Zadnjih nekoliko godina čvrsto me drži ideja o vlastitoj pekarnici. Znam, znam, prije 10-ak godina svi smo gledali Jona Favreaua kako priprema najslasnije sendviče i htjeli posjedovati food truck, sada svi pečemo sourdough kruh i maštamo o tome da dane provodimo ruku uronjenih u velike zdjele s tijestom, a za deset godina vjerojatno ćemo htjeti preseliti se na selo i za susjede proizvoditi kombuchu (šalim se, i to želimo već sada). Srećom, maštati nije zabranjeno, a upravo sam to ovih dana radila i ja.
Prvo sam, dakle, sve dobro izmaštala, osmislila, vizualizirala, a onda, inspirirana sličnim idejama s Instagrama (a što drugo?!) svoj mali san pretvorila u zbilju. Barem na jedno poslijepodne, kada sam u parkiću iza zgrade okupila dragu mi i uvijek gladnu ekipu i prezentirala im ono što bih kupcima u ovo vruće i teško doba godine ponudila u svojoj maloj pekarnici. Vodila sam se sezonom, onim najboljim od ljeta, pa sam tako zaključila da bi se u mojoj imaginarnoj vitrini obavezno nalazilo nešto s dobrom šalšom od sočnih, slatkih rajčica s Dolca, zatim krastavci, i to u formi svima omiljene salate s jogurtom, pa i tikvice, hrskave, pohane u sendviču, kao omaž jednoj i jedinoj princess Ozani.
SHAKSHUKA BUNS ILI, PO DOMAĆI, PECIVA SA ŠALŠOM I JAJEM
FOCACCIA S POHANIM TIKVICAMA I KRASTAVCIMA
Nisam mogla preskočiti niti omiljene sezonske bobice kao što su borovnice i maline. Plan sam mijenjala nekoliko puta, razmišljala kako ću pripremu 10-ak jela ugurati u dva dana, u rok koji sam si postavila, i totalno se uživjela u ulogu male pekarice koja samo što nije otvorila vrata svog novog lokala. Mogla sam već i zamisliti ružičastu boju na zidovima i samo mi je nedostajalo neko dobro, dopadljivo ime koje bih ispisala velikim neonskim slovima.
KEKSI S ČOKOLADOM, PISTACIJAMA I MALINAMA
BISKVITI S BOROVNICAMA I SEZAMOM
Onda sam se vratila u zbilju i postavila ciljeve koji će ipak biti prihvatljiviji mojim trenutačnim uvjetima i vremenskom ograničenju. Prva stvar, ako sve želim izvesti u dva dana, sourdough ne dolazi u obzir. Oduzet će mi previše vremena, a i mjesta u hladnjaku. S tom sam se idejom najdulje borila, jer jedna sam od onih totalno zaluđenih i u samo iznimnim i jako rijetkim situacijama još koristim industrijski kvasac. Ali što se mora, nije teško, sve za malu kućnu pekaru.
SENDVIČ S MLIJEČNIM KRUHOM, ŠUNKOM, MASLACEM I KISELIM JABUKAMA
Napravila sam popis, obišla tržnice i trgovine i bila sam spremna početi idućih 48 sati svoj život podrediti ovom projektu, ostvarenju nečega što mi se u današnjoj ekonomiji, u stvarnom svijetu čini nezamislivim. Spavala sam malo, mozak mi je neprestano stvarao nove kombinacije, a najkorišteniji predmet u mom kućanstvu odjednom je postala neka odbačena stara bilježnica u kojoj sam neprestano prepravljala recepte. Budući da sam se konzultirala i s onima koji znaju više, na prvom mjestu s nesuđenim, ali u mojim očima realnim pobjednikom posljednje sezone Masterchefa Hrvatska, ozbiljno talentiranim kuharom Sergiom Varelom, koji mi je na kraju popravio nekoliko ideja i čiji su elementi pokupili hrpu pohvala (na što sam se na trenutke pomalo ljubomorno oglušila), znala sam da cijela stvar na kraju ne može ispasti loše.
I onda sam dobila ovih osam recepta koje vam donosim danas. Svaki me pošteno umorio, ali na svaki sam ponosna. Jer, na kraju, dok sam promatrala svoje prijatelje kako polako, ali ozbiljno predani zadatku prazne ovaj stol u parkiću iza moje zgrade, moju improviziranu vitrinu u istoj takvoj pekarnici, sve je ponovno imalo smisla. I to mi je, pomalo sladunjavo, ali jedino istinito, na kraju dana bilo najljepše priznanje, pa i vjetar u leđa. Tko zna, možda tu pekarnicu jednog dana stvarno i otvorim...
TIRAMISU PITA (ILI TORTA S PODLOGOM OD BADEMA)
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....