Svi mi imamo svoje klasike kad idemo u dućan, namirnice koje automatski završavaju u košarici jer ih uvijek kupujemo. Ali ponekad naletimo na nešto novo, nešto što nas iznenadi koliko je zapravo dobro. I onda to postane tajni favorit koji preporučujemo prijateljima, nosimo na večere ili samo sebi složimo kad želimo nešto "malo bolje".
Ovaj vodič je upravo to, naši osobni top proizvodi iz supermarketa koje smo isprobali, testirali, usporedili i na kraju im se vratili.
Bilo da tražite dobro craft pivo, pancetu koja je toliko dobra da može proći i bez kruha, odličnu tjesteninu domaćeg proizvođača, kombuchu koja ne zna za dosadu ili smrznutu pizzu koja te natjera da provjeriš sastav jer ti nije jasno kako može biti toliko dobra, sve smo to pronašli u lokalnim supermarketima.
Zato, ako vam treba inspiracija za sljedeći odlazak u dućan, nastavite čitati. Ovo je naš vodič kroz male skrivene dragulje koji zaslužuju malo više pažnje.
Najbolja panceta
Kad biste u društvu upitali koja je osnovna razlika između pancete, slanine i špeka, javilo bi se više samouvjerenih glasova koji bi se, vrlo vjerojatno, ubrzo počeli nadglasavati, a možda se i razgoropadili u žaru diskusije i istjerivanja pravde. A istina je, čini se, samo jedna: pravog recepta nema, ima samo običaja pojedinog kraja i tradicije. I pancete iz Istre ili Dalmatinske zagore, zagorski špek ili slavonska slanina rade se od istog komada mesa - svinjske potrbušine (pancetta dolazi od riječi pancio, tal. trbuh). Kupnja pancete jednako je problematična kao i njezina definicija. Imati svog, provjerenog mesara, koji je sin još onog ćaćinog rođaka koji je imao najbolju u selu s one strane Mosora, danas je ipak privilegij. Stoga smo provjerili ponudu supermarketa i našli onu koju bismo vam bez problema preporučili.
Naš odabir pada na pancetu Pannonico. Izgleda prekrasno, jako lijepo miriši. Slatkasto. Klasični "adidas" po pitanju rasporeda mesa i masnoće. Odličnog okusa. Želiš je što duže žvakati da se taj okus konstantno vrti po ustima. Uz malo luka, sira i vrhnja na drvenoj dasci, idealan doručak za planinare. Slasna. Pronašli smo je na policama Konzum supermarketa.
U slučaju da tražite nešto malo drugačije, dobar odabir bit će i Andro panceta s paprom, koju nudi Spar. Mekane šnite. Masni dio i mesni dio su podjednako zastupljeni. Jako dobar miris. Na domaće, kao dim. Lijepa je u ustima, ugodna. Konzistencija joj je ujednačena. Jako je ukusna, taman slana. Ima nešto posebno i papar se lijepo osjeti.
Najbolji craft lager
S ljetnim se vrućinama, ili onime što je od njih preostalo, nijedno drugo pivo neće nositi tako dobro kao lager - mislimo na onaj svijetli, nižih alkohola - pa je i njihova potrošnja ljeti najveća. Na našem ljetnom kušanju trijumfirao je jedan klasični, blage arome, umjereno gorak, lagan i osvježavajući. I da, možete ga naći u supermarketu već danas. Riječ je o Primariusovom Cjepivu, koje smo kupili u Vrutku po cijeni od 2,49 eura, a opisali ga ovako: "Miris je školski primjer lagera, čist, svjež i ugodnih aroma, a okus je toliko uravnotežen da bismo ga mogli piti do jutra. Baš se svima svidio i svi se slažemo da je ovo pivo koje kupujemo kad ne znamo što bismo jer s njim ne možeš pogriješiti. Cjepivo je pouzdan, standardni lager za svaku priliku. Cjepivo protiv vrućine."
Koji lageri su odlični za kišne ljetne dane, a koje bi ipak zaobišli, pročitajte OVDJE.
Najbolja tjestenina
O malom hrvatskom brendu tjestenine Bronza već smo pisali, i to kada su se tek pojavili na domaćem tržištu.
Njihova tjestenina oblikuje se brončanim kalupima, zbog kojih na kraju dobiva upravo tu hrapavu površinu (svoje spaghette nazivaju i najhrapavijima na tržištu), kako to i objašnjavaju na pakiranju spaghetta. Tjesteninu rade od krupice durum pšenice i vode. Iza brenda Bronza pasta inače stoji Rudi Ošker, koji i sam voli i često eksperimentira s kuhinjom pa su sve njegove tjestenine rezultat osobnog testiranja.
Sve tjestenine mogu se kupiti u Mrkvica prodavaonicama, Friškoteci, Veronika Delikatesama, u Konzumu, ali i u Kaufland supermarketima.
Najbolja kombucha
Kombucha je inače stigla iz Kine, ali su je popularizirali Australci i Amerikanci. Kod nas sve popularnija postaje oko 2021. godine, kada se pojavljuju prvi brendovi koji napitku od fermentiranog čaja daju novi smisao, čine ga primamljivijim potrošaču dodatkom voća i pretvaraju ga u zdrav sok koji će kasnije zavoljeti i mali i veliki. Danas se u našim supermarketima još uvijek može pronaći premalo opcija kada je u pitanju kombucha, ali za testiranje koje smo organizirali nedavno ipak smo ih uspjeli skupiti veći broj nego što smo očekivali. Pobjednik je na kraju bila kombucha brenda Ekipa, i to okusa mente i limete, koju smo kupili u Kauflandu po cijeni od 2,69 eura, a dostupna je i u Sparu i Intersparu.
Miris joj je odličan i menta se lijepo osjeti u okusu. Podsjeća na mohito u bezalkoholnoj inačici (osim ako ovoj kombuchi ne dodate malo ruma). Prema sudu većine kušača - najbolja kombucha na kušanju.
Koje su nam se kombuche posebno svidjele, otkrijte OVDJE.
Najbolja pizza
U Sparu smo nedavno naletjeli na pizzu slovenskog brenda Pausa, o čemu smo ranije pisali, i pronašli favorita kada je u pitanju zamrznuta pizza iz supermarketa.
U pitanju je pizza od kiselog tijesta pa se, dakle, kod pripreme koriste samo brašno, voda i sol, što nam se posebno sviđa. U dvije različite prodavaonice Spara naišli smo na četiri različite varijante pizze Pause – margheritu, s pršutom, sa šunkom i s tunom. Cijena svake bila je 5,99 eura (margheritu smo kasnije uočili i na sniženju za 3,49 eura). Inače, svaka Pausa pizza je ručno izrađena, fermentira 48 sati i radi se po tradicionalnoj talijanskoj recepturi. Također, ovo je jedan od proizvoda koji je dio Štartaj Slovenija projekta, dakle, u pitanju je manji proizvođač koji očito pažnju obraća na svaki detalj.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....