Neusporedivo bolja

Zaboravite na onu iz vrećice i tetrapaka, ovako se radi najbolja juha od rajčice i bosiljka

 Mediterranean/Getty Images
U današnje vrijeme sve je nekako postalo i brzo i instant, no zato se barem ponekad potrudimo da tako ne bude s hranom, ipak je to gorivo i za naše tijelo, i za našu dušu
U današnje vrijeme sve je nekako postalo i brzo i instant, no zato se barem ponekad potrudimo da tako ne bude s hranom, ipak je to gorivo i za naše tijelo, i za našu dušu

Vrijeme pripreme: 10 min
Vrijeme pečenja + kuhanja: 40 min
Broj osoba: 4

JUHA OD RAJČICE I BOSILJKA

Trebat će vam:
1,2 kg zrelih rajčica
4 režnja češnjaka (neoguljena)
1 veća glavica luka (narezana na četvrtine)
maslinovo ulje
sol i papar
prstohvat šećera (po želji, za balans kiselosti)
500 ml povrtnog temeljca (ili vode)
svježi bosiljak (pola vezice)
1 žličica suhog origana (opcionalno)
1 do 2 žlice vrhnja ili mascarponea (opcionalno, za kremastiju juhu)

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Rajčice (prerezane na pola), luk i češnjak stavite na lim za pečenje. Pokapajte maslinovim uljem, posolite, popaprite i po želji dodajte origano. Pecite 25-30 minuta, dok rajčice lijepo ne omekšaju i karameliziraju se po rubovima. Izvadite češnjak iz ljuske. Pečene sastojke prebacite u lonac. Dodajte temeljac, prstohvat šećera i svježi bosiljak. Kuhajte još 5-10 minuta. Sve izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu dok ne postane glatko. Po želji dodajte malo vrhnja za kremastiju teksturu. Probajte i po potrebi dodatno začinite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2025 07:16