
Stranica Time Out objavila je rezultate novog istraživanja koje otkriva najuzbudljivije svjetske destinacije za ljubitelje gastronomije. Analiza je obuhvatila niz čimbenika, od broja vrhunskih restorana i onih uvrštenih u Michelinov vodič, preko kulinarskih atrakcija i autohtonih jela, pa sve do pokazatelja poput Global Food Security Indexa i prosječne cijene večere za dvoje.
Većinu mjesta na listi zauzeli su europski gradovi, a titulu najbolje gastro destinacije ponio je Pariz, zahvaljujući najvećem broju Michelinovih restorana i prosječnoj cijeni obroka za dvoje od oko 68 eura. Na drugom mjestu našla se Atena, dok je treće pripalo Tokiju. Slijede Zurich i Amsterdam na četvrtom i petom mjestu. U top 10 se našla i Ljubljana, koja je kao predstavnik regije zauzela desetu poziciju i zbog čega vam donosimo tri mjesta u susjedstvu koja definitivno možemo nazvati najuzbudljivijim gastro destinacijama u susjednoj Ljubljani.
JAZ by Ana Roš
Čopova ulica 5a
"Ne želim da JAZ by Ana Roš zovu bistroom. Ja ga zovem young dining jer je pristupačan, jer je funky, jer je yummy, jer je comfort, jer je prepoznatljiv, a opet originalan", kazala je ranije Ana Roš u velikoj priči za Dobru hranu. Za razliku od Hiše Franko gdje možete naručiti samo jedan degustacijski meni, u Jazu ga uopće nema. Jaz je, kako voli reći Ana Roš, mlađa, zabavnija sestra Hiše Franko.
Hrana u Jazu je slasna, pristupačna i utješna. Zapravo, to je hrana koja podsjeća na poznate okuse obiteljske kuhinje. Jela su zamišljena tako da zovu na dijeljenje, a namirnice svaki dan dolaze svježe s tržnice.
P.S. Podsjetimo, Valamar krajem godine otvara novi restoran na porečkoj rivi, JAZ by Ana Roš, te i u Istru dovodi jedinstveni gastro koncept slavne chefice.
TaBar
Trubarjeva cesta 72
U prekrasnoj Ljubljani nalazi se još jedan totalno drugačiji, neobičan i baš dobar restoran - TaBar. U pitanju je, zapravo, jedan od najuzbudljivijih lokala u Ljubljani, gdje se ne jedu tapasi, kako biste možda na prvu mogli pomisliti, već sezonske namirnice upakirane u totalno drugačije tanjure. Iz Falstaffa su, recimo, Tabar opisali kao "mjesto s najuzbudljivijim kuhanjem u Ljubljani i jednim od onih gdje dobro možete doživjeti raznolikost slovenskih vina."
Osim toga, za australski portal The Local Tongue, chefica Ana Roš spomenula je kako joj je upravo TaBar jedno od omiljenih mjesta.
AFTR
Nazorjeva ulica 2
Nakon zatvaranja nagrađivanog restorana Atelje u Ljubljani, na istoj adresi otvoren je AFTR, relativno novi koncept chefa Jorga Zupana osmišljen s ciljem približavanja lokalnoj publici.
AFTR donosi opušteniji pristup gastronomiji, s jelovnikom koji se neprestano mijenja ovisno o sezonskoj ponudi namirnica, jelima koja su stvorena za dijeljenje u društvu, pristupačnim cijenama i ambijentom koji potiče uživanje. Spoj zanimljivog interijera i pažljivo odabrane glazbe stvara idealnu atmosferu za afterwork opuštanje, spontana druženja i autentično lokalno iskustvo.
Komentari
0