EVO REZULTATA

Zamolili smo umjetnu inteligenciju da osmisli tri jednostavna recepta za ručak usred tjedna

 Gencraft.com
Isprobali smo kako funkcionira Chat CTG kada ga pitate da osmisli recepte za svakodnevna jela

Budući da se posljednjih mjeseci naveliko govori o umjetnoj inteligenciji i načinima na koje se može iskoristiti, odlučili smo je iskušati i zamolili da za nas osmisli tri jednostavna recepta. Za ovaj smo test koristili Chat CTG, trenutno najpopularniju stranicu takve vrste. Upute koje smo dali bile su da jela budu brzo gotova i idealna za pripremu na radni dan te da se baziraju na proljetnim namirnicama. Također, zatražili smo da recepti budu napisani na hrvatskom jeziku.

Sve je bilo gotovo u minutu ili dvije, a predloženi su recepti za rižoto s graškom i šparogama, zatim za piletinu s tikvicama i cherry rajčicama te tjesteninu s mladim lukom i špinatom. Posljednji navedeni recept AI (artificial intelligence) ipak nije uspio napisati do kraja pa smo ga zatražili da to učini ponovno, na što nam je predložio novi - tjesteninu s pestom od rikole.

image
Gencraft.com

Iako tikvice i rajčice kod nas još uvijek nisu u sezoni, na tu smo stavku odlučili zažmiriti budući da se, ako ništa drugo, primjerci uzgojeni u plastenicima ipak mogu pronaći u supermarketima. Jedan od nedostataka koji smo ipak uočili i koji nam je zasmetao jest da su sve mjere navedene u šalicama. Pokušali smo to ispraviti dodatnim uputama pa u opis zadatka upisali da želimo da mjere budu navedene u gramima. To je upalilo, ali nam je AI ponovno izbacio nova tri recepta. Odlučili smo, ipak, ostati pri prva tri.

image
Gencraft.com

Potom smo u Google upisali pojam "AI photo maker" i naletjeli na stranicu Gencraft pomoću koje smo, upisavši opise jela, dobili fotografije istih. Fotografije su također napravljene umjetnom inteligencijom, za svako jelo ponuđene su nam dvije opcije i pronaći ih možete ispod svakog recepta. Također, za recepte u nastavku ne odgovaramo, no veselimo se vašim komentarima ako neki od njih odlučite isprobati.

U slučaju da ipak volite igrati na sigurno, u nastavku ostavljamo naše recepte za jela sa šparogama, piletinom te one za jela s različitim varijantama pesta. Sve smo skuhali, isprobali i više puta ponovili.

RECEPTI SA ŠPAROGAMA

JELA S PILETINOM PO RECEPTIMA SLAVICE ŠAGOLJ

DOBRI RECEPTI: ŠTO I KAKO KUHATI S PESTOM?

RIŽOTO S GRAŠKOM I ŠPAROGAMA

Trebat će vam:

1 šalica riže

2 šalice vode

1 šalica svježeg graška

1 šalica svježih šparoga, narezanih na manje komade

1 luk, sitno nasjeckan

2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana

2 žlice maslinovog ulja

sol i papar po ukusu

ribani parmezan (za posluživanje)

Priprema:

U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak te kuhajte oko 2-3 minute, dok ne omekšaju. Dodajte rižu i kuhajte, miješajući povremeno, dok ne postane staklasta. Dodajte vodu, grašak i šparoge te dobro promiješajte. Smanjite vatru i pustite da se kuha oko 20 minuta, dok riža ne omekša i tekućina se ne apsorbira. Poslužite rižoto s ribanim parmezanom.

Kod ovog smo recepta primjetili kako se umjesto temeljca, koji dalje puniji i bolji okus rižotu, koristi voda te kako među sastojcima nije naveden maslac koji jelu daje lijepu kremoznu teksturu. Također, mi bismo ovdje svakako dodali i malo vina.

image
Gencraft.com/

PILETINA S TIKVICAMA I CHERRY RAJČICAMA

Trebat će vam:

2 pileća filea, narezana na manje komade

2 tikvice, narezane na kolutove

1 šalica cherry rajčica, prepolovljena

2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana

2 žlice maslinovog ulja

sol i papar po ukusu

svježi bosiljak (za posluživanje)

Priprema:

Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte češnjak i kuhajte oko 1 minutu, dok ne zamiriše. Dodajte piletinu i kuhajte dok ne poprimi zlatno smeđu boju. Dodajte tikvice i rajčice te nastavite kuhati dok piletina ne bude kuhana do kraja i tikvice ne omekšaju. Poslužite sa svježim bosiljkom.

Kod pripreme ovog jela, najprije bismo zapekli piletinu na tavi, izvadili je, pa tek tada pirjali povrće. Kako je u receptu navedeno, najprije se pirja češnjak, a zatim se dodaje piletina, kojoj je ipak potrebno nešto više vremena, a upravo za to vrijeme češnjak bi već mogao izgorjeti.

image
Gencraft.com

TJESTENINA S PESTOM OD RIKULE

Trebat će vam:

1 šalica svježe rikule

1/2 šalice pinjola

1/2 šalice naribanog parmezana

1/4 šalice maslinovog ulja

2 češnja češnjaka

Sol i papar po ukusu

350 g tjestenine

Priprema:

Stavite veliki lonac s vodom na štednjak da zavrije. U međuvremenu, stavite rikulu, pinjole, parmezan, maslinovo ulje i češnjak u blender ili procesor hrane i miksajte dok ne dobijete glatku pastu. Začinite solju i paprom po ukusu. Kada voda zavrije, dodajte tjesteninu i kuhajte prema uputama na pakiranju. Ocijedite tjesteninu i vratite ju u lonac. Dodajte pesto od rikule u tjesteninu i dobro promiješajte. Poslužite dok je još toplo.

image
Gencraft.com
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:42