Tijekom tri dana natjecatelji iz zemalja poput Argentine, Australije, Kanade, Francuske, Njemačke, Irske, Malezije, Nizozemske, Poljske i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i brojni predstavnici Italije, osobito iz regija Veneto i iz Furlanija-Julijske krajine, natjecat će se za naslov svjetskog prvaka na povijesnom trgu Piazza dei Signori u Trevisu.
Ono što je zanimljivo je činjenica da organizatori povodom natjecanja traže kušače i kušaćice, a čak stotinu ljudi bit će odabrano da sjedi u žiriju i pomogne u odabiru najbolje verzije najomiljenijeg talijanskog deserta. Iako su prijave za sada zatvorene, organizatori napominju da je to "za sada" - stoga pratite službenu stranicu natjecanja ukoliko ste zainteresirani za ovaj slatki posao.
Natjecanje je namijenjeno isključivo neprofesionalcima starijima od 18 godina, a sudionici moraju pripremiti ili tradicionalnu ili kreativnu verziju ovog deserta. Tradicionalni recept koristi šest sastojaka - piškote (savoiardi), mascarpone, jaja, kavu, kakao i šećer, dok kreativna kategorija dopušta veću slobodu u eksperimentiranju.
Tiramisu je jedan od najpoznatijih talijanskih deserata u svijetu. Iako recepti variraju, klasična verzija obično se sastoji od slojeva piškota natopljenih kavom i bogate kreme od mascarponea, a završava se posipanjem kakaa.
Prvenstvo, koje od svog začetka 2017. godine bilježi stalan rast, ima za cilj proslaviti autentičnost, ali i prilagodljivost deserta koji je postao globalni simbol talijanske kulinarske tradicije.
Više informacija, uključujući pravila natjecanja i smjernice za sudionike, pronađite na službenoj stranici Svjetskog prvenstva u tiramisùu.
Podsjetimo, Iako postoje brojne teorije o nastanku tiramisua, većina Talijana ipak vjeruje kako je originalna receptura zapravo nastala u Trevisu. Otac tiramisua, kako Talijani nazivaju Ada Campeola, bio je vlasnik Le Beccharie, restorana u Trevisu gdje su popularni desert, kako se vjeruje, izmislili njegova supruga Alba i chef kuhinje Roberto Linguanotto, piše BBC.
Campeol ga je na svoj meni dodao 1972. godine i od tada je postao jedno od najprepoznatljivijih jela talijanske kuhinje, a chefovi i amateri iz cijelog svijeta kroz godine su recepturu prilagođavali sebi i svojim ukusima.
DVA RECEPTA ZA NAJBOLJI TIRAMISU
Dobro je dodati i kako je La Beccherie restoran Campeol obitelj otvorila još davne 1939. godine, a sam Ado Campeol posao je preuzeo krajem Drugog svjetskog rata. Kako piše BBC, a prema riječima Roberta Linguanotta, chefa koji je s Campeolovom suprugom izmislio tiramisu, cijela se stvar dogodila prilično slučajno, dok su pokušavali napraviti sladoled od vanilije.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....