VODIČ KOJI VAM TREBA

Gdje u Splitu kupiti dobar kruh? Posljednjih godina ponuda je postala sve bolja, ovo su naši favoriti

Bilo da tražite savršen kiseli kruh za doručak, baguette za sendvič ili jednostavno mjesto gdje možete osjetiti poštovanje prema kruhu, Split vam nudi više nego što ste možda dosad mislili...

Ako ste ikada lutali Splitom u potrazi za pravim kruhom, onim s hrskavom koricom, bogatim mirisom i teksturom koja govori sama za sebe, znate koliko to može biti izazovno. Srećom, zadnjih godina Split je postao pravo malo carstvo zanatskih pekarnica koje nude proizvode daleko iznad standardne ponude. Ovdje nije riječ samo o kruhu već o ljubavi, znanju i vremenu uloženom u svaku štrucu.

Bilo da tražite kruh od kiselog tijesta, francuski baguette, kroasane koji se tope u ustima ili modernu verziju sendviča, u nastavku vas vodimo kroz najbolje adrese u Splitu koje morate posjetiti ako ste uvijek u potrazi za dobrim kruhom.

Shtruca

Naizgled neupadljiva, ali među ljubiteljima kvalitetnog kruha dobro poznata, Shtruca je prava skrivena gastro oaza smještena na Brdima. Ovu zanatsku pekarnicu pokrenula je arhitektica Andrea Mušura, koja je svoj kreativni talent pretočila u ovu priču, o čemu smo ranije pisali.

Ovdje se ne dolazi samo po kruh, nego po doživljaj. Sve se radi ručno, s puno pažnje i strasti prema fermentaciji. Kruh se peče u malim količinama i dostupan je utorkom, petkom i subotom, isključivo putem narudžbi koje se moraju obaviti dan ranije. Najbolje je da ih pratite na društvenim mrežama jer Andrea redovito objavljuje što je u ponudi. Preuzimanje je organizirano u maloj proizvodnji na pazariću Brda.

Kruščić Artisan Bakery

Smješten doslovno nekoliko koraka od legendarne splitske ribarnice, Kruščić je prva splitska pekarnica koja je ozbiljno shvatila pojam ‘artisan‘. Kruh rade bez ijednog aditiva ili konzervansa, a svaki primjerak inspiriran je receptima iz Francuske i Njemačke.

Njihov baguette, boule, razna peciva, pa i sezonski proizvodi poput focaccie ili rustikalnih kolača svakodnevno su svježi, mirisni i teško im je odoljeti. Radno vrijeme je ograničeno na jutarnje sate jer se gotovo sve rasproda do podne pa ako želite uhvatiti nešto iz njihove ponude, morat ćete biti ranoranioc. Adresa je Obrov 6.

Kruv

Još jedna mala, ali originalna zanatska pekarnica nalazi se i na adresi Mejaši 33. U Kruvu nude, logično, nekoliko vrsta kruha, od bijelog pšeničnog do raženog i kukuruznog, a kupci posebno vole i njihova lisnata tijesta, krafne i druge slatke i slane zalogaje. Sve što smo u Kruvu vidjeli, izgledalo nam je primamljivo pa nije ni čudno da su toliko popularni da uskoro otvaraju i novu lokaciju, i to na adresi Sukoišanska 2.

Hand Made by Biberon

Ako volite započeti dan s kavom, finim pecivom i dobrim dizajnom, Hand Made by Biberon je vaša destinacija. Ova craft pekarnica u Ulici Ivana Gundulića 6 nije samo mjesto gdje kupujete kruh, već gdje boravite. Interijer je moderan, topao i potpuno u skladu s filozofijom spore hrane i uživanja.

U ponudi su kroasani, brioši, razni tipovi kruha, ali i zanimljiv asortiman namaza, krema, maslinovih ulja i drugih proizvoda koje možete ponijeti kući. Idealno mjesto za sve koji vole kombinaciju kvalitetne hrane i estetike. Adresa na kojoj ih možete pronaći je ulica Ivana Gundulića 6.

Zrno ljubavi

U splitskom kvartu Split 3, na adresi Kroz Smrdečac 31, nalazi se mala pekarska priča s dušom, o kojoj smo ranije pisali - Zrno ljubavi. Ime nije slučajno, iza ove pekare stoje Vanja Bezjak i Bruno Alloro, par koji u svaki svoj proizvod unosi upravo to - ljubav.

image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix

Ponuda je raznovrsna - od baguettea, sendviča, pa do elegantnih francuskih kroasana, brioša i kolača. Njihove bublice za burgere već su postale gradski hit, pa ako ste u potrazi za savršenim pecivom za domaći burger ili sendvič, znate gdje trebate ići.

La Feta

La Feta je projekt iza kojeg stoji kuhar Željko Đuričić, čija se ljubav prema pečenju kruha razvila iz čiste strasti. Ono što je počelo kao kućni eksperiment, danas je ozbiljna pekara s ponudom koju vrijedi istražiti.

Fokus je na kiselom tijestu, a u ponudi su trenutno dvije vrste kruha, uz dodatke poput focaccie i ciabatte. Osim toga, tu su i slatki proizvodi poput cimet rolica, koji prate kvalitetu peciva. Radno vrijeme je od utorka do subote, od 10 do 15 sati, a pekarnica se nalazi na adresi Alojzija Stepinca 8. Stoga, ako cijenite kruh napravljen s promišljanjem, ovo je adresa koju trebate posjetiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2025 23:31