MALI VODIČ

Ručak, večera i slatko na Visu, evo gdje se jede dobra morska hrana, a gdje kolači i sladoled

Od popularne gostionice do slastičarnice koja je postala jedna od omiljenih u cijeloj zemlji, imamo nekoliko dobrih preporuka

Osim prekrasnog mora i malih uličica koje pričaju stotinu priča, Vis ima štošta drugo za ponuditi. Mi smo ovdje, naravno, kako bismo vam preporučili mjesta gdje se dobro jede pa, ako ovog ljeta planirate dane provesti ili ih već provodite upravo tamo, nastavite čitati. Donosimo vam nekoliko dobrih opcija za ručak ili večeru i deserte. Pa ne kaže se uzalud da se na godišnjem kalorije ne broje.

RUČAK ILI VEČERA

Gostionica Aerodrom jedno je od najpopularnijih mjesta na Visu. S razlogom, jer ovdje ćete u lijepom, ugodnom ambijentu uživati u jelima kao što su salata od hobotnice i viška pogača, dakle, u svemu što vam na vruć dan na moru zapravo i treba. Plus, vrlo vjerojatno ćete baš na terasi Aerodroma snimiti i koju fotografiju za pamćenje (i društvene mreže).

Adresa: D117 24, Plisko Polje

image
Mario Kucera/

Jedan od restorana koji je uvijek dobra ideja na Visu, posebice ako volite fine riblje specijalitete i tradicionalnu hranu, je i restoran Pojoda. Riba na gradele i paštafažol na brujet samo su dio ponude koja se ovdje ne propušta, a ono što svakako vrijedi napomenuti je i da je ovo mjesto prilično popularno pa je rezervacija stola obavezna.

Adresa: Ulica don Cvjetka Marasovića 10, Vis

Još prije nekoliko godina, kada smo na Visu prvi put ljetovali, dobili smo preporuku za pizzeriju Lambik. Posjetili smo je tada i osvojili su nas svojom pizzom s kozicama pa im se, pri svakom posjetu Visu, sada rado vraćamo. Ako ste od hrskavog tijesta iz krušne peći, moglo bi se svidjeti i vama. Važno za dodati, nude i odlične koktele.

Adresa: Trg Podlože 2, Vis

POSEBNO ISKUSTVO

Jedno od najposebnijih mjesta na Visu je i konoba Senko, koju vodi Senko Karuza. Za one željne nečeg drugačijeg, fine domaće hrane i iste takve atmosfere, ovo mjesto bit će pravi mali raj. Jede se ono što se toga dana ulovi, u razmacima od jela možete se okupati u čistom moru, a zatim se vratiti za stol i uživati u morskoj hrani i čaši vina. I za dolazak ovdje obavezno odvojite nekoliko sati, jer velika je vjerojatnost da nećete tek tako (brzo) poželjeti otići. Rezervacija je također poželjna.

Do posjete ovom mjestu, brudet po receptu Senka Karuze možete pripremiti i sami, recept je ovdje.

GDJE NA SLATKO?

A kada se zaželite slatkog, slastičarnica Cukar u Komiži obavezna je postaja. Kremasti kolači koji nisu samo lijepi već su i ukusni, ali i oni sitniji za ponijeti, u kojima se uživa u laganoj šetnji, ovdje su više nego dobar odabir. Cukar je, zapravo, jedno od prvih i zadnjih mjesta koje posjećujemo na Visu i koje nas iznova osvoji svojim slatkim zalogajima.

Adresa: Ulica Hrvatskih mučenika 8, Komiža

image
Martina Hajdarović/
image
Martina Hajdarović/

Ako ste ipak više od sladoleda, Pa ti odoli slastičarnica bit će mjesto koje želite posjetiti. Prema mnogima, ovdje se jede najbolji sladoled na Visu i u okolici, a osim klasičnih okusa, birati možete i one malo posebnije. Primjerice, okus cheesecake kolača, smokve i rogača, rožate, nekoliko sorbeta... Nude i veganski sladoled, što je svakako uvijek plus!

Adresa: Ulica Ivana Farolfija 30A, Vis

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 11:30