VODIČ ZA GURMANE

Imamo jedan od najljepših otoka na svijetu, a na ovim se mjestima na Korčuli jede stvarno dobro

 Tom Dubravec/Mario Kucera/Sasa Buric/Cropix/
Korčula je ove godine dobila titulu petog najljepšeg otoka na svijetu. Ako ljeto provodite ovdje, ovo su adrese za koje morate znati

Čitatelji i urednici poznatog portala Big 7, namijenjenog ljubiteljima putovanja, nedavno su sastavili listu 50 najljepših otoka na svijetu. Na visokom petom mjestu našla se i naša Korčula.

"Korčula je jedna od najposjećenijih destinacija na hrvatskoj obali. Trebat će vam malo više vremena da dođete do Korčule u odnosu na druge otoke, ali uživat ćete u manjim gužvama i biti opušteniji. Ljudi Korčulu nazivaju još i 'Mali Dubrovnik' zbog srednjovjekovnih trgova, crkvi, palača i kuća, a tamošnje plaže i šumoviti dijelovi stvaraju prekrasne prizore", napisali su na portalu Big 7.

Da je Korčula prekrasno mjesto vrijedno posjeta u svako doba godine, uvjerili smo se kroz godine i sami. Osim divnih prizora, nudi se ovdje i ista takva hrana pa smo sastavili mali vodič za sve one koji ovo ljeto planiraju provesti na petom najljepšem otoku na svijetu. Gdje pojesti dobre žrnovske makarune, a gdje doživjeti potpuno drugačije fine dining iskustvo, gdje se jedu najbolji tapasi, a gdje prava domaća hrana i najbolje slastice, pročitajte u nastavku.

KULTNA MJESTA

ADIO MARE

Tražite li adresu na kojoj ćete uživati u ponajboljoj ponudi lokalne hrane, Adio Mare, jedan od najstarijih restorana u gradu Korčuli, svakako je mjesto koje morate posjetiti. Otvoren je 1974. godine i oduvijek slovi kao jedno od boljih mjesta za ručak ili večeru. Orijentirani su na domaću hranu, ovdje se od samih početaka kuhalo na teće i radile su se gradele, a među prvima su doveli i gril majstore iz Leskovca. Danas konobu vodi sin Ante, a ovdje možete pojesti pašticadu po starinski, ribu ili mesna jela poput janjećih kotleta s gradela.

image
Konoba Adio Mare Instagram//

LEGENDARNA KONOBA PLANJAK

U gradu Korčuli nedavno desio velik preokret: ponovno se otvorila kultna gostionica Planjak koja je oblikovala život grada, nekada, ali isto se događa i upravo sada, pisao je nedavno naš suradnik Zoran Šimunić Šime. U povodu ponovnog otvorenja, kultnog Planjaka nedavno se na društvenim mrežama prisjetila Korčulanka Vanja Vilović.

"U Planjaku je počinjalo i završavalo sve. Kad se hodilo u škoje, pogotovo prin nego su se ukazali kafići, prvo se hodilo na kafu i dogovor u Planjak di se čapava zalet, a onda u niku uru partenca, barkon put škoje. Kad se vraćalo iz škoja, opet ista pisma obavezno se 'svratilo' u Planjak i ostajalo uz jiće i piće do kasnih noćnih uri. To je bi redoviti litnjonedjeljni raspored, bila to obična nedija, praznik, oli bog mu da pokoj, Dan ribara na Badiji. Čini mi se sad ćut gromoglasno pivanje iz Planjaka i kad bi se stvorila takva atmosfera ni bilo ni lako poć doma. Meni pogotovo, uvik san hodila tamo di je šušur. A doma su slidili muzuni, fote i pjuske, pogoto onda za nas mladje. Di si bila, kako te ni sram, vidi kako vonjaš, opet si fumala, što nisi došla s braćom itd. Pjesmarica uvik ista. Planjak je bi, recimo, jedan narodni tinel - dnevni boravak."

