NAŠI FAVORITI

Božićni shopping: gdje kupiti ribu i kvalitetno meso, a gdje slastice za blagdanski stol

 Marko Miscevic/Cropix/
Izdvojili smo adrese koje bi vam mogle pomoći s nabavkom namirnica za blagdanski stol...

Bliži se Badnjak, a vi još niste kupili sve što vam je potrebno za raskošan blagdanski ručak? Ne brinite, napravili smo popis mjesta na kojima možete pronaći kvalitetne komade mesa, ribu te slastice, a tu je i dobar prijedlog za sve one koji radije biraju bezmesne delicije. Izdvojili smo za svakoga ponešto, od omiljenih prodavača na tržnicama do mesnica, ribnjaka i slastičarnica.

GDJE PO RIBU: RIBARNICA, RIBNJAK ILI DUĆAN?

U slučaju da se ovih dana zaputite u ribarnicu na zagrebačkom Dolcu, svakako potražite gospođu Tanju i njezin štand UGORU. Nalazi se na samom kraju, kada u ribarnicu uđete na lijeva vrata i ovdje možete kupiti baš sve što vam srce poželi, od svježeg brancina do filea tune cijena kojeg je, kada smo ih nedavno posjetili, iznosila 150 kuna za kilogram. Gospođu Tanju vrlo lako ćete pronaći po imenu ušivenom u rukav kute, a dobro je spomenuti i kako UGORU na Dolcu radi već 20 godina pa, ako nekog od stalnih kupaca pitate za upute, zasigurno će vam znati pokazati gdje se nalazi.

image
Privatna Arhiva/

Iako je ribarnica uvijek naš prvi odabir, postoje trenuci kada nam poslovne i životne obaveze jednostavno ne dopuštaju obilazak tržnice u vrijeme kada stiže svježa riba, a gužve na sam Badnjak nisu nam nimalo privlačne. Upravo zato, dobar odabir za nabavku ribljih delicija bit će specijalizirane trgovine kao što je Fisherija. Nude smrznutu ribu, ali i već marinirane riblje proizvode, temeljce te proizvode kao što su carpaccio te kuhana hobotnica. Pronaći ih možete na nekoliko adresa; na Jarunu, Maksimiru, u centru grada, na Trešnjevci i u Novom Zagrebu, a sve detalje možete pronaći na njihovoj stranici.

Osim toga, u Fisheriji i Veronika Delikatesama možete kupiti i odličan bakalar na bijelo. Više pročitajte ovdje.

Dobar odabir pred blagdane bit će i odlazak do zagrebačkih Gračana. Naime, iako je ondje već dulje od šezdeset godina, većina Zagrepčana o gračanskom ribnjaku nikada nije čula. Nalazi se u podsljemenskoj zoni, u dolini između Gračana i Šestina, na adresi Gračanski ribnjak bb i jedini je zagrebački ribnjak u kojem se uzgajaju pastrve. Ribnjakom upravlja tvrtka V.I.R.I.B.U.S., u vlasništvu Emina Teskeredžića, Zagrepčanina koji se čitav život na ovaj ili onaj način bavi ribama. Emin je inače u trajnom statusu savjetnika za ribarstvo, a ribnjačarstvom se bavi, znanstveno i u praksi, već dulje od 50 godina. Gračanski je ribnjak kupio 1976. i koristio ga za znanstveni rad (autor je više od 300 publiciranih radova o toj temi), a od sredine devedesetih godina, uz kninski ribnjak Krčić koji je uzeo u koncesiju, i za komercijalni uzgoj i prodaju kalifornijske, losos pastrve i autohtone potočne pastrve. Otkad smo ga otkrili, u ovom ribnjaku obavezno nabavljamo svježu pastrvu, a cijelu priču i više detalja možete saznati ovdje.

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix

PURICA ILI OZBILJNI, ODLEŽANI KOMADI MESA?

Kada je u pitanju tradicionalna purica ili cijelo pile, naš odabir su uvijek štandovi na tržnicama Dolac i Kvatrić. Proizvođači koji se bave uzgojem peradi poput Blagusa, Jančeca i Bastaleca uvijek su dobar i provjeren izbor, a svakako je dobro dodati i kako, prije nego se zaputite u blagdanski shopping, ponudu nekih od njih možete provjeriti i na službenim stranicama. Kad ste već tu, svakako potražite i štandove sa svježom tjesteninom gdje možete nabaviti domaće mlince.

Kada smo nedavno sastavljali naš vodič kroz Dolac, na listu mesnica u koje se sami rado vraćamo uvrstili smo i mesnice Horvatić, Martinjak i Borošak pa, ako ste u potrazi za dobrim komadom svinjetine, teletine ili junetine, ovo su svakako provjerene adrese na koje možete svratiti i provjeriti ponudu.

image
Privatna Arhiva/

U slučaju da ste ipak više od tamnijih, moćnijih komada mesa, za vas također imamo nekoliko dobrih ideja. U prizemlju gotovo stogodišnje klasicističke zgrade Novinarskog doma u Zagrebu, u Vukotinovićevoj ulici 4, nedavno je otvoren jedinstven butik: T BONE, s podnaslovom Finest Croatian Steaks. Riječ je o specijaliziranom dućanu, prvom takvom u Hrvatskoj, koji prodaje isključivo odležano juneće meso s vlastitih farmi. Ovdje, između ostalog, možete kupiti ponajbolje steakove i iznenaditi ljubitelje mesa malo drugačijom blagdanskom gozbom. Više o cijelom projektu pročitajte ovdje.

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix

Upuštate li se u nabavku u zadnji čas, razmislite i o odlasku u mesnicu The Meat na zagrebačkoj Vlaškoj ulici. Ovdje ćete pronaći klasične proizvode kakvi se nude i u ostatku mesnica, ali i odležane komade mesa koje iz velikog hladnjaka sami možete birati po samo svom ukusu. Osim mesa, na policama mesnice The Meat možete pronaći i odlične proizvode malih hrvatskih i stranih proizvođača, kao što su različiti umaci, soli, ulja i vino pa ovdje u zadnji čas možete kupiti i poklone za najdraže. Više informacija potražite ovdje.

image
Berislava Picek/Cropix

BEZMESNE DELICIJE

Nedavno smo naletjeli na zbilja raskošnu ponudu veganskih blagdanskih delicija zagrebačkog restorana Vegan Chef koju svakako vrijedi spomenuti. U slučaju da u ekipi ili obitelji imate vegane, svakako razmislite o narudžbi veganske plate, francuske salate, kruha i slastica. Sve informacije možete pronaći na njihovoj Facebook stranici ili ih posjetiti u restoranu na adresi Koturaška ulica 53.

SLATKO ZA KRAJ: FAVORITI MEĐU SLASTIČARNICAMA

Kada su, pak, u pitanju slastice, svakako provjerite našu listu slastičarnica koje nude blagdanske kutije s keksima. Iako su neke od pobrojanih već zatvorile svoje narudžbe, još uvijek u svojim vitrinama drže poneki božićni kolač koji vrlo lako možete poslužiti na svom svečanom stolu ovog Badnjaka ili Božića. Naši favoriti su svakako Pri Suncu, Le Kolač, Špatula, Meet Mia, Jolie Petite Patisserie, a prave blagdanske slastice nedavno je predstavila i ekipa iz The Cookie Factory. Također, uvijek će dobar odabir biti i popularni panettone iz Kroštule te slasne blagdanske delicije iz Noel Bread&Deli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:26