BRZO I PRISTUPAČNO

U juhi, pohana ili uz mlince, piletinu danas pripremite na jedan od ovih 5 slasnih načina

 Berislava Picek/Cropix/
Neki od recepata naše Slavice Šagolj instantno će vas vratiti u bakinu kuhinju, a neki bi u vama mogli probuditi dozu kreativnosti

Česte su rasprave za stolom kad je riječ o piletini. Tako primjerice, jedni vole batak, drugi krilca, treći pak jedu samo bijelo meso. Da bi se našao dobar balans među svim tim željama, odaberite dio pileta koji svi volite i pripremite ukusno i aromatično jelo. Jer, čemu peći cijelog piceka, ako nemate ekipu za to.

Puno je, naime, zgodnih načina kako pojedine dijelove piletine učiniti poželjnim za nepce. Tako, primjerice, bijelo meso mnogi izbjegavaju navodeći kao razlog njegovu trpkost i suhoću. Kako biste pobili sve te teorije, taj komad mesa oplemenite aromatiziranim maslacem ili dobrom marinadom. Maslac koji se lagano rasporedi ispod kože pečenje čini puno uspješnijim i jednostavno boljim.

SOČAN PILEĆI FILE S AROMATIZIRANIM MASLACEM

image
Berislava Picek/Cropix/

Priprema pilećih bataka zna biti dosta škakljiva. Ako ih naglo pečete ili pohate, vanjski dio će biti pečen, no onaj oko kosti baš i ne. Dobar trik je, posebice ako vam je plan pohati batke, prethodno ih kratko blanširati. Batak je tim načinom pripreme dodatno aromatiziran, sočan i ono najvažnije, pohanjem ili pečenjem ne gubi vlažnost. Iznutra je mekan i dobro obrađen, a s vanjske strane hrskav.

POHANI BATAK SA SALATOM OD KRASTAVACA

image
Berislava Picek/Cropix/

Pileća krilca također se mogu pripremiti na mnoge načine, no nekako su postala rezervirana za grill, servirana uz dobar umak, po mogućnosti ljutkast. Dobrom kombinacijom začina postaju posebna delicija. I da, jedu se prstima, pomalo je smiješno vidjeti da to radite nožem i vilicom. Gušt je kad se na prste zalijepi onaj fini karamelizirani umak.

PILEĆA KRILCA SA ŠALŠOM I MLINCIMA

image
Berislava Picek/Cropix/

Još jedno nepisano pravilo postoji kad je u pitanju pileći hrbat, vrat... od ovih dijelova se najčešće kuha juha ili samo temeljac, ovisno o vašim željama. Bitno je samo da uz meso stavite dosta različitog korjenastog povrće i rezultat će biti zadivljujući.

PILEĆA JUHA S GRIZ NOKLICAMA

image
Berislava Picek/Cropix/

Sa zabatkom imate bezbroj varijanti: od ovog komada mesa možete napraviti saft, gulaš, paprikaš ili ga pak možete pohati istom metodom pripreme kao i za batke, da se ne desi kad zarežete sredinu da izađe sukrvica. Zabatak je idealan i za pripremu ražnjića. Bitno je samo otkostiti ga, narezati na trakice i napikati na drveni štapić. Ovaj komad ima i malo masnoće koja je odličan saveznik kod roštilja. Meso bude posebno sočno, mekano i ukusno. Kroz ovaj editorijal prikazani su samo neki od načina kako napraviti zanimljiva jela od ove svima cjenovno prihvatljive namirnice. Posebice se to odnosi na predstojeće mjesece kada će zbog visokih temperatura biti poželjno jesti laganu, a opet finu i zdravu hranu baš poput ove.

SALATA OD PILETINE, JAJA I POVRĆA ZA BRZI RUČAK USRED TJEDNA

image
Berislava Picek/Cropix/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:33