ZA PRSTE POLIZATI

Za ručak koji će svi obožavati napravite ove škartocete s njokima, recept smo dobili u splitskom restoranu

 Ante Cizmic /Cropix
Recept za ovaj specijalitet otkrila nam je Ivana Gamulin iz splitskog restorana Villa Spiza

Za njoke od brašna će vam trebati:

meko (glatko brašno)

voda

jaje

parmezan

sol, papar

Priprema:

U dublju posudu staviti da zakuha zasoljena voda, a kada zakipi, polako dodati brašno i miješati drvenom špatulom (omjer brašna i vode je 1:1) dok se ne ugusti za minutu-dvije. Istresti na pobrašnjenu podlogu i malo prohladiti, dodati jedno jaje i šaku parmezana. Sve promiješati te formirati zmije kao za klasične njoke i rezati. Ako želimo, možemo napraviti male udubine vilicom da bolje prianjaju na šug ili ribežom. Njoke kuhati u posoljenoj kipućoj vodi dok ne isplivaju i ostaviti petnaestak sekundi te izvaditi. Poslužiti uz šug ili, ako će se koristiti kasnije, pomiješati s maslom (maslacem) da se ne slijepe.

Za škartocete:

juneći ili goveđi šniceli

meko (glatko) brašno

svinjska mast

povrtna baza (luk, češnjak, 2-3 mrkve, malo korijena celera i paštrnjaka)

mesni temeljac

pešt

lovor

dostupno dalmatinsko bilje poput timijana, mravinca, vrijeska, ružmarina

crno vino

sol, papar

Priprema:

Prvo napraviti pešt, odnosno mješavinu pancete, češnjaka i peršina koja se dobro istuče i usitni nožem (može se i samljeti u sjeckalici) dok se ne dobije pašteta. Šnicele dobro istući s obje strane, malo posoliti i popapriti i jednu stranu uvaljati u brašno te otresti višak. U velikoj tavi otopiti dvije žlice masti, te staviti da se prvo zaprži strana koja je pobrašnjena par minuta, a potom okrenuti i par minuta pržiti drugu stranu.Meso izvaditi, a na to staviti na krupno isjeckano povrće iz povrtne baze, malo lovora i malo tradicionalnih dalmatinskih začina. Pirjati lagano, po potrebi podliti mesnim temeljcem. U međuvremenu motati škartocete - po sredini šnicela razmazati pešt te motati smotuljak po užoj strani i zatvoriti čačkalicama. Gotove smotuljke vratiti u tavu, sve malo promiješati, dodati temeljca i crnog vina te lagano pirjati dulje vrijeme, dok meso ne omekša. Tijekom kuhanja s vremena na vrijeme protresti posudu. Poslužiti s njokima, pireom ili kuhanim krumpirom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:12