Najveći vodič

Preporuke za Dan zaljubljenih: ovo su mjesta na kojima peku slasne kolače koji govore jezikom ljubavi

Slastice su uvijek dobra ideja za dar povodom Dana zaljubljenih, no ako niste vješti njihovoj pripremi, znamo gdje možete naručiti provjereno dobre kolače i tortice

O Valentinovu su već ispričane mnoge priče, i dok mu se jedni vesele, drugi jedva čekaju da prođe. Međutim, bili ili ne bili pobornik praznika ljubavi, a obožavate slastice, mogli biste iskoristiti ovu priliku i uživati u kolačima, tortama i pralinama poznatih slastičarnica koje inače nemaju u ponudi. Naime, osim što je savršen trenutak kako biste iznenadili voljenu osobu izlaskom u grad za Dan zaljubljenih na slasticu kojom ćete joj pokazati koliko vam je do nje stalo, dajte i sebi priliku za uživanje. Idealna je ovo prigoda da "izvedete" i sebe ili dragog prijatelja i prijateljicu i prepustite se romantičnoj atmosferi i slatkim okusima. A kako ne biste lutali gradom, donosimo popis provjereno dobrih adresa na kojima su baš povodom praznika ljubavi pripremili nešto sasvim novo.

Torterie Macaron ove godine nude dva limited izdanja kolača srcolika oblika koje možete naručiti na njihovom webshopu po cijeni 4.80 eura. Prvi kolač je voćna kombinacija pistacije i maline Amalia, dok je drugi Velvet, čokoladna bomba napravljen od Valhrone Satilia Noir tamne čokolade.

Jolie Petite Patisserie na zagrebačkoj Knežiji, u Ujevićevoj ul. 17 kao i prošle godine u ponudi ima sjajnu, romantičnu tortu za dvoje koju možete naručiti na broj telefona 0995274437. Također razne kolače možete probati kod njih svakim danom od 8 do 22 sata.

Crofna donut bar u Ozaljskoj ul. 88 u Zagrebu uz široku ponudu standardnih krafni i mogućnosti personaliziranja krafni sada u ponudi ima i Valentinovo box kojeg možete naručiti put Instagrama ili u njihovom baru svakim danom od 10 do 22 sata. Box sadrži šest krafni, a cijena mu je 26 eura te ga možete naručiti još kratko, do 11. veljače.

Amelie slastice, koje su privremeno zbog radova zatvorili slastičarnicu u Vlaškoj ul. 6, svoje kolače nude u shopu u Vlaškoj ul. 2 te u slastičarnici na Maksimiru, na adresi Duknovićeva 4 svakim danom od 8 do 22 sata. U valentinovskoj ponudi imaju divnu tortu u obliku srca koju možete naručiti putem e-maila na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na broj telefona 0953553535.

The Cookie Factory u Zagrebu posluje na dvije adrese, u Tkalčićevoj ul. 21, svakim radnim danom od 9 do 23 sata i Nemčićevoj ul. 8 svakim radnim danom od 8 do 22 sata. Uz svakodnevnoj ponudi imaju više valentinovskih noviteta kao što su kolač Choux au Craquelin s osvježavajućim krem sirom i kremom od malina po cijeni 4.30 eura i Shape of love kolač od moussea od kokosa, šumskog voća s komadićima ananasa i Joconde biskvit od Matcha zelenog čaja s bademovim brašnom. Osim toga nude Love box s 9 macarona punjenih s jagodom za 16 eura, ali i imaju mogućnost personaliziranja macarona te je u tom slučaju box 18 eura. Uz sve to još u ponudi imaju Red velvet box koji se sastoji od pet Red velvet cupcakesa ukrašenih ružama. Sve deserte potrebno je naručiti minimalno tri dana unaprijed na njihovom webshopu gdje nude 15 % na valentinovsku ponudu.

Torte i to su ove godine ponovili suradnju s Malom Radnjom Dizajna, ali su i otišli korak dalje. Prošle godine su imali inovativna pakiranja za čokolade, dok ove godine imaju posebna pakiranja za torte. Tako torte voljenoj osobi možete zapakirati u kutije na kojima piše "Mile disko, ja tebe!, Volim te puno + pdv. Toliko puno!, Sreća je u malim stvarima u velikim dozama" i slično. Torte i to posluju na čak tri lokacije u Zagrebu Babonićeva 121, Vrbanićeva 22, Grahorova 5, ali i jednoj u Malom Lošinju, na adresi Del Conte Giovanni 13. Cijene malih torti se kreću od 37 eura, dok su velike torte 47 eura i više. Torte možete naručiti na 098613461, 013090155 ili e-mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Vincek, kultna zagrebačka slastičarnica, ove godine za Valentinovo ima u ponudi čokoladno srce s porukom unutra koje možete naručiti putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., telefonski ili osobno u čak osam njihovih poslovnica. Osim čokoladnog srca, imaju široku ponudu raznih kolača, torti i sladoleda, ali i deserata bez glutena koje nude na svih osam lokacija u Zagrebu.

Slastičarnica M&M u Ratarskoj ul. 13 u Zagrebu nudi ponešto za svačiji budžet. Pa tako ne ovogodišnjem valentinovskom meniju imaju The LOVE Cake monoporciju u dva okusa, čokolada ili vanilija sa šumskim voćem, također imate opciju crvene ili roze glazure, a kolači dolaze u valentinovskoj kutiji i koštaju 4 eura. Osim toga, u ponudi imaju The LOVE Cake u obliku srca koja dolazi s porukom po želji i cijenom od 27 eura. Najluksuzniji poklon koji kod njih možete pronaći je zasigurno The LOVE box chocolate heart po cijeni od 42 eura koji dolazi sa čekićem koji će vam pomoći pri razbijanju čokoladnog srca kako biste došli do macaronsa, Ferrero kuglica i drugih slastica. Sve slastice možete naručiti na njihovom webshopu.

