SVE ŠTO VAM TREBA

Gdje pojesti svježe kamenice, plus dobri savjeti za kupovinu, otvaranje i pripremu kod kuće

Počastite se kamenicama, sada su najbolje, a evo i nekoliko savjeta kako ih odabrati, pripremiti i tko u gradu nudi najbolje

Volite ribu i sve iz mora, ali kamenice su vam još uvijek nepoznanica? Možda je upravo sada pravo vrijeme da se stvari promijene. Zaboravite na sve što ste čuli od onih kojima kamenice nisu sjele na prvu i dajte im priliku, svježe i poslužene na pravi način, mogu biti itekako ukusne.

Početak ožujka označio je vrijeme kada su kamenice i službeno u sezoni, njihovo je meso sada najboljeg okusa, izdašne su i moćne. Vrhunac će doživjeti oko 19. ožujka, kada se slavi blagdan sv. Josipa. Tada su, kažu iskusni, najmesnatije pa, ako ste u prilici, zaputite se u neki od zagrebačkih restorana ili na ribarnicu i počastite se.

DVIJE, TRI O KAMENICAMA...

Najveće područje uzgoja kamenica u Hrvatskoj je malostonski zaljev u kojem uzgajivači imaju svoje “đardine” odnosno morske vrtove u kojima u jednom trenutku mogu uzgojiti i po 500 kamenica. Smatraju se najboljima upravo zato što se uzgajaju u čistom moru, punom soli i minerala koje se miješa s kraškim izvorima slatke vode, uz bogato morsko tlo iznad kojeg se premještaju guste naplavine planktona.

Malostonske kamenice posebno su cijenjene, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, a zanimljivo je dodati i kako su kroz povijest kamenice posluživali i na slavnom bečkom dvoru za vrijeme cara Franje Josipa.

image
Vedran Peteh/Cropix

KAKO KUPOVATI KAMENICE?

Kada kamenice kupujete na ribarnici, pažnju je dobro obratiti na to jesu li već otvorene ili ne. U slučaju da su školjke otvorene, nemojte ih kupiti. Svježe kamenice su zatvorene, mirišu na more i upravo po tome ćete ih najprije prepoznati.

image
Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

KAKO OTVORITI KAMENICE?

Tijelo kamenice nalazi se između dvije nepravilne ljušture i drži se za njih s dva mišića. Prilikom otvaranja ove školjke potrebno je mišiće pažljivo odvojiti nožem kako ne biste zarezali meso. Čišćenje vam možda neće poći za rukom odmah, no sve je stvar prakse i dobrog noža. Iako je uvijek dobro pri ruci imate nož stvoren za ovu svrhu, sasvim dobro otvoriti ih možete i kratkim, tankim kuhinjskim nožem. Ugurajte ga između dvije ljušture, kamenicu stavite na krpu ili čvrstu podlogu, a zatim nožem pažljivo postružite po dnu školjke kako biste prerezali donji mišić kamenice. Školjku zatim otvorite i uklonite donju ljušturu kako vam ne bi smetala, a trebat će vam kasnije. Nožem prerežite i drugi mišić kamenice pa njeno meso vratite u dublju ljušturu i poslužite.

image
Marko Miscevic/Cropix/

KAKO IH POSLUŽITI?

Kamenice će najbolje biti sirove, začinjene tek s nekoliko kapi domaćeg limuna. Osim toga, dodati možete i sitno sjeckanu ljutiku i malo papra, a želite li otići korak dalje, poslužite se receptima chefa Matije Bregeša pa kamenice napravite u umaku od mlaćenice ili s kvasinom i medenim krekerom. U slučaju da izbjegavate sirove kamenice, dodajte ih u rižoto ili ih poširajte, a posebno su slasne i u tempuri po receptu ekipe iz Bota Šare.

KAMENICE U UMAKU OD MLAĆENICE

image
Vedran Peteh/Cropix

KAMENICE S KVASINOM I MEDENIM KREKEROM

image
Vedran Peteh/Cropix

POŠIRANE KAMENICE S KREMOM OD CELERA I PORILUKOM

image
Vedran Peteh/Cropix

RIŽOTO S KAMENICAMA

image
Vedran Peteh/Cropix

Kamenice u temu tempuri

Trebat će vam:

100 g glatkog brašna
5 g praška za pecivo
1 bjelanjak
gazirana voda (hladna)
prstohvat soli
ulje za prženje (suncokretovo)

Priprema:

Otvoriti pet školjki, izvaditi ih iz ljuske. Zamiješati brašno, prašak za pecivo, bjelanjak, mineralnu vodu, sol. Dobro izmiješati do odgovarajuće gustoće, dodatno ohladiti u hladnjaku. Ubaciti školjke u smjesu, zatim ispržiti u dobro ugrijanom ulju.

GDJE POJESTI KAMENICE U ZAGREBU?

Jedno od najpoznatijih mjesta s odličnim malostonskim kamenicama je svakako restoran Bota Šare. Smješten je u zagrebačkoj Zvonimirovoj ulici, a osim tog lokala, vlasnici drže i restorane u Malom Stonu, Dubrovniku i Splitu. Obitelj Šare bavi se uzgojem ribe i školjaka u Malom Stonu više od 20 godina pa je logično i to da upravo oni nude najsvježije primjerke u gradu. Osim toga, dobro upućeni na kamenice subotom vole svratiti i u Cheese bar u Cesarčevoj ulici gdje ih možete upariti s ponajboljim vinima u gradu.

image
Sandra Simunovic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:44