VRIJEME ZA ROŠTILJ

Zapalite vatru, pripremili smo detaljan vodič s receptima za sočne ćevape, lepinje i dodatke

 Tom Dubravec/Cropix/
Zaboravite na kupovne, odvažite se i napravite svoje sočne ćevape, a zatim im dodajte i omiljene dodatke

Čini se kako smo napokon uspjeli otjerati crne oblake i prizvali ono pravo proljeće koje na najtopliji način najavljuje ljeto, a sunčani dani bez oblaka za nas znače samo jedno – vrijeme je za roštilj! U svakom društvu, vjerujemo, roštilj ima drugo značenje. Za nekoga predstavlja sočne odreske, za one druge to je grilano povrće s mirisom dima, a većini ipak, složit ćete se, pri spomenu na roštilj na pamet prvo padaju sočne pljeskavice, ražnjići i, naravno, nezaobilazni ćevapi.

Upravo smo ćevapima ovog vikenda odlučili posvetiti posebnu pažnju pa vam tako, odmah na početku, savjetujemo da zaboravite one kupovne i okušajte se u pripremi vlastite smjese. Sve što vam treba su kvalitetni komadi mesa, sol i papar, a u smjesu, po želji, možete dodati i luk i češnjak.

ULTIMATIVNA SMJESA ZA ĆEVAPE I PLJESKAVICE

image
Berislava Picek/Cropix/

Nakon što ste odabrali meso i napravili smjesu, razmislite i o pripremi domaćih lepinja. Sam proces oduzet će vam nešto više vremena zato što je tijesto potrebno dizati dva puta no neka vas to ne obeshrabri, jednom kada iz pećnice izađu lagane i prozračne lepinje, shvatit ćete kako se sav trud itekako isplati.

DOMAĆE LEPINJE

image
Tunart


Kada su u pitanju umaci, vjerujemo kako dobar domaći ajvar već imate u zalihama, no ovog puta svakako razmislite i o alternativama. Tzatziki umak s krastavcima i grčkim jogurtom uvijek je dobra ideja, a umak možete napraviti i od pečenih paprika. Dovoljno ih je samo baciti na roštilj, pustiti da se dobro zapeku i koža poprimi crnu boju, a zatim ih oguliti. Nakon toga, paprike očistite i dodajte im maslinovo ulje, češnjak i peršin, dobro promiješajte i poslužite kao dodatak roštilju. Osim što će se paprika na ovaj način dobro složiti uz meso, bit će odličan dodatak već i sama za sebe pa je možete poslužiti i kao predjelo uz lepinje.

U slučaju da pljeskavice i ćevape ne možete zamisliti bez kajmaka, ne brinite, imamo rješenje i za vas. Znamo čak tri lokacije na kojima možete nabaviti najbolji u Zagrebu.

RECEPT ZA TZATZIKI

image
Asab974


GDJE PRONAĆI NAJBOLJI KAJMAK

image
Marko Miscevic/cropix/


Volite li lepinji i ćevapima dodati i hrskave krumpiriće, pokušajte napraviti nali zaokret i pržene krumpiriće zamjeniti pečenima. Dobra ideja bit će u foliju umotati mladi krumpir pa ga baciti u vatru ili pak ga skuhati do pola, spljoštiti i takvog završiti na roštilju. Tako pripremljen krumpir na kraju će biti dovoljno tek poprskati maslinovim uljem, dobro začiniti i poslužiti uz mesne delicije. U slučaju da vše volite krumpir iz pećnice, poslužiti bi vam mogli i savjeti popularnih chefova ili pak naš recept za aromatični krumpir s masti i dimljenom mljevenom paprikom.

SAVJETI CHEFOVA ZA HRSKAVI KRUMPIR

SLASNI KRUMPIR IZ PEĆNICE

image
Mizina/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 19:05