VINSKA PREPORUKA

Top pet ljetnih vina za svaku priliku!

Izdvojili smo pet vina koja će u ovim toplim mjesecima savršeno funkcionirati u brojnim prilikama.
 Getty Images/iStockphoto

Naravno da pretežu bijela i ružičasta vina zbog svježine i lepršavosti, odlika koje bismo uvijek voljeli susresti kod ljetnih vina, ali pronašli smo i jedno izvrsno crno vino koje sočnošću i blagošću također odgovara ovom godišnjem dobu. Pinkertov Rose degustirajte jako rashlađen, kao klasičan aperitiv ili kao vino na čašu za ubijanje popodnevnih sati i iščekivanja da mine zvizdan. Agris Malvaziju uz lagani ručak ili hladne salate s morskim plodovima. Skaramučin Pošip je vino najšire namjene, ali idealno uz obilniji ručak. Josićev Cuvee neka bude izbor za crno vino tijekom ljeta, dok bijeli Frenchie iz Saints Hillsa utjelovljuje i kompleksnost ambicioznog vina za kontemplaciju i atraktivnost jednostavnog ljetnog osvježenja.

Pinkert Rose 2015. Baranja

Još jedno vino vrijedno pažnje iz baranjske vinarije koja je prije već skrenula pažnju na sebe atraktivnom i finom graševinom istog godišta. Ovaj puta vam donosimo njihov rose, ultimativno osvježavajuće vino zavodljivih aroma voćnog karaktera s asocijacijom na malinu i drugo crveno voće. Dobiveno od frankovke, koja se kao sorta u Slavoniji i podunavlju pokazuje nenadmašnom za ovakav stil suhog, lepršavog i osvježavajućeg rosea. Čisto, mirisno i sočno fino, solidnog finiša i atraktivne svježine.

Cijena: 40 kn (u vinariji)

Agris malvazija 2015., Malvazija

Još jedno novo vino iz serije ljetnih osvježenja. Iz zagrebačkog podruma Agris koji se bavi butiknom produkcijom hrvatskih autohtonih sorti. Vino atraktivnog, svježeg i voćnog stila s laganom asocijacijom na koštuničavo voće poput kruške i breskve uz dodir citrusa. Mirisom se proteže još i nježna cvjetna nota, a okusom svježina finog mladog vina, zatim za malvaziju tipična slast, nježnost i podatnost te završna nježna i ugodna gorkastost. Nenametljivo, svestrano i fino vino.

Cijena: 56 kn (Dobri plac)

Skaramuča Pošip, 2015. Korčula

Vinarija Skaramuča zadnjih nekoliko godina preuzima poziciju kvalitetom jednog od najpouzdanijih dalmatinskih vinara s izraženim osjećajem za cjenovno pozicioniranje, to jest za pošten omjer cijene i kvalitete. Ovaj pošip koji mi prepoznajemo kao idealno ljetno ručak vino, osobito ako je na meniju lešada od bijele ribe, ali i druge varijacije, novitet je u ponudi i odmah se pokazao kao pun pogodak. S dosta zrelosti i punoće, kao što se i očekuje, a opet atraktivne svježine na finišu. Fino.

Cijena: 50 kn (u vinariji)

Josić Ciconia Nigra Cuvee 2015., Baranja

Poznata baranjska vinarija koja se proslavila upravo ovim vinom prije dosta godina i dalje briljira sa svojim crnim vinima. Iako ima i značajno ambicioznijih etiketa u ponudi, ovu smo izdvojili zbog izrazite sočnosti, mekoće i voćnosti kojima obiluje i zbog kojih se nudi kao idealni crnjak za ljetne sate. Nosi jasan potpis vinarije u vidu bogatstva ekstrakta i punoće tijela, a s druge strane nema grubih tanina niti zadimljenosti. Bogato, svježe i atraktivno, a pristupačno.

Cijena: 76,40 kn (Vivat Fina Vina)

Saint Hiills Frenchie 2015., Istra

I starska podružnica izvrsne vinarije Saints Hills je zadu- žena za bijela vina. Inače je ponajviše znamo po kupaži malvazije i chardonnaya Nevina, međutim već drugu berbu zaredom nas razveseljava s još jednim izvrsnim bijelim vinom, Frenchie. Radi se o takozvanom bijelom Bordeauxu, dobivenom od sorti sauvignon i semmilion. Vino je fantastične ravnoteže, bogato, dugačko, izrazito mineralno i super atraktivno u ustima, a na nosu slojevito i kompleksno, pravo food vino.

Cijena: 108,00 kn (Vrutak)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 21:13