Ramen nije samo juha s rezancima - on je topao zagrljaj u zdjelici, utjeha za dušu i simbol japanskog duha gdje se savršenstvo krije u jednostavnom. Iza svake žlice krije se filozofija strpljenja i pažnje: dugo kuhan, bogat i umamijast temeljac koji čini srce svakog ramena. Tu su i pažljivo odabrani rezanci, savršeno marinirano jaje, komadi sočnog mesa i povrće koje uravnotežuje cijelu priču. Zvuči jednostavno, ali pravi ramen usavršava se godinama. Tražeći najbolje ramene u Zagrebu, uputili smo se na razne adrese i u nastavku donosimo kratku, ali ključnu listu mjesta koje trebate posjetiti ako želite najbolji ramen.
SOI FUSION
TONKOTSU I BEEF NOODLE (14 €)
Kod tonkotsu ramena posebno nam se svidjelo fantastično glazirano carsko meso, koje se doslovce topilo na jeziku, i nismo se trebali boriti s držanjem velikih komada, jer se raspadalo već na dodir štapića. Marinirane shiitake bile su odličan dodatak, a temeljac je bio punog, dubokog okusa. Porcija je bila više nego dovoljna, možda čak i prevelika, ali na to da će se za nas u SOI-ju dobro pobrinuti, ionako smo već navikli. Beef noodle s junećim temeljcem bio je, pak, nešto sasvim drugačije. Đumbir i anis dali su mu dozu topline, a zagrijala nas je prava mjera čilija. Junetina je bila dobro kuhana i nije bila suha, čega smo se možda pribojavali, a svi dodaci međusobno su se odlično nadopunjavali. Ovaj nas je ramen zaliječio iznutra, čak i kada smo mislili da nam to uopće ne treba. Topla preporuka za oba ramena iz SOI-ja.
TORI STREET FOOD TRNJE
TANTANMEN RAMEN (14,50 €)
Tantanmen ramen u Toriju nam je baš po volji. Pileći temeljac bogata je okusa, vrlo kremast i duboko aromatičan s blagim prizvukom sezama. Rezanaca je bilo puno, teksturno su bili čvrsti i to nam se posebno svidjelo. Svinjska potrbušina bila je krasno glazirana te se topila u ustima, a marinirano jaje je svojim mekim žumanjkom dodatno pridonijelo kremoznosti ramena. Shiitake, enoki gljive i hrskavi marinirani bambus super su se uklopili u juhu, a hrskavi pak choi odlično je surađivao s ostalim sastojcima. Tantanmen u Toriju, posut mladim lukom i sezamovim sjemenkama, pokazao nam se izvrsnom opcijom.
WEARE 50
PORK | MISO RAMEN (16 €)
To da nema boljeg od jedenja toplog ramena na vrućem suncu zvuči paradoksalno, ali istina je. Tako nam se dogodilo u Weareu 50 gdje smo pojeli genijalan pork miso ramen. Riječ umami dovoljna je da se opiše slastan temeljac u kojemu se dobrano osjeti miso pasta, a chashu svinjski vrat topi se od mekoće. Ukiseljeni ljubičasti luk pružio je intenzivnoj juhi dozu potrebne kiselosti, dok su rezanci bili bucmasti, slani i veoma ukusni. Jaju bi dobro došlo možda još neko vrijeme mariniranja, ali su shiitake popravile blaži okus jajeta svojom slatkom kiselošću. Klice mungo graha bile su super hrskave, a poštena količina mladog luka (i sezamovih sjemenki) lijepo je zaokružila cijelu priču ovog odličnog ramena.
TORIKAYA RAMEN BAR
TANTANMEN RAMEN (16 €)
Tantanmen smo u Torikayi pojeli brzinski, s nogu, na terasi okupanoj prvim proljetnim suncem, i bio nam je odličan. Juha je bila umamijasta, ne prejaka, niti zamorna, mesna i moćna, taman dovoljno masna i jako slasna. Posebno su nam se svidjele blago ljutkaste enoki gljive, pak choi bio je lijepo osvježenje kada bismo na njega naišli u juhi, rezanaca je bilo dovoljno, a đumbir je svaki zalogaj u kojem bi se našao lijepo osvježio i presjekao. Jelo je bilo bogato, meso je bilo odlično pripremljeno, i ovaj ramen držao nas je sitima do kraja dana. Odličan, 5
Ne propustite! Novo kolekcionarsko izdanje magazina Dobra hrana na 204 stranice već je u prodaji. U njemu vas čeka još više savjeta, preporuka, recepata i dobrih priča!
DAR SVIM ČITATELJIMA! Samo uz novi broj magazina Dobra hrana dar čitateljima - Kikkoman soja umak i štapići za jelo!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....