Škartoceti su juneći odresci koje Ivana Gamulin iz splitske konobe Villa Spiza puni peštom, rola, a zatim pirja u umaku te poslužuje uz njoke na malo drugačiji način. Ovo je jedno od onih jela koja možete napraviti za ručak usred tjedna pa u njemu uživati dva dana, jer šteta je raditi ih ‘na malo‘, ali bit će odlična opcija i za bogatiji ručak vikendom, kada se oko stola okupe svi članovi obitelji. Dobar, sočan komad mesa i njoke ionako svi vole pa s ovakvim izborom namirnica ne možete previše pogriješiti, bez obzira na dob i preferencije ekipe kojoj kuhate.
U nastavku vam ostavljamo ‘korak po korak‘ recept za čuvene dalmatinske škartocete, koje, osim uz ovakve njoke, možete poslužiti i uz druge priloge po želji. I obična tjestenina uz ovakav glavni element bit će sasvim dovoljna. Naravno, ne zaboravite ni zdjelu salate.
ŠKARTOCETI U ŠUGU
Za škartocete:
juneći ili goveđi šniceli
meko (glatko) brašno
svinjska mast
povrtna baza (luk, češnjak, 2-3 mrkve, malo korijena celera i paštrnjaka)
mesni temeljac
pešt
lovor
dostupno dalmatinsko bilje poput timijana, mravinca, vrijeska, ružmarina
crno vino
sol, papar
KORAK 1
Prvo napraviti pešt, odnosno mješavinu pancete, češnjaka i peršina koja se dobro istuče i usitni nožem (može se i samljeti u sjeckalici) dok se ne dobije pašteta.
KORAK 2
Šnicele dobro istući s obje strane, malo posoliti i popapriti i jednu stranu uvaljati u brašno te otresti višak.
KORAK 3
U velikoj tavi otopiti dvije žlice masti, te staviti da se prvo zaprži strana koja je pobrašnjena par minuta, a potom okrenuti i par minuta pržiti drugu stranu.
KORAK 4
Meso izvaditi, a na to staviti na krupno isjeckano povrće iz povrtne baze, malo lovora i malo tradicionalnih dalmatinskih začina. Pirjati lagano, po potrebi podliti mesnim temeljcem.
KORAK 5
U međuvremenu motati škartocete - po sredini šnicela razmazati pešt te motati smotuljak po užoj strani i zatvoriti čačkalicama.
KORAK 6
Gotove smotuljke vratiti u tavu, sve malo promiješati, dodati temeljca i crnog vina te lagano pirjati dulje vrijeme, dok meso ne omekša. Tijekom kuhanja s vremena na vrijeme protresti posudu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....