Na ovmo mjestu danas se kroz dan poslužuju marendini, oko ručka gradele koje rade cijeli dan, a tu su i neizostavni pršut, sir i vino. Navečer postaje restoran u koji možete svratiti na obiteljsku večeru, a vjerujemo kako će pojedince posebno razveseliti i činjenica da se u prostoru restorana nalazi piano, pa se zna zasvirati, zabalati i zapjevati.

CIJELU PRIČU PROČITAJTE OVDJE

image
Tom Dubravec/Cropix/

KONOBA MATE

Ako pratite domaću gastronomsku scenu, tada ste zasigurno čuli za talentiranu Biljanu Milinu iz Konobe Mate. Ovdje se nudi prava domaća spiza koju gospođa Biljana, od milja zvana Biba, zatim svojim desertima podiže na jednu sasvim novu razinu. Isprobali smo tako ovdje njezinu torticu sa sladoledom od tamnog piva, sjajnu čokoladnu tortu s crvenim paprom i fantastične praline s punjenjem od bosiljka. Gotovo sve namirnice proizvode sami, uzgajaju povrće, rade marmalade, od kojih su posebno zanimljive one od ružinih latica, zelenih poma te lombardijskoga grejpa i kivija. Imaju svoje kozliće te služe domaći pršut, a favorit u Konobi Mate svakako je domaća tjestenina, peka od kozlića i teleći obrazi.

image
Tom Dubravec/Cropix/

AKO STE OVDJE ZBOG ŽRNOVSKIH MAKARUNA...

KONOBA MASLINA

Nećemo previše komplicirati već samo reći da, ako do sada niste isprobali žrnovske makarune, ovo ljeto svakako rezervirajte stol u obiteljskoj Konobi Maslina, udaljenoj nekoliko kilometara od starog grada Korčule, na cesti prema Lumbardi, i uživajte u okusima ovog tradicionalnog klasika. Osim makaruna, ovdje možete uživati i u mesu, ribi, povrću s roštilja, a imaju i domaća peciva, pogačice, dobar pršut, sir...

image
Tom Dubravec/Cropix/

FINE DINING ISKUSTVO KOJE SE PAMTI

LEŠIĆ DIMITRI

LD je jedan od najpoznatijih korčulanskih restorana, a osoblje zajedno s chefom Markom Gajskim može se pohvaliti i Michelinovom zvjezdicom. I baš kao što dobro zvuči, takav je i doživljaj uživanja u njihovoj hrani. Među favoritima koje smo ovdje isprobali svakako su crne gyoze i teleći entrecôte s dehidriranim listićima žumanjka uz jus od teletine i moderniziranu inačicu klasičnog korčulanskog šuga sa žrnovskim makarunima koji su bili izvedeni kao jastučić agnelotte odličnog okusa, a najbolji savjet koji vam možemo dati odlučite li se upustiti u ovu fine dining avanturu jest da se u potpunosti prepustite majstoru Marku Gajskom i uživate svim osjetilima.

image
Vojko Basic/Cropix/
image
Privatna Arhiva/

OMILJENI RANČ

KONOBA MAHA

Konoba Maha smještena osam kilometara od glavne ceste koja vodi prema Veloj Luci bit će dobra ideja za sve one koje u hrani vole uživati u posebnom ambijentu. Tradicionalno dalmatinski uređena konoba izgleda sjajno, no vrt i terasa ovdje su idealni za ispijanje hladnih napitaka i uživanje u pomno pripremljenim zalogajima. Nakon male transformacije iz tradicionalne u moderniju kuhinju, konoba Maha danas koketira s fine diningom i svi s tanjuri zasnivaju na sjajnim okusima lokalnih namirnica.

image
Privatna Arhiva/

A GDJE NA TAPASE?

