RECENZIJA RESTORANA

U jednom od najboljih slavonskih i općenito restorana kontinentalne Hrvatske još smo jednom jeli odlično

Crna svinja, zaključili smo na kraju još jednog ručka ovdje, svakako spada među najkvalitetnije restorane na kontinentu...

U idiličnom ambijentu Terra Negra Country Cluba u Čepinu, nedaleko od Osijeka, restoran Crna svinja pruža jedinstven doživljaj spojem slavonske tradicije i suvremenog dizajna. Prijašnji naziv toga imanja bio je Ovčara, a krajem 19. stoljeća, posjed je pripadao plemićkoj obitelji Pfeiffer. Restoran nosi ime po autohtonoj slavonskoj pasmini crne svinje, čiji je uzgoj započeo upravo na tom Pfeifferovom imanju.

image
Privatna arhiva

Prostor je smješten u obnovljenoj građevini od crvene cigle, nekadašnjoj staji s očuvanim rustikalnim elementima poput izloženih greda, starih opeka i masivnog hrastovog parketa, koji prostoru daju toplinu i karakter. Interijer odiše modernom industrijskom elegancijom, neutralnim bojama i zelenilom koje razdvaja intimne zone, dok vinoteka i chef‘s table nude sofisticiranu gastro sferu. Vanjski dio, s druge strane, poziva na opuštanje u prirodi. Restoran je okružen livadom i oranicama, a prostrana terasa idealna je za obiteljske ili poslovne susrete u opuštenoj atmosferi.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Jelovnik restorana Crna svinja redovito se mijenja prema godišnjim dobima, reflektirajući sezonske namirnice i svježe okuse. Proljetni jelovnik donosi lagana i osvježavajuća jela poput lungića na kremi od šumskih gljiva, šumskog rižota sa šparogama i puževima te svinjski obrazi u umaku od hrena. Jesenski jelovnik daje bogatstvo sezone, juhu od šumskih gljiva, tagliatelle s butternut tikvom i narom, sauté od crne slavonske svinje s vrganjima. Zimski jelovnik donosi utješne, tople okuse: kremastu juhu od hrena, carpaccio jezika crne svinje, kračicu uz kajmak i vrganje, pačje batke, te domaće salenjake ili pitu od borovnica kao desert.

Ljetni jelovnik ističe svježinu i ljetne arome: svinjski file u umaku od kadulje i limuna, janjeći kotlet s pireom aromatiziranim pistacijom sa mahunama s DOBRO slaninom, pačja prsa u umaku od češnjaka sa pečenim krumpirom i baby mrkvom u češnjaku i kimom, a za deserte možete izabrati finu tortu od maline i tamne čokolade ili piña coladu.

Za hladno predjelo odabrali smo carpaccio od teletine i paté od perlinki.

Tanko narezano teleće meso, nježno kao svila, posloženo je na posteljicu od svježe rukole čiji blago gorak okus pruža idealan kontrast bogatstvu mesa. Obilno posut laganim sirom i ukrašen perlicama od aceta balsamica, carpaccio je savršen uvod u samu prezentaciju stila restorana. Male rajčice i sitni ukiseljeni luk dodaju dašak sočnosti i hrskavosti, čineći ovo jelo laganim, osvježavajućim, ali istovremeno i raskošnim.

image

carpaccio

Privatna arhiva

Još jedan od istinski najrafiniranijih predjela koje smo degustirali bio je paté od perlinki, domaćih kokoši koje se tradicionalno uzgajaju u ovom slavonskom kraju. Paté je serviran u dvije elegantne šnite, prekrasno posložene na keramičkom tanjuru s karakterističnim koncentričnim krugovima. Krema od šipka, elegantno razmazana uz paté, savršeno balansira bogat okus patéa svojom blago kiselkastom i aromatičnom notom. Dodatak pistacije dodaje hrskavu teksturu i bogatstvo okusa, a perlice od aceta balsamica su očito popularne u ovoj kuhinji, ali ne doprinose samo estetici nego i kontrastnim okusima koji pojačavaju ukupno gastronomsko iskustvo.

image

pate

Privatna arhiva

Kako se u Slavoniji uz skoro svaki obrok jede juha, nismo ni mi odoljeli.

Posebno je impresivan način serviranja juhe od rajčice, bogata, aromatična juha poslužena je dodatnim ulijevanjem vruće juhe direktno u tanjur pred gostom iz starog limenog vrča. Ovakva teatralnost serviranja ne služi samo kao vizualni efekt, već omogućava gostu da osjeća sve nijanse mirise koji se oslobađaju u trenutku ulijevanja.

