5 SUPER PRIJEDLOGA

Gdje na izlet, a da se putem dobro jede? U Istri i Liku na top pizzu ili čak preko granice

 @pizzeriarumore Instagram/
Donosimo pet dobrih ideja kako najbolje iskoristiti produženi vikend, plus preporuke restorana u blizini

Temperature su neobično visoke za ovo doba godine i sunce nas ovih dana sve više mami na svježi zrak, a na vrata nam kuca i produženi vikend. Kako vam jedini izlazak iz stana ili kuće ne bi bio onaj do trgovine, a jedina zanimacija preračunavanje kuna u eure, donosimo vam nekoliko dobrih ideja za izlete izvan grada.

Pri sastavljanju ove liste u obzir smo uzeli to da konačna odredišta nisu udaljena više od 3 sata vožnje od Zagreba kako ne biste cijeli dan potrošili u automobilu i, ono još važnije, da putem možete pojesti nešto ukusno, ali ne i preskupo. Našle su se tu čak dvije adrese s odličnim pizzama, restoran s domaćom hranom s kojim ne možete pogriješiti dolazite li s većom ekipom, divan ranč u Slavoniji, ali i jedan prekogranični prijedlog bez čekanja na granici. Potražite ih u nastavku.

DAN U PRIRODI I DOMAĆA HRANA

U slučaju da već dugo planirate kakav kraći izlet na koji ne želite potrošiti cijeli dan, razmislite o tome da se već ujutro zaputite u Samobor. Prošećite gradom ili se zaputite u zeleniju okolicu Samobora, kao što je primjerice poučna staza u Otruševcu, gdje možete upoznati život, običaje i legende otruševačkog područja, a potom oko podneva rezervirate stol u restoranu "Kod Špilje" u Otruševcu i uživate u domaćim zalogajima po prihvatljivim cijenama. Naša preporuka je goveđi carpaccio s bučinim uljem, a niti s ostatkom mesnih jela ne možete pogriješiti. Za prilog svakako preporučujemo njihove odlične njoke i mlince. Od deserata, ovdje najčešće biramo njihove štrudle, makovnjaču, orahnjaču i knedle. Osim dobre hrane, ovdje vas čeka i Grgosova špilja, koja bi se posebno mogla svidjeti najmlađima.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/
image
Berislava Picek/Cropix

KAVA UZ POGLEDA NA MORE I DOBRA PIZZA

Dugo niste bili na moru, ali vam se ne provodi cijeli dan u automobilu kako biste došli do omiljene morske destinacije? Nema problema, dobra opcija uvijek su i bliže destinacije poput primjerice Opatije. Dan iskoristite za šetnju gradom i uživanje uz kavu s pogledom na more, na ručak ili večeru svratite na ribu u Volosko u uvijek odličan Plavi podrum ili se, kad ste već toliko blizu, zaputite do sat vremena udaljenog Labina na odličnu pizzu u popularnoj pizzeriji Rumore. Osim pizze, ovdje možete isprobati i dobre canolle, a naša je preporuka i da svoj stol ovdje svakako rezervirate.

image
Matija Djanjesic/Cropix/
image
Matija Djanjesic/Cropix/

JOŠ JEDNA PIZZA O KOJOJ SE PRIČA

Zaželite li se svježeg zraka i uživanja u prirodi, jedna od ideja zasigurno bi mogao biti odlazak u Liku, a potom, na povratku kući, razmislite o tome da svratite u jednu od u posljednje vrijeme najpopularnijih pizzerija u zemlji. Pizzerija Ruspante nalazi se u Otočcu i u pitanju je mali obiteljski posao. Ovdje rade pizze s brašnom iz obližnjeg mlina, koriste i sastojke lokalnih OPG-ova kao što su lička basa i domaći sir škripavac, a peku ih u krušnim pećima. S obzirom na veliku popularnost, uvijek je dobro rezervirati stol prije samog dolaska. Više detalja možete pronaći ovdje.

IZLET PREKO GRANICE

Samo dva sata vožnje od Zagreba dijeli vas i od Ljubljane. Bez gužve na granici, sada još brže možete doći do samog centra glavnog grada susjedne Slovenije pa se najprije zaputiti u nedavno otvorenu pekarnicu slovenske chefice Ane Roš, pekarnu Anu, koja se nalazi u Slovenskoj ulici (najbolja opcija bit će parkirati u garaži na Kongresnom trgu) i gdje možete pronaći odličan sourdough kruh te slatka i slana peciva za pripremu kojih je zadužena majstorica pekarica Nataša Đurić. Osim toga, u Ljubljani svakako svratite i u TaBar na tapase kakve do sada zasigurno niste probali, a za nešto konkretnije odlična ideja bit će Pop‘s Pizza ili Gostilnica 5-6 kg. Više gastro preporuka za Ljubljanu potražite ovdje.

image
Ivana Nobilo/Cropix
image
Ivana Nobilo/Cropix

SLAVONSKI RANČ ZA MALE I VELIKE

Također na dva sata vožnje od Zagreba, u Slavoniji, čeka vas Ranč Ramarin. Ovo mjesto privuklo nam je pažnju svojim novim menijem, kojeg su predstavili u listopadu prošle godine, a koji se fokusira na tradicionalne okuse u ne baš tako tradicionalnom ruhu. Ovdje tako možete isprobati paštetu od dimljenog šarana, raviole punjene domaćom kobasicom i dinstanim kiselim kupusom i krušku u umaku od vina s crumbleom od čvaraka. Osim dobre hrane, na ranču možete i jahati, pecati te uživati u prirodi, a poželite li produžiti svoj boravak u Slavoniji, unajmiti možete i sobu. Više informacija potražite na njihovim društvenim mrežama.

image
Ranč Ramarin/
image
Ranč Ramarin/
image
Ranč Ramarin/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:17