NAJDETALJNIJI VODIČ

Kako napraviti i gdje kupiti pincu? Provjereni recept Petre Jelenić i nekoliko dobrih preporuka

 Marko Miscevic/Cropix
Ovih dana svi pričaju samo o pinci, a mi imamo provjereni recept Petre Jelenić i nekoliko dobrih ideja gdje kupiti najbolju

Jedna od najčešćih tema razgovora posljednjih tjedan dana svakako je uskršnja pinca. Raspravlja se o tome tko ima najbolji recept, čija najdulje ostaje svježa, što će se na uskršnjem stolu uz pincu naći, a oni koji nikako ne stignu ispeći svoju, već se danima raspituju gdje kupiti najbolju. Kako bismo vam maksimalno olakšali uskršnje pripreme, sastavili smo vodič s provjerenim receptom slastičarke Petre Jelenić, koji već godinama slovi za najbolji koji se na internetu može pronaći, a tu je i nekoliko adresa na kojima možete pronaći pincu kojom bi vrlo lako mogli zavarati ukućane pa je podvaliti pod domaću. Osim toga, na našoj listi našli su se i malo drugačiji prijedlozi za one koji izbjegavaju klasiku, poput mini pince ili najkremastijeg gelata s pincom.

image
Marko Miscevic/Cropix

DOBRO JE ZNATI...

Tek kada se prvi puta upustite u pripremu pince shvatit ćete zašto je ovaj, naizgled tako jednostavan slatki kruh, zapravo prilično složen, kako sastojcima, tako i pripremom. Za pripremu pince trebat će vam nekoliko sati i puno strpljenja, no zadovoljstvo koje će se na licima vaših ukućana pojaviti na sam uskršnji doručak, pokazat će vam kako se sav trud itekako isplatio.

image
Goran Sebelic/Cropix/Cropix

Dobra je vijest i kako pinca može stajati nekoliko dana pa, iako će se s vremenom malo osušiti, uvijek je možete poslužiti uz šalicu toplog mlijeka ili čaja.

ZAŠTO SE PINCA ZOVE JOŠ I SIRNICA?

U sirnici nema sira, iako taj naziv asocira na kolač sa sirom. Nekada su, naime, domaćice, umjesto kvasca, za izradu sirnice koristile ukiseljeno, usireno tijesto.

PRIJE NEGO ŠTO SE UPUSTITE U PRIPREMU

Dobro je znati kako pinci okus i miris daju limun, naranča, med, rum i vanilija, stoga nemojte štedjeti na sastojcima. U tijesto možete dodati i grožđice ili suho voće, no to je, na kraju krajeva, stvar osobnog ukusa.

image
Mario Kucera/

Recept za pincu koji je Petra Jelenić svojevremeno podijelila s nama odmah je postao ultimativni hit. Ako se ove godine prvi puta upuštate u pripremu, svakako savjetujemo da postupak pripreme najbolje domaće slastičarke odmah isprintate, a nakon Uskrsa spremite na posebno mjesto. Vjerujte, poželjet ćete mu se vratiti.

RECEPT ZA PINCU PETRE JELENIĆ

image
Marko Miščević/Cropix

Također, osim recepta, Petra Jelenić svojevremeno je s nama podijelila i nekoliko dobrih savjeta koje ostavljamo u nastavku.

DOBRI SAVJETI PETRE JELENIĆ

PINCA VOLI MASNOĆU I KVASAC

Kao prvo, pinca voli različite masnoće, svaka od njih radi drugačije, tako da je dobro uz maslac dodati i svinjsku mast, ali i maslinovo ulje. Budući da je ovo tijesto dosta masno, treba paziti da bude nešto veća količina kvasca jer on ne voli previše masnoće, alkohola ni šećera, to ga sve ubija.

DUGO MIJESITE PA ZAREŽITE

Tijesto treba dobro izraditi da se razvije gluten, čime će biti rahlije, a najbolje da taj dio posla odradi mikser. Naravno da ruke također trebaju raditi, ali postupak je uistinu dug pa si treba malo olakšati. Pincu prije pečenja treba zarezati škarama ili nožem na tri mjesta, a tradicionalno se radi oblik križa.

