Debela pizza s hrskavim dnom u formi pravokutnika, vrlo slična bakinoj pizzi kakvu poznajemo oduvijek, naziva se sicilijanskom i jednom kada je pripremite kod kuće, sigurni smo, poželjet ćete joj se vratiti prvom prilikom. Klasična sicilijanska pizza najčešće se nadijeva rajčicom, začinima, inćunima i jačim sirom, ali poigrati se možete i drugim kombinacijama. Zbog debljeg tijesta, ova pizza trpi i jače dodatke poput ljutih kobasica, a u zagrebačkom Bar&Tonu rade je s bolognese umakom u kombinaciji s inćunima.
Kako i samo ime govori, sicilijanska pizza, vjeruje se, nastala je na Siciliji i postala popularna sredinom 19. stoljeća. Potom je stigla u Ameriku i za nju je saznao i ostatak svijeta.
Ono zbog čega posebno volimo sicilijansku pizzu je to što je tijesto, unatoč tome što je debelo, zapravo puno mjehurića i nije preteško, a budući da se posuda za pečenje premazuje s dosta ulja, rezultat je hrskavo dno koje joj daje na slasti. Recept za tijesto vam ostavljamo u nastavku, a za nadjev se pobrinite sami.
Najjednostavnija i uvijek provjereno dobra ideja bit će ribana mozzarella, dio koje možete staviti i ispod umaka kako biste izbjegli gnjecavo tijesto, dobar umak od rajčice koji možete napraviti sami, posebice sada kada su rajčice u najboljoj formi, i kakva dobra ljutkasta slavonska kobasica, nduja ili drugi mesni dodatak po želji.
Na kraju, sicilijansku pizzu poslužite kad je još topla, kada se sir lijepo rasteže, a dio koji ne uspijete pojesti odmah, kasnije možete zagrijati na suhoj tavi s poklopcem, kako bi se sir ponovno otopio i kako bi ispod ostala hrskava.
RECEPT ZA TIJESTO ZA SICILIJANSKU PIZZU
Trebat će vam:
500 g krušnog brašna (oko 3 1/2 šalice)
14 g krupne soli (oko 1 žlica); za kuhinjsku sol koristite istu masu ili upola manji volumen
6 g instant kvasca (oko 1 1/2 žličice)
20 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja (2 žlice), plus 40 g (oko 1/4 šalice) za lim za pečenje
325 g vode sobne temperature (oko 1 šalica + 7 žlica)
Priprema:
U posudu multipraktika s nastavkom za tijesto stavite brašno, sol, kvasac, 20 g maslinovog ulja i vodu. Miješajte dok se ne formira tijesto. Zatim povećajte brzinu na srednje visoku i miksajte dok tijesto ne postane elastično i glatko, oko 6 minuta. Tijesto bi se trebalo lijepiti za dno posude, ali odvajati od stranica. U lim za pečenje s rubom (33 x 46 cm) ulijte preostalih 40 g maslinovog ulja i rukama ga razmažite po cijeloj unutarnjoj površini. Premjestite tijesto u lim i uvaljajte ga u ulje dok nije potpuno prekriveno. Nježno ga rukama raširite. Neće se odmah rastegnuti do rubova lima; to je u redu. Pokrijte lim prozirnom folijom i ostavite da se diže na sobnoj temperaturi dok tijesto ne omekša i ne počne se širiti prema rubovima lima, oko 2 do 3 sata. Pažljivo uklonite foliju s tijesta. Nauljenim rukama, što nježnije kako bi se sačuvali zračni mjehurići, pritiskom iz sredine prema rubovima, a zatim podizanjem svakog kuta i laganim razvlačenjem izvan ruba lima, tijesto rastegnite do uglova. Trebalo bi se lagano povući natrag dok lim ne bude ravnomjerno ispunjen tijestom. Ostavite ga da miruje 20 do 30 minuta. Pećnicu zagrijte na najjaču temperaturu. Dok tijesto odmara, pripremite nadjeve. Rasporedite nadjev po tijestu i pecite
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....