RECENZIJA RESTORANA

Skriveni biser: obiteljska konoba na osami radi koje vrijedi žrtvovati amortizere vašeg automobila

Ferma u sevidskoj uvali Ražanj prijateljsko je, domaćinsko mjesto u čijoj se kuhinji ono najbolje što more i zemlja daju pretvara u nezaboravna jela, vrhunske dalmatinske klasike

Već negdje iza drugog zavoja, kad asfalt počne klimati pod kotačima, a more proviri iza maslinika, osjetite da se udaljavate od rutine. Cesta do konobe Ferma nije najravnija, ali je najizravnija do onoga zbog čega se ovdje dolazi - tišine, preukusne hrane i domaćinske topline koja nije naučena, već naslijeđena.

Konoba Ferma, smještena u uvali Ražanj u Sevidu (Stari Trogir), vodi se obiteljskom filozofijom koja ima malo veze s modernim trendovima, a sve s logikom onoga što vrijedi. Otac i sin stoje kao domaćini - onaj stariji sa smirenim osmijehom čovjeka koji zna kako se kuha, ali se više voli držati pozadine, i onaj mlađi, u komunikaciji i energiji, koji s lakoćom stvara atmosferu gostoprimstva. Ostatak obitelji zatvoren je u kuhinju, doslovno i simbolično, i otamo dolazi većina onoga zbog čega ćete poželjeti ostati dulje nego što ste planirali.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Na prvi pogled, Ferma ne pokušava biti ništa više od onoga što jest: terasa s pogledom koji ne traži filtere i nekoliko drvenih stolova. Ovdje se ne dolazi zbog dizajnerskih detalja niti playlisti, nego zbog osjećaja da ste kod prijatelja koji zna skuhati najbolje što more i zemlja daju. Iako je ambijent i više nego prikladan za mjesto na kojem se konoba nalazi.

Na stol nam prvo dolazi plata hladnih delicija (18 €): marinirane srdele, slani inćuni, ukiseljeni motar, dimljena tuna te pašteta od tune koja se, iako diskretna, vrlo lako pamti. Pašteta je kremasta, ali ne premasna, s jasnim okusom ribe i diskretnom citrusnom notom. Kruh koji dolazi uz nju servira se još vruć, s hrskavom koricom i mekanom sredinom - tipični domaći. Zatim stižu pršut i sir (13 €), kombinacija koja ne pretendira na iznenađenje, ali zato nudi ono što bi klasika i trebala biti - početak je bio obećavajući.

image
Privatna arhiva

Hobotnica ispod peke (40 € po osobi) ovdje nije "specijalitet kuće", barem ne na onaj marketinški način; ona je standard kuće. I to ne zato što je spektakularno inovativna, već upravo suprotno: jer je napravljena onako kako treba biti. Nema trika, nema tajne, samo hobotnica koju love lokalni ribari, domaći krumpir, mrkva, luk, paprika, maslinovo ulje i crno vino. Pa onda - vatra, vrijeme i strpljenje. Rezultat je ono što prepoznajete u trenutku kad vilica dotakne meso: hobotnica je mekana, ali ne prekuhana; drži se, ali se lako dijeli. Krumpiri su natopljeni sokovima, luk karameliziran, a taj ljepljivi sloj s dna peke (onaj koji se hvata za rubove i odolijeva žlici) nosi najviše okusa. Pitanje "koja je tajna?" ovdje izaziva osmijeh domaćina. "Nema tajne. Samo sastojci koji valjaju." Ovo jelo svakako trebate naručiti da vam pripreme unaprijed.

image
Privatna arhiva

Lignje na žaru (35 €) također su izvrsne, čvrste, sočne, bez gorčine ili prepečenosti, a pečeno povrće koje ih prati (krumpir, paprika, tikvica) ima onu mekoću koju daje polagano pečenje, bez ulja koje dominira. Sve skupa jednostavno, ali iznimno ugodno.

image
Privatna arhiva

Za kraj, domaći rafioli sa sladoledom od vanilije (8 €). Tijesto mekano, ali s rubovima dovoljno čvrstim da daju strukturu, punjenje bogato, s kombinacijom mljevenih oraha, badema i daškom ruma, baš kao što tradicija nalaže. Posluženi su topli, s malo šećera u prahu. Porcija je i više nego dovoljna za dvije osobe.

Ono što najviše osvaja u Fermi nije samo hrana, iako ona svakako zaslužuje sve pohvale, nego atmosfera. Ljubaznost ovdje nije naučena, nije profesionalna, nego iskrena. Čak i kad je terasa puna, a zna biti, osobito u kolovozu, poslužuju vas sa strpljenjem. Pitanja o jelima dočekuju s entuzijazmom, ali bez pretencioznosti. Saznat ćete, ako vas zanima, kada je hobotnica ulovljena, kako se priprema motar, i zašto se poslužuje baš ovaj sir.

image
Privatna arhiva

Do konobe Ferma možete doći i autom i brodom. Cesta je, doduše, malo "drndava", kako bi rekli lokalci, ali nije zahtjevna. Parkirno mjesto ćete dobiti, a ako stižete s mora, domaćini će vam osigurati i vez. Za kraj, baš nam je drago što smo posjetili ovaj obiteljski restoran - pravo mjesto za dobar obrok, miran pogled i osjećaj da ste dio nečije obitelji.

P.S. Pili smo vino kuće, malvaziju, koja je bila doista odlična, i Testamentov Plavac mali, za kraj. Svakako ćete ovdje i kad su "tekuća" pitanja na stvari pronaći nešto za sebe.

Ferma

Sevid, uvala Ražanj

Hrana: 9/10

Ambijent: 9/10

Usluga: 9/10

€€€

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 00:02