesni temeljac
pešt
lovor
dostupno dalmatinsko bilje poput timijana, mravinca, vrijeska, ružmarina
crno vino
sol, papar

KORAK 1

Prvo napraviti pešt, odnosno mješavinu pancete, češnjaka i peršina koja se dobro istuče i usitni nožem (može se i samljeti u sjeckalici) dok se ne dobije pašteta.

image
Ante Cizmic /Cropix

KORAK 2

Šnicele dobro istući s obje strane, malo posoliti i popapriti i jednu stranu uvaljati u brašno te otresti višak.

image
Ante Cizmic /Cropix

KORAK 3

U velikoj tavi otopiti dvije žlice masti, te staviti da se prvo zaprži strana koja je pobrašnjena par minuta, a potom okrenuti i par minuta pržiti drugu stranu.

image
Ante Cizmic /Cropix

KORAK 4

Meso izvaditi, a na to staviti na krupno isjeckano povrće iz povrtne baze, malo lovora i malo tradicionalnih dalmatinskih začina. Pirjati lagano, po potrebi podliti mesnim temeljcem.

image
Ante Cizmic /Cropix

KORAK 5

U međuvremenu motati škartocete - po sredini šnicela razmazati pešt te motati smotuljak po užoj strani i zatvoriti čačkalicama.

image
Ante Cizmic /Cropix

KORAK 6

Gotove smotuljke vratiti u tavu, sve malo promiješati, dodati temeljca i crnog vina te lagano pirjati dulje vrijeme, dok meso ne omekša. Tijekom kuhanja s vremena na vrijeme protresti posudu.

image
Ante Cizmic /Cropix

RECEPT ZA MALO DRUGAČIJE NJOKE

Trebat će vam:

meko glatko brašno

voda

jaje

parmezan

sol, papar

Priprema:

U dublju posudu staviti da zakuha zasoljena voda, a kada zakipi, polako dodati brašno i miješati drvenom špatulom (omjer brašna i vode je 1:1) dok se ne ugusti za minutu-dvije. Istresti na pobrašnjenu podlogu i malo prohladiti, dodati jedno jaje i šaku parmezana. Sve promiješati te formirati zmije kao za klasične njoke i rezati. Ako želimo, možemo napraviti male udubine vilicom da bolje prianjaju na šug ili ribežom. Njoke kuhati u posoljenoj kipućoj vodi dok ne isplivaju i ostaviti petnaestak sekundi te izvaditi. Poslužiti uz šug ili, ako će se koristiti kasnije, pomiješati s maslom (maslacem) da se ne slijepe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 06:02