SLATKO NATJECANJE

Jeste li spremni za svjetsko prvenstvo u pripremi tiramisua? Traže se suci, ali i oni koji misle da posjeduju najbolji recept

Talijanski grad Treviso, koji se smatra rodnim mjestom tiramisua, od 10. do 12. listopada bit će domaćin devetog izdanja Svjetskog prvenstva u tiramisuu, na kojem će se okupiti 240 amaterskih slastičara iz cijeloga svijeta

Tijekom tri dana natjecatelji iz zemalja poput Argentine, Australije, Kanade, Francuske, Njemačke, Irske, Malezije, Nizozemske, Poljske i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i brojni predstavnici Italije, osobito iz regija Veneto i iz Furlanija-Julijske krajine, natjecat će se za naslov svjetskog prvaka na povijesnom trgu Piazza dei Signori u Trevisu.

image
Alexpro9500/Getty Images/istockphoto

Ono što je zanimljivo je činjenica da organizatori povodom natjecanja traže kušače i kušaćice, a čak stotinu ljudi bit će odabrano da sjedi u žiriju i pomogne u odabiru najbolje verzije najomiljenijeg talijanskog deserta. Iako su prijave za sada zatvorene, organizatori napominju da je to "za sada" - stoga pratite službenu stranicu natjecanja ukoliko ste zainteresirani za ovaj slatki posao.

Natjecanje je namijenjeno isključivo neprofesionalcima starijima od 18 godina, a sudionici moraju pripremiti ili tradicionalnu ili kreativnu verziju ovog deserta. Tradicionalni recept koristi šest sastojaka - piškote (savoiardi), mascarpone, jaja, kavu, kakao i šećer, dok kreativna kategorija dopušta veću slobodu u eksperimentiranju.

image
Gianluca Fabrizio/Getty Images

Tiramisu je jedan od najpoznatijih talijanskih deserata u svijetu. Iako recepti variraju, klasična verzija obično se sastoji od slojeva piškota natopljenih kavom i bogate kreme od mascarponea, a završava se posipanjem kakaa.

Prvenstvo, koje od svog začetka 2017. godine bilježi stalan rast, ima za cilj proslaviti autentičnost, ali i prilagodljivost deserta koji je postao globalni simbol talijanske kulinarske tradicije.

image
Kubilay Altug/Getty Images

Više informacija, uključujući pravila natjecanja i smjernice za sudionike, pronađite na službenoj stranici Svjetskog prvenstva u tiramisùu.

Podsjetimo, Iako postoje brojne teorije o nastanku tiramisua, većina Talijana ipak vjeruje kako je originalna receptura zapravo nastala u Trevisu. Otac tiramisua, kako Talijani nazivaju Ada Campeola, bio je vlasnik Le Beccharie, restorana u Trevisu gdje su popularni desert, kako se vjeruje, izmislili njegova supruga Alba i chef kuhinje Roberto Linguanotto, piše BBC.

Campeol ga je na svoj meni dodao 1972. godine i od tada je postao jedno od najprepoznatljivijih jela talijanske kuhinje, a chefovi i amateri iz cijelog svijeta kroz godine su recepturu prilagođavali sebi i svojim ukusima.

DVA RECEPTA ZA NAJBOLJI TIRAMISU

Dobro je dodati i kako je La Beccherie restoran Campeol obitelj otvorila još davne 1939. godine, a sam Ado Campeol posao je preuzeo krajem Drugog svjetskog rata. Kako piše BBC, a prema riječima Roberta Linguanotta, chefa koji je s Campeolovom suprugom izmislio tiramisu, cijela se stvar dogodila prilično slučajno, dok su pokušavali napraviti sladoled od vanilije.

KAKO JE ZAPRAVO NASTAO TIRAMISU?

Postoji još nekoliko priča kako je nastao tiramisu. Jedna od njih govori kako je tiramisu zapravo nastao iz želje da se posjetiocima bordela ponudi afrodizijak, druga kako je tiramisu izmislio glavni kuhar hotela Roma Normea Piellija, a treća kako je nastao još 30-ih godina prošlog stoljeća zahvaljujući Mariu Cosolu i njegovoj kombinaciji čokolade i zabaione kreme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2025 17:21