Slastičarnica Meli i ove godine u ponudi ima bento tortu, odnosno mini personaliziranu tortu na koju možete napisati poruku voljenoj osobi i to po cijeni od 12 eura koju možete naručiti putem broja 0993697539 ili u njihovoj poslovnici u Dubovačkoj ul. 17. Inače, priču o Meli objavili smo ovim povodom lani, pa više o njima možete doznati i ovdje.

La chocolate, poznata zagrebačka čokoladnica u Masarykovoj ul. 1, ima veliku valentinovsku ponudu pralina, bombonijera, čokoladnih poklon-paketa i sličnih proizvoda. Cijene se kreću od 3.95 eura za valentinovske čokolade do 25.05 eura za čokoladne pakete s kojima možete iznenaditi voljenu osobu. Sve proizvode možete naručiti na njihovom webshopu ili kupiti u poslovnici.

Slastičarnica Orijent u valentinovskoj ponudi ima Be My Valentine monoporciju od keksa, bijele čokolade te inserta od jagoda i Valentinovo tortu, srcolikog oblika od keksa, pistacije i inserta od malina. Naručiti ih možete putem njihovih društvenih mreža, e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili brojem telefona 012315323 za poslovnicu na adresi Maksimirska 34 i 014683811 za poslovnicu u Sigetu na adresi Froudeova 1.

Ako niste veliki ljubitelj valentinovskih izlazaka i šetnji po slastičarnicama donosimo vam tri recepta za romantičnu večer kod kuće, bez puno muke i pripreme.

Sir i vino su odlična valentinovska kombinacija za laganu večeru u udobnosti vlastitoga doma, ali je samo bitno pogoditi pravu kombinaciju vrste sira i vina. Pa je zato dobro naglasiti kako tvrdi i dozreli kravlji i ovčji sirevi najbolje idu uz crno vino, dok se svježi, mekani i kremasti sirevi najbolje kombiniraju uz bijelo vino i pjenušce. O tome je već pisao naš stručni suradnik Saša Špiranec pa samo pratite njegove savjete i nećete pogriješiti.

image

Sir i vino

Yagmradam

Iako volimo darivati, ponekad je najbolji poklon onaj od srca, a što bi to bolje moglo reći koliko nekoga volite nego kolač koji ste sami ispekli. Stoga vam u nastavku donosimo recept za provjereno dobar čokoladni kolač s narančom naše Slavice Šagolj. Slatki je to i jednostavan recept kojeg možete napraviti voljenoj osobi ovog Valentinova i sačuvati za sve druge prilike kad vam zatreba personalizirani poklon.

ČOKOLADNI KOLAČ S NARANČOM

image
Marko Miscevic/Cropix

Trebat će vam:

*Mjera za ovaj kolač je šalica od 150 ml

Za biskvit:

1,5 šalica glatkog brašna
3 žlice kakaa
1 žličica sode bikarbone
prstohvat soli
1 šalica šećera
¼ šalice biljnog ulja
1 šalica soka od naranče
1 žličica ekstrakta od vanilije
1 žlica instant-kave

Za kremu:

½ šalice čokolade sa što većim postotkom kakaa
½ šalice kokosova ulja

Priprema:

U posudi ručno izmiješajte sve sastojke za biskvit. Stavite u četvrtasti kalup (25 x 10 cm) koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite 30 minuta na 175 ˚C. Dok se tijesto peče, napravite kremu. U posudu stavite čokoladu natrganu na kockice i kokosovo ulje. Na laganoj vatri otopite sastojke. Ne smije zakuhati. Neka vas ne lovi panika jer je smjesa jako rijetka, ona će se hlađenjem stvrdnjavati. Ne stavljate u hladnjak jer ćete morati smjesu ponovno zagrijavati da malo omekša. Ispečen i ohlađen biskvit prerežite po dužini na dva dijela i namažite svaki sloj kremom od čokolade. Završite s čokoladom. Ukrasite listićima bijele čokolade i koricom od naranče. Ako kolač držite u hladnjaku, prije posluživanja ga izvadite da se čokoladna krema malo opusti.

Uz hranu, također možete napraviti slatke koktele od pjenušca ili šampanjca i jagoda, za samo par sastojaka koje svi vjerujem imate kod kuće. Jedino biste se mogli zaputiti po pjenušavo vino, ako ga već nemate.

MIMOSA S JAGODAMA

image
Pexels

Trebat će vam:

24 jagode
sok 3 limuna
180 g šećera
2 žlice pulpe od jagoda (po jedna za svaki koktel)
120 ml pjenušca

Priprema:

Prvo što trebate je napraviti kompot od jagoda, pomiješate u zagrijanoj zdjeli sok tri limuna, zgnječene jagode i šećer te kuhate dok ne dobijete homogenu smjesu. Kompot je potrebno ohladiti prije nego što ga ulijete u čašu. Otprilike stavite po jednu žlicu hladnog kompota na dno svake čaše te ulijte pjenušac, Nemojte miješati koktele pre naglo da vam se ne izmiješaju pulpa i pjenušac. Možete staviti jagodu na vrh svake čaše za ukras i uživajte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:37