Juha odražava karakterističan slatkast okus kakav se tradicionalno priprema u ovom kraju Slavonije, gdje je povijesno prevladavao njemački kulturni i gastronomski utjecaj. Taran (sitno tijesto) dodaje bogatstvo teksture i konzistencije, dok sušene rajčice pojačavaju umami note i dubinu okusa.

image

juha od rajčice

Privatna arhiva

Bistra juha od koke perlinke bogatog je i aromatičnog okusa, poslužena s kockicama korjenastog povrća i komadićima sočnog mesa. U juhi su i dvije mekane griz knedle (noklice), lagane i pahuljaste, koje upijaju miris i okus temeljca, dajući jelu domaći karakter. Servirana je u elegantnom tanjuru, što rustikalno jelo podiže na profinjen gastronomski doživljaj.

image

bistra juha

Privatna arhiva

Rijetko u hrvatskim restoranima na meniju zateknemo puževe, pa smo ih i ovdje morali probati. Puževi pripremljeni na klasičan francuski način, zapečeni u obilju aromatiziranog maslaca s češnjakom, peršinom i začinima, posluženi su u keramičkoj posudi s udubljenjima, u kojima se maslac još lagano pjeni i zlatno prelijeva, dok je površina blago zapečena, oslobađajući bogat miris začinskog bilja i toplog maslaca. Ovo jelo spaja nježnu teksturu puževa s intenzivnim, punim okusom začinjenog maslaca. Uz puževe i za ostatak jela koja smo naručili preporučen nam je Chardonnay Rosenberg iz podruma Vlade Krauthakera koji se svojim nježnim bukeom koštunjičavog voća i citrusa te diskretnim notama drveta savršeno uklopio u ovo svjetsko jelo.

image

puževi

Privatna arhiva

U izboru glavnih jela nismo promašili. Domaći ravioli, u Slavoniji poznati i kao "taške", punjeni bogatom kremastom smjesom od guščje jetre. Tijesto je vidljivo ručno rađeno tanko, elastično i nježno, ali dovoljno čvrsto da nosi intenzivnu, raskošnu aromu nadjeva. Preliveni su tamnim, svilenkastim umakom od džema šumskog duda, čija slatko-kiselkasta nota savršeno uravnotežuje puninu jetre. Jelo je dekorirano svježim aromatičnim biljem, lagano posipano finim ribanim sirom, uz elegantan čipkasti ukras od povrća koji dodaje vizualnu i teksturalnu dimenziju. Za svaku preporuku!

image

raviol

Privatna arhiva

Konfitirani svinjski obrazi bili iznimno mekani, gotovo se tope pod nepcima, obavijeni gustim, sjajnim i pomalo egzotičnim umakom od Malibu ruma, koji im daje blagu kokosovu slatkoću i aromu. Uz njih je kremasti pire od krumpira, obogaćen aromom tonka sjemenki, koje daju kompleksnu notu nalik kombinaciji vanilije, badema i blage arome cimeta, zaokružujući cijelo jelo u mirisno i egzotično i profinjenu cjelinu.

image

konfitirani svinjski obrazi

Privatna arhiva

Svinjski file pečen je do savršene sočnosti, s nježnim ružičastim središtem i lagano karameliziranom koricom koja otkriva preciznu kontrolu temperature pečenja. Umak od kadulje i limuna donosi svježe, ljetne mediteranske note. Aromatična kadulja daje zemljanu notu, dok limun unosi osvježavajuću kiselkastu aromu koja naglašava slatkoću mesa. Uz njega je posluženi okrugli njok s maslinama, čvrste, ali mekane teksture i blago slane, mediteranske arome, te tikvica na žaru, čiji dimljeni tonovi i sočnost zaokružuju cijeli tanjur.

image

file kadulja

Privatna arhiva

Kako smo do deserta jedva došli, uzeli smo samo domaći sladoled od vanilije, dosta izražajne arome, preliven uljem i bučinim sjemekama koji je uz čašu ruma bio izvrsna kombinacija za završetak ovog spektakularnog obroka.

Uz cijenu od nešto preko 200 eura za tri osobe, Crna svinja spada među najkvalitetnije, ali i najekskluzivnije restorane kontinentalne Hrvatske, a svakako je vodeća u Slavoniji, i tko god da je posjeti izaći će samo s puno dobrih dojmova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 11:36