U TRENDU

Zbog pobjednika Dore ovih dana ne prestajemo maštati o lazanjama, ovo je jedini recept koji će vam trebati

 iStock
Naš predstavnik na Eurosongu u umjetničkom imenu ima naziv mnogima omiljenog jela talijanske kuhinje, zbog čega uz Rim Tim Tagi Dim pečemo lazanje

Vjerojatno nema onog tko nije čuo da je energična pjesma "Rim Tim Tagi Dim" pobijedila na ovogodišnjoj Dori. Na Eurosong u švedski Malmo odlazi Marko Purišić pod umjetničkim imenom Baby Lasagna. Iako mu lazanje nisu najdraže jelo, to je ime odabrao jer je, kaže, smiješno. Od kad se doznalo za njegov ulazak na domaći izbor za pjesmu Eurovizije, njegovo ime puni novinske stupce, a morate priznati da vas spominjanje njegovog imena barem ponekad natjera da razmislite o poznatoj talijanskoj deliciji - lasagnama.

image
Getty Images/istockphoto

Lazanje imaju, kao i većina popularnih jela, mnogo verzija, kako u izvornoj Italiji tako i diljem svijeta. No, kada govorimo o onim pravim lazanjama crveno-bijelog umaka zapravo pričamo o jelu Lasagna alla Bolognese. Ono potječe iz Bologne u regiji Emilia-Romagna, otkud dolazi i jedan od umaka kojim je nadjeveno - umak Bolognese. O pravom bolognesu smo vam već pisali, a iz iste regije potječe i jedan od tradicionalnih oblika tjestenine - duge, ravne trake koje se koriste za izradu slojeva lazanja. Iako će danas mnogi Talijani, a i ostali ljubitelji ove tjestenine, kupiti suhu tjesteninu, u izvornoj regiji još je uvijek uobičajeno raditi ih kod kuće, kao i druge regionalne specijalitete poput tortelina.

Odlučite li se napraviti sami tjesteninu, recept potražite ovde, a u nastavku vam donosimo i onaj jedan jedini recept koji će vam trebati za ovaj talijanski specijalitet. Pravilno napravljene lazanje jedno su od omiljenijih jela talijanske kuhinje u svijetu, uvjerite se zašto...

Talijanske lazanje

image
Getty Images/istockphoto

Trebat će vam:
Za listove tjestenine:
400 grama bijelog brašna
4 jaja

Za bolognese umak:
1 manja mrkva
1 bijeli luk
1 manja stabljika celera
ekstra djevičansko maslinovo ulje
250 grama pasirane rajčice
800 grama miješanog mljevenog mesa (svinjetina i govedina, 1:2)
½ čaše bijelog vina
sol
mljeveni papar

Za bešamel umak:
1 litra mlijeka
100 grama maslaca
80 grama višenamjenskog brašna
Mali prstohvat muškatnog oraščića
sol
mljeveni papar

Priprema tjestenine:
Stavite gotovo sve brašno na dasku za rezanje (sačuvajte oko 50 grama) i napravite udubinu u središtu naše male hrpe tako da izgleda poput vulkana od brašna. Razbijte jaja u rupu i promiješajte ih vilicom da se žumanjci i bjelanjci pomiješaju prije nego ih počnete umiješati u brašno. Počnite dodavati jaja i brašno polagano unoseći još brašna s unutarnjih rubova. Nastavite miješati brašno s jajima dok se smjesa ne sjedini. Sve skupa mijesite 10 minuta gurajući prema dolje vrhom ruke, okrećući, rastežući i savijajući, kako bi se gluten razradio u tijestu i učinilo ga elastičnijim (Ako vam se tijesto čini pretvrdo, dodajte žlicu tople vode, a ako je malo ljepljivo dodajte malo brašna). Pripremljeno tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji najmanje 30 minuta ili do 24 sata u hladnjaku. Nakon što je tijesto odstajalo imate dvije mogućnosti - valjak za tijesto ili stroj za tjesteninu. Ako se odlučite za valjak, pospite samo malo brašna po tijestu i laganim pritiskom počnite motati valjkom naprijed-nazad dok ne postigne debljinu od 0,5 mm. Ako imate stroj za izradu tjestenine, izrežite tijesto na četvrtine pa četvrtinu tijesta spljoštite i pospite brašnom prije nego ga stavite u stroj. Započnite s najvećom opcijom debljine, preklopite i ponovno ubacite. Nastavite smanjivanjem širine utora za valjanje, dok ne postignete debljinu od približno 0,5 mm (svaki put kada skratite širinu otvora za valjanje, morate dvaput provući tijesto kroz njega). Kada dobijete željenu debljinu izrežite veliki list tjestenine ili više traka i kuhajte ih u kipućoj vodi 30 sekundi.

image
Getty Images/istockphoto

Priprema bolognese umaka:
Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi dok u to vrijeme gulite mrkvu, celer i luk. Povrće narežite na sitne komadiće i kuhajte ih na laganoj vatri dok ne omekšaju (otprilike 5 minuta). Pojačajte vatru na srednje jaku i dodajte mljeveno meso, kojemu kada porumeni dodajte bijelo vino i promiješajte. Kad vino ispari dodajte pasiranu rajčicu i začinite. Ponovno promiješajte da se sastojci sjedine i ostavite da se kuhaju na laganoj vatri najmanje sat vremena (što se dulje kuha, to postaje ukusniji).

image
Getty Images/istockphoto

Priprema bešamel umaka:
Ostavite bolognese sa strane i pripremite se za pripremu bešamela. U posudi narezati maslac i otopiti ga na laganoj vatri. Čim se ukapi skinite s vatre i postupno umiješajte brašno pazeći da se ne stvore grudice. Ponovno stavite tavu sa smjesom maslaca i brašna na laganu vatru i dodajte mlijeko, sol, muškatni oraščić i mljeveni papar. Brzo miješajte pjenjačom dok se ne zgusne i postane glatko.

image
Getty Images/istockphoto

Slaganje slojeva:
Ulijte dobru količinu bešamela na dno vatrostalne posude. Prekrijte ga slojem bolognesa i krenite slagat svoje pravokutnike tjestenine jedan do drugog na ragu dok ga potpuno ne prekrijete (nemojte da se tjestenina preklapa jer kada se ispeče bit će suho). Kako bi osigurali da lazanje zadrže svoj oblik nakon što su izrezane i posložene, mnogi Talijani mijenjaju orijentaciju svoje tjestenine sa svakim slojem. Dakle, ako svoj prvi sloj tjestenine položite uzdužno, drugi ćete sloj položiti poprečno, svaki put naizmjenično. Iako se ovo može činiti besmislenim, to je jedna od onih nonna tajni i kunemo se u nju. Ponovite postupak istim redoslijedom - bešamel, bolognese, tjestenina, dok ne dobijete 5 ili 6 slojeva tjestenine. Na zadnji sloj tjestenine stavite malo deblji sloj bešamela i bolognesa jer je to sloj koji je najviše izložen vrućem zraku pećnice i ima tendenciju da se malo osuši. Vrh možete posuti parmezanom ili između slojeva, ali nije uvjet.

image
Lauripatterson/Getty Images

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C oko 25 minuta. Znat ćete da su lazanje gotove kada vidite zlatnu koricu oko vanjskih rubova gornjeg sloja. Ostavite vaše lazanje nekoliko minuta prije rezanja i posluživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 21:46