DAN ZA LISNATO

Kako napraviti lisnato tijesto i koje su najčešće greške, plus dobri savjeti ako uvijek radije koristite kupovno

Bilo da ga kupujete gotovog u trgovini ili kod kuće radite domaće, ovi će vam savjeti spasiti tijesto

Pripremu lisnatog tijesta mnogi smatraju jednim od najsloženijih zadataka u kuhinji. Nije čudno, stoga, što isti ti najčešće posežu za kupovnim varijantama, koje su daleko jednostavnije za primjenu. Jedan od najvećih problema upravo je trajanje procesa, ali i pažljivo baratanje tijestom kako bi se dobili lijepi slojevi. Koraka je puno, no u slučaju da se ovog vikenda osjećate posebno entuzijastično, u nastavku vam donosimo recept za lisnato tijesto i nekoliko korisnih savjeta uz koje bi vam od sada trebalo ispadati bez greške. U slučaju da ipak ulazite u grupu onih koji će ga i dalje radije kupiti, i za vas smo pripremili nekoliko trikova uz koje će vam zalogaji od kupovnog lisnatog ispadati još bolje. Sada vam samo preostaje organizirati malo vikend okupljanje, pozvati goste i baciti se na pripremu.

RECEPT ZA LISNATO TIJESTO (plus ideje za pripremu)

image
Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix

KOD PRIPREME LISNATOG TIJESTA PRIPAZITE NA...

Preklapanje lisnatog tijesta može biti izazovan korak u izradi slastica jer ne želite istisnuti sav maslac ili previše zagrijati tijesto. Također, kada ga razvaljate, pazite da se tijesto ne zatvori u debeli komad koji se zatim pri pečenju neće dići. Kada valjate tijesto, pripazite da ne valjate do rubova tijesta - umjesto toga usredotočite se na sredinu tijesta.

Problem temperature nije važan samo kada se priča o pećnici, već i kada se nedovoljno ohlađeno tijesto stavi u pećnicu. Ostavite li tijesto predugo na pultu dok pripremate nadjeve, riskirat ćete da se maslac zagrije i stopi s tijestom, što će ga učiniti tvrdim i ljepljivim, a vrlo je vjerojatno da neće narasti. Prije baratanja, stoga, tijesto držite u hladnjaku.

LISNATO S JABUKAMA

image
Berislava Picek/Cropix

A KOD PEČENJA PRIPAZITE DA...

Prethodno zagrijavanje pećnice važno je za lisnato tijesto jer se tada maslac u pecivu otopi, ispušta paru i daje jelu miris i teksturu. Ako peciva stavite u hladnu pećnicu i postupno povećavate temperaturu, vrlo je vjerojatno da ćete doći do točke na kojoj će maslac samo iscuriti. Osim što ćete na taj način izgubiti slojeve, nedostajat će i ona lijepa zlatno smeđa boja.

image
Neja Markicevic/Cropix

Ako primijetite da su samo neki dijelovi tijesta dignuti, dok su se drugi ispuhali poput tužnih balona, prvo provjerite pećnicu. Isto se može reći ako primijetite da su vaša peciva s jedne strane zagorjela, a s druge blijeda i mekana. Vaše lisnato tijesto možda nije ravnomjerno pečeno zbog vrućih točaka u pećnici. Jedino rješenje jest otkriti gdje se one nalaze. Stavite jedan komad papira za pečenje na lim i pojačajte toplinu na 200ºC. Nakon 20 minuta možete vidjeti mrlje na kojima je papir smeđe boje, a na kojima je blijed. Većinom su najtoplije točke duž stijenki, vrha i dna pećnice. Jedno od rješenja za neravnomjerno pečena lisnata tijesta je rotiranje posude tijekom procesa pečenja ili pečenje na središnjoj rešetki.

Za još jednostavniju pripremu lisnatih zalogaja s nadjevom, za početak stavite nadjev na obložen lim prije nego što svaki prekrijete slojem lisnatog tijesta. Pritisnite vilicom oko kutova kako biste spojili tijesto i nadjeve. Nakon što se tijesto ohladi, trebat ćete samo preokrenuti lim i dočekat će vas naizgled normalna poslastica. Osim što bi se neki nadjevi mogli na taj način karamelizirati, omogućit će lisnatom tijestu da se digne.

PREOKRENUTI LISNATI ZALOGAJI

image
Lidija Lončarić/

KOJE LISNATO KUPITI I KAKO GA UPOTRIJEBITI?

Kada kupujete lisnato tijesto, nećete samo htjeti odabrati ono s najatraktivnijom cijenom ili pakiranjem - također ćete morati provjeriti popis sastojaka. Uvijek biste trebali koristiti lisnato tijesto na bazi maslaca jer će ono, za početak, imati daleko bolji okus. Također, za razliku od drugih dodataka, nakon što pojedete lisnato s maslacem, u ustima vam neće ostati masni filter.

Postoje razlike između tijesta za kroasane i lisnatog tijesta. Tijesto za kroasane sadrži kvasac i mlijeko, što mu daje nježniju konzistenciju i čini ga krhkijim od lisnatog tijesta. S druge strane, standardna baza tijesta za lisnato tijesto je jednostavna - sadrži brašno, vodu i sol, zajedno sa slojevima masnoće. I kroasani i lisnato tijesto su svestrani, u smislu da ih možete puniti nizom nadjeva, uključujući čokoladu, različite sireve, voće ili povrće, ali ako pokušate sami napraviti kroasane od lisnatog tijesta, znajte da dobiveno tijesto neće biti isto.

TROKUTI SA SIROM

image
Berislava Picek/

Jedna od važnijih stvari na koje morate misliti kada radite sa smrznutim lisnatim tijestom jest kako temperaturu dovesti na sobnu prije nego što ga počnete koristiti. Ako odmrzavanje lisnatog tijesta odradite u hladnjaku umjesto na radnoj površini spriječit ćete da se maslac previše zagrije, a samim time bit će vam lakše raditi s tijestom i zalogaji će, jednom kada ih ispečete, izgledati pravilnije i ljepše.

Lisnato tijesto jedan je od proizvoda koje možete imate spremljen u zamrzivaču u slučaju da dođu nenajavljeni gosti ili kao brzo rješenje obroka na kraju napornog dana. Kako biste dodali malo drugačijih okusa između slojeva tijesta pospite začine ili sjemenke (sezam, krupna sol, sjemenke maka...) - naravno sve to prije nego što ga savijete, narežete krugove i ispečete u pećnici. Može biti izvrsna nadopuna sirevima, ili podloga za kakav kućni pesto, ali i kao delicija za sebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 13:24