SAVRŠENA PINCA

Pinca izvana mora biti zlatno žuta, a iznutra bijela. Ako vam tijekom pečenja počne prebrzo dobivati boju, pokrijte je aluminijskom folijom. Iz tog razloga, ali i zbog toga što se na većoj temperaturi prebrzo digne, pincu je bolje peći na nižoj temperaturi, od oko 160 stupnjeva. Na taj način neće ostati ni sirova iznutra.

GDJE KUPITI PINCU?

KROŠTULA

Uskrs i Božić u Kroštuli ne mogu proći bez omiljenih blagdanskih delicija. Koliko smo u prosincu uživali u njihovom panettoneu, toliko nas veseli i njihova uskršnja pinca. Ekipa iz Kroštule već se opasno bacila na posao pa njihove pince možete pronaći na nekoliko adresa u gradu, a sve detalje potražite na njihovim društvenim mrežama.

PINCA PO RECEPTU IVANE ČULJAK

Po svoju pincu možete svratiti i u zagrebački A Most Unusual Garden, gdje ih priprema slastičarka Ivana Čuljak iz Neka jedu kolače. Osim pince, ovdje možete isprobati i sjajan choux s pistacijom ili lješnjakom, a u Neka jedu kolače možete naručiti i uskršnju tortu.

MINI PINCA IZ TRINITYJA

Kako bi uskršnji stol izgledao još slađe, razmislite i o mini pincama aromatiziranim narančom, limunom, vanilijom i grožđicama iz slastičarnice Trinity. Ovi mali slatki krušni zalogaji novost su u ponudi slastičarnice u Zaprešiću, a osim toga, nude i čokoladna jaja s marakujom i lješnjakom te preslatke deserte u obliku zeca.

BREAD CLUB

Pincu u ponudi ima i jedna od najpopularnijih zagrebačkih craft pekarnica - Bread Club. Pronaći je možete u njihovim poslovnicama u Trakošćanskoj i Vlaškoj ulici, a ako će se za vašim uskršnjim stolom naći i oni koji pincu izbjegavaju, u Bread Clubu možete pronaći čitav niz drugih sjajnih slastica, za svakog ponešto.

PINCA IZ ESPLANADE

Pincu napravljenu po tradicionalnoj recepturi nudi i hotel Esplanade. Cijena njihove pince za van iznosi 120 kn, a pakiraju je u ružičastu kutiju pa može biti i odličan poklon. Narudžbe primaju unaprijed telefonom na 091 604 2257 ili e-poštom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Valja naglasiti i kako su količine ograničene pa svakako požurite sa svojom narudžbom.

image
Arhiva Hotela Esplanade/

A ŠTO AKO ŽELITE DRUGAČIJI USKRŠNJI DORUČAK?

GELATO S PINCOM

U slučaju da pripadate dijelu obitelji koji ne voli pincu, dobar odabir mogao bi biti slatki kruh u nešto drugačijem obliku. Naime, nedavno smo isprobali sladoled s pincom koji proizvodi Nina Šarić iz Pri Suncu i oduševili se kremastom teksturom i velikom količinom komadića pince koja je gelatu dala sasvim poseban okus. Talijanski sladoled iz Pri Suncu možete naručiti telefonski, a sve detalje potražite ovdje.

USKRŠNJI TART

Iako su poznati po tradicionalnim slasticama, u Gibanici rade i sjajne tartove. Do sada smo ih već isprobali nekoliko i niti jedan nas nije razočarao pa nas je zato posebno razveselila vijest da trenutno u ponudi imaju i uskršnje tartove. Naručiti ih možete telefonski ili se, još bolje, zaputite u Gibanicu na zagrebačkoj Branimirovoj i odmah kušajte komad tarta, koje također imaju u dnevnoj ponudi.

USKRŠNJA KUTIJA

Nakon što su zagrebačku publiku još jednom raspametili slasnim krafnama, iz slastičarnice Meet Mia predstavili su i svoj uskršnji box. Za cijenu od 200 kuna dobije se 18 mini kolača, među kojima se nalaze i choux s pistacijom, čokoladno praline jaje s lješnjakom te njihov hit kolač Chocoberry u mini izdanju. Osim toga, naručiti možete i sitne suhe kolače, cijena kojih iznosi 165 kuna za kilogram. Sve detalje potražite na društvenim mrežama Meet Mia slastičarnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:52