IGNIS TAPAS BAR

Nađete li se na Korčuli, svakako svratite i na najbolje tapase na Jadranu - u Ignis Tapas bar. Naš suradnik Zoran Šimunić Šime prozvao ih je tapasima Michelinove klase, a mi bismo dodali kako je ovo mjesto pravi dragulj za one najveće gurmane. Ovdje smo uživali u sjajnim patlidžanima u tempuri s kozjim sirom i medom i kroketima od pršuta, a tortelini punjeni carskim mesom na pjenici od gljiva i lješnjaka potpuno su nas oduševili. U tapasima se ovdje uživa u sljedovima, baš kao u vrhunskom restoranu, a najbolja preporuka koju vam možemo dati jest da se jednostavno prepustite u ruke chefu restorana i uživate.

CIJELU PRIČU O IGNISU MOŽETE PROČITATI OVDJE

image
Paun Paunovic/Cropix
image
Paun Paunovic/Cropix

OVDJE SE DOLAZI PO DOBRO MASLINOVO ULJE I UŽIVA U DOMAĆOJ HRANI

EKO ŠKOJ

Već samo ime domaćinstva sugerira da se radi o posebnom mjestu, i doista je tako: uz nekadašnji glavni trg nalazi se starinska kamena kuća, oko koje se nalaze mali vrtovi prepuni raznog povrća, začinskog bilja i drugih delicija iz prirode. Upravo ovdje su Diana i Jelena Marović, majka i kći, pokrenule svoj Eko Škoj, domaćinstvo koje nudi dobro maslinovo ulje, ali i mjesto na kojem možete zastati i marendati po domaći.

Najprije se ovdje nalazila samo kušaonica no kada su polako počeli dolaziti turisti, došlo je do zaokreta. Svi su, naime, tražili još nešto dok kušaju ulja – malo inćuna, pa možda malo sira, i tako su nastale njihove prve plate. Kći Jelena pridružila se mami i počela se aktivno brinuti o maslinama i baviti se maslinarstvom, a mama Diana dala se u hortikulturu i uzgoj povrća, počela raditi razne marmelade, konzervirati masline i, što je najvažnije, odlučila u svojoj kuhinji spremati starinska siromaška jela po tradicionalnim receptima koje je skupila od nona iz okolice. I tako se prvotna ideja o maslinarstvu razvila u neočekivanom smjeru: ponudu autohtone hrane od ekoloških proizvoda.

Danas uzgajaju oko 40 vrsta povrća i voća, a što nemaju dobavljaju iz okolice. Susjeda drži koze i radi odličan sir i mlijeko bez onog teškog mirisa, to im je dodatno i izvor kozletine i škopčevine (koja je posebno popularna na otoku), nekolicina lokalnih ribara dobavlja im ribu, a ostalo rade sami. Isprobali smo tako ovdje sjajan manestroć s grdobinom i makarunima, raštiku na tabak s friganim trljama i druge delicije.

CIJELU PRIČU O EKO ŠKOJU PROČITAJTE OVDJE

image
Sasa Buric/Cropix/
image
Sasa Buric/Cropix/
image
Sasa Buric/Cropix/

SLATKI ZALOGAJI O KOJIMA SE PRIČA

CUKARIN

Slastičarka Smiljana Matijaca nadaleko je poznata po svojim klašunima, spomiljama, broštulanim mindelima, amaretima i ostalim slatkim delicijama. Njezina slastičarnica Cukarin posluje već 25 godina, a tradicionalne slastice kakve ćete pronaći ovdje, sigurni smo, ne možete pronaći na baš niti jednom drugom mjestu. Svojevremeno nam je otkrila svoj recept za klašune, tradicionalne korčulanske kolačiće punjene svilenkastom kremom od oraha koji su se nekoć radili samo u posebnim prilikama. U pripremi se možete okušati i sami, no nađete li se ovog ljeta na Korčuli, Cukarin nikako nemojte zaobići.

RECEPT ZA KORČULANSKE KLAŠUNE

image
Mario Kucera/
image
Mario Kucera/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:03