IDEJA ZA RUČAK

ŽITARICA BEZ KOJE NE BI BILO PIVA, VISKIJA I FINE HRANE: Četiri dobra recepta s ječmom!

 Mario Kučera / Hanza Media
Zimi ga često dodajemo u varivo s grahom i kuhamo ričet, od njega pripremamo rižoto, odnosno orzoto, ali od njega se mogu pripremiti i druga, vrlo zanimljiva jela
Zimi ga često dodajemo u varivo s grahom i kuhamo ričet, od njega pripremamo rižoto, odnosno orzoto, ali od njega se mogu pripremiti i druga, vrlo zanimljiva jela

Budeš ričet ili grah s geršlom? Mnogima se sigurno stvorio upitnik iznad glave, pa čak i mlađim generacijama odraslim u zapadnim dijelovima Hrvatske, pogotovo u Zagrebu. Da objasnimo: riječ je o istom jelu, odnosno grahu pomiješanom s kuhanim ječmom (njemački Gerstel = ječam). Na priobalju i otocima zovu ga orzo, kako ga nazivaju i Talijani. Ječam, žitarica iz porodice trava (Poaceae), danas zauzima peto mjesto u svjetskoj proizvodnji žitarica, a uzgajali su ga čak prije 10.000 godina u Etiopiji i jugoistočnoj Aziji, otkuda i potječe.

StockFood

Prvi recept za ječmeno vino potječe iz Babilona, a danas bez njega ne bi bilo piva, ali ni većine vrsta viskija. Od ječmenog slada, koji se upotrebljava u proizvodnji piva, dobiva se vrlo hranjivo brašno bogato vitaminom B12 koji je vrlo rijedak u namirnicama biljnog porijekla, pa se preporučuje veganima i vegetarijancima. Naravno, u povijesti, a i danas, upotrebljava se za prehranu ljudi i životinja, a u srednjem vijeku “prehranio” je Europu kad su od ječma, osim jela, pripremali i kruh zbog visoke cijene pšenice koja je bila nedostupna sirotinji.

StockFood

Od prženog zrna ječma s dodatkom cikorije proizvodi se kavovina, napitak koji može zamijeniti kavu, a budući da je bez kofeina, pogodan je, pomiješan s mlijekom, i za najmlađe te osobe s kardiovaskularnim problemima. Danas se ječam teško može nabaviti u izvornom obliku. Naime, za ljudsku prehranu priprema se struganjem zrna pomoću brusnih diskova, a kad se uklone ljuska i posije, dobiva se ječmena kaša. Mljevenjem ječmene kaše dobiva se brašno koje se koristi za pripremu dječje hrane i pečenje kruha. Kad se ječmena zrna protisnu, dobivaju se ječmene pahuljice koje su uz zobene “baza” za izradu musli.

StockFood

Uglavnom, ječam je svuda oko nas i konzumiramo ga ne znajući da tvori bazu mnogih napitaka, pića i hrane, pa je i red da ječmena zrna više koristimo prilikom pripreme jela. Naravno, nemojte zaboraviti na klasike poput ričeta i manestre, ali probajte i neka pomalo neobična jela ili ga jednostavno, umjesto riže, ponekad koristite za pripremu rižota, pardon, orzota.

Orzoto od sipe

Maneštra s ječmom

Biljana Gaurina / HANZA MEDIA

Grah s ječmom i buncekom

Grah s ječmom
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Vepar s ječmom i bundevom

 Zagreb 30012017
Jela od divljaci Lovacka kuharica
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. prosinac 2025 22:58