BRŽE NE MOŽE

Ručak od 5 sastojaka u 15 minuta i više od 20 dobrih razloga da danas napravite svoj pesto

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Imamo nekoliko dobrih razloga da već danas izvadite blender iz ormara i smiksate jednostavan, okusom bogat umak

U slučaju da ste jedan od onih skeptika koji misle da se od malo zelenila i tanjura tjestenine ne može dobro i ukusno najesti, možda se još uvijek niste okušali u pripremi domaćeg pesta. Proljeće je idealno vrijeme da to napokon učinite, a sve što će vam trebati je tek nekoliko jednostavnih sastojaka koje možda već imate u svom hladnjaku. Pripremite maslinovo ulje, tvrdi sir po želji, šaku orašastih plodova, koji režanj češnjaka i začine, sve zajedno nasjeckajte ili ubacite u blender i u manje od pet minuta napravite savršeno aromatičan umak za tjesteninu.

5 RECEPATA ZA NAJBOLJI PESTO

image
Marko Miscevic/Cropix/

BOSILJAK, MEDVJEĐI LUK, POTOČARKA...

Pesto možete napraviti od gotovo svakog aromatičnog bilja. Sezona je medvjeđeg luka pa je samonikla biljka sada možda najlogičniji odabir. Nedavno smo se okušali i u pripremi pesta od potočarke i oduševili se jakim, istovremeno zemljastim i osvježavajućim okusima. Dobra ideja je i pesto od mišancije kakav je nedavno napravila naša fotografkinja Berislava Picek, a napraviti ga možete i od rukole, špinata, blitve, listova mrkve, batata ili brokule, pa čak i od boba i graška, paprike ili sušenih rajčica...

PESTO OD MEDVJEĐEG LUKA

image
Marko Miscevic/Cropix/

PESTO OD MIŠANCE

image
Berislava Picek/Cropix/

SLOŽENAC OD BATATA S MOZZARELLOM I PESTOM OD LIŠĆA BATATA

image
Berislava Picek/Cropix/

S obzirom na bogatstvo aromatičnog zelenog bilja, klasični pesto Genovese s bosiljkom ostavljamo za sunčane ljetne dane i tada ga uparujemo sa sočnim pečenim rajčicama. Naravno, poželite li baš danas pojesti tanjur dobre pašte s pestom od bosiljka, nećete previše pogriješiti. Bosiljak u teglicama možete kupiti na tržnici ili supermarketu i napraviti ga samo po svom guštu.

KAKO PRAVILNO NAPRAVITI OMILJENI KLASIK

Kolijevka pesta je Ligurija, regija u Italiji poznata upravo po pestu alla genovese koji potječe iz njezina glavnog grada, Genove. Njegovo ime dolazi od talijanske riječi pestare, što u prijevodu znači gnječiti ili tući, i iz tog opisa odmah je jasno kako se priprema. Riječ je o klasiku koji se spravlja od bosiljka, maslinova ulja, parmezana, pinjola, pecorino sira, češnjaka i krupne soli. To je baza od koje se kreće, sve dalje je samo pitanje mašte i želja kušača da napravi svoj originalni umak.

Ako ste prilikom boravka u Italiji kušali originalna jela s dodatkom pesta, sigurno ste osjetili bosiljak, pinjole, ali i češnjak puno intenzivnije nego inače. Po originalnoj recepturi svi sastojci se sitno sjeckaju te “kupaju” u maslinovu ulju dok se ne pretvore u pastu. Kako taj doživljaj rekreirati i zašto si dati truda da bismo pripremili pravi talijanski pesto? Zato što će u konačnici okusom, izgledom i teksturom biti bitno drugačiji od onog kupljenog u dućanu. Pogotovo ako koristimo bosiljak uzgojen na svom balkonu ili u vrtu.

Ako ozbiljno shvaćate izradu pesta, postupak je sljedeći. Trebat će vam veliki, oštar chefovski nož i sjeckanje će trajati otprilike 20 minuta. Sve sastojke trebate dobro usitniti i zatim formirati u veliku nakupinu kvadratnog oblika. Zatim dodajete malsinovo ulje i tada nastaje čarolija.

image
Neja Markičević/Cropix/

DODACI

Kada su u pitanju dodaci, klasičan talijanski pesto radi se s parmezanom, pecorinom i pinjolima, no iskoristiti možete i drugi sir i oraščiće koje trenutno imate pri ruci. Umjesto parmezana, u pesto možete dodati i, primjerice, paski ili neki drugi aromatičan tvrdi sir, a umjesto pinjola orahe, bademe, lješnjake, bučine koštice, pistacije ili indijske oraščiće. Orasi će se odlično složiti u kombinaciji s medvjeđim lukom i sušenim rajčicama, dok će bademi i indijski oraščići biti sjajan dodatak začinskom bilju blažih aroma.

TJESTENINA S PESTOM OD BUČINIH SJEMENKI I MENTOM

image
Ivana Nobilo/Cropix/

SPAJANJE PESTA S TJESTENINOM

Kada pesto dodajete tjestenini, uvijek zadržite malo vode u kojoj se kuhala tjestenina kako biste dobili kremastiji i pomalo ljepljiv, slastan umak. Osim vodom, pesto možete razblažiti i dodatkom slatkog vrhnja no pripazite kako ne biste pretjerali i dobili dosadan bijeli umak s tek blagom aromom omiljenog začinskog bilja.

ZELENE TAGLIATELLE S KOZICAMA I PESTOM

image
Berislava Picek/Cropix/

KAKO JOŠ KORISTITI PESTO?

Osim s tjesteninom, pesto se dobro snalazi i kao dodatak različitim salatama, možete ga poslužiti na komadu mesa, ribe ili s povrćem, a bit će i odličan dodatak različitim namazima i dipovima. Pesto možete dodati i različitim pecivima pa tako možete napraviti pužiće ili rolice, ali i mekanu babku s pestom.

JETRICA S PESTOM OD MEDVJEĐEG LUKA

image
Berislava Picek/Cropix/

BRZI SLANI KEKSI S PESTOM

image
Lidija Lončarić/

PEČENE BUKOVAČE S PESTOM OD DRAGOLJUBA

image
Cropix/

TRLJE S PESTOM OD MEDVJEĐEG LUKA

image
Berislava Picek/Cropix/

KRUMPIR PIZZA S PESTOM

image
Cropix/

KRUMPIR SALATA S PESTOM OD ŠPINATA​

image
Berislava Picek/Cropix/

KOLIKO DUGO MOŽE STAJATI?

Nakon što ste ga smiksali, pesto stavite u čistu staklenku i spremite ga u hladnjak. Tako pohranjen, stajati može i do mjesec dana, no prije upotrebe svakako provjerite površinu pesta.

image
Marko Miscevic/Cropix/

A SAD RECEPTI

PESTO OD PASKI, BOSILJKA, LJEŠNJAKA I OVČJEG SIRA

image
Matija Djanjesic/Cropix/

PESTO ALLA TRAPANESE (SA SUŠENIM RAJČICAMA)

image
Ante Čizmić/Cropix/

PESTO OD BROKULE

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

PEŠT NA PESTO

image
Ante Čizmić/Cropix/

BRZI PESTO OD BLITVE

MAGREB PESTO (S PISTACIJAMA I HARISSOM)

image
Ante Čizmić/Cropix/

PESTO S BOSILJKOM

image
Ante Čizmić/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 12:13