Prava mjesta

Samoborski fašnik se ne propušta! Ovdje uživamo u krafnama i kremšnitama, idemo na ručak i čašicu Bermeta

Ovaj vikend svi putevi vode u Samobor na uživanje u tradicionalnim jelima tijekom zadnjih dana fašnika

Samobor je desetljećima već poznat kao vikend destinacija Zagrepčana, a kako se ovog vikenda održava nadaleko poznat Samoborski fašnik, očekivano - svi putevi vode baš u Samobor. Bilo da idete prvi put ili ste već stalni gost u ovom gradiću, tradiconalna fašnička povorka, mnoštvo ljudi, žamor i smijeh, itekako mogu umoriti, pa je dobro na vrijeme organizirati i napraviti plan gdje sjesti na kavu i pojesti kremšnitu ili krafnu, gdje otići na ručak i popiti ili kupiti poznati samoborski liker. Stoga vam u nastavku donosimo iscrpan vodič kroz samoborske restorane i slastičarnice na kojima će se ove nedjelje tražiti mjesto više.

image
Vanesa Pandžić/Cropix

GDJE NA RUČAK

Krčma "Gabreku 1929. nalazi se na adresi Starogradska ul. 46 u Samoboru te radi od ponedjeljka do subote od 12 do 22 sata, nedjeljom od 12 do 18 sati, a utorkom su zatvoreni. Tradiciju dulju od 91. godinu odžali su, kako kažu, zahvaljujući domaćoj recepturi i kvalitetnim namirnicama. Kod njih možete probati tradicionalna samoborska jela, o kojima smo već pisali, ali i palačinke koje pripremaju prema bakinom receptu i imaju ih čak 50 različitih vrsta na meniju. Za sve ostale informacije koje vas zanimaju možete ih kontaktirati telefonski na 013360722 ili 0992717655 i putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Restoran Samoborska klet nalazi se u centru Samobora na Trgu kralja Tomislava 7, rade svakim danom od 12 do 23 sata, osim ponedjeljom, te nude razna tradicionalna jela kao što su zapečeni štrukli, paprikaš od divljači, samoborski kotlet ili kuhane domaće češnjovke. Stol možete rezervirati na 013326536 ili na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Cantilly Garden restoran u Ulici Stanka Vraza 1 novo je ime na sceni. U ponudu su ovih dana uveli poseban fašnički meni u kojem nude paštetu od pačjih prsa, domaće štrukle, kobasice, češnofke i slična jela. Ne rade ponedjeljkom, a nedjeljom su otvoreni od 11 do 17 sati, dok ostalim danima rade od 12 do 22 sata. Rezervaciju možete napraviti na 0993035120 ili putem njihove web stranice.

Pri Staroj vuri u Ul. Giznik 2 u Samoboru radi nedjeljom od 11 do 18 sati, od subote do petka od 12 do 23 sata, dok su ponedjeljkom zatvoreni. Ovdje možete kušati neka od njihovih najpoznatijih jela kao što su gazdin odrezak, samoborski kotlet, paprikaš od vepra, patku s mlincima ili, primjerice, pastrvu na mlinarski. Cijelu ponudu istražite na njihovoj web stranici, a rezervacije možete napraviti telefonski na broj 013360548.

image
Zeljko Grgić/Cropix

Izletište Dumić pravo je mjesto ako želite ručak u prirodi jer se nalazi na adresi Smerovišće 26, svega šest kilometara od Samobora, a radi od 11 do 20 sati svakim danom, izuzev utorka i srijede. Neka tradicionalna jela koja nude su pastrva u kukuruznom brašnu, naravni odrezak, teleća jetrica sa češnjakom i neizostavni samoborski kotlet. Svoje mjesto obavezno morate rezervirati, a to možete na broj 0913384025 ili na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Old barn steakhouse nalazi se na adresi Josipa Jelačića 109 u Samoboru te nedjeljom radi od 11 do 18 sati, petkom od 11 do ponoći, a ostalim danima od 11 do 23 sata, s tim da su ponedjeljkom zatvoreni. U ponudi imaju ne tako tradicionalna jela, pa ovdje možete pojesti burger, tortilje i steakove. Rezervirati stol možete telefonski na 013364198 i na njihovoj web stranici.

Gostionica Kod Špilje nalazi se na adresi Otruševec 17/4, u blizini Grgosove špilje te je dobra ideja za ručak ako ste se odlučili na kratki obiteljski izlet svega pet kilometara od Samobora. Jedini problem je što ne rade nedjeljom i ponedjeljkom, dok ostalim danima rade od 10 do 23 sati. Kod njih možete kušati samoborsku salamu, pastrvu ili teleći odrezak na razne načine, jelenji odrezak, češnjovke, krvavice i slična jela, a svoje mjesto možete rezervirati na 013375888.

image
Privatna arhiva

SLATKE ADRESE

image
Pexels

Kavana Livadić nalazi se u centru Samobora na Trgu kralja Tomislava 1 u sklopu Hotela Livadić. Nazivaju se "Kućom samoborske kremšnite", a rade svakim danom od 7 do 23 sati. Kod njih možete uzeti predah od fašnika, popiti kavu i zasladiti se poznatim kremšnitama, voćnim kockama, zapečenim štruklima i drugim kolačima.

Slastičarnica U prolazu se također nalazi u samom centru Samobora na Trgu kralja Tomislava 5 te se naziva "Domom originalne samoborske kremšnite". Opće je poznato da kremšnite pripremaju prema recepturi Đure Lukačića, "oca samoborske kremšnite". Rade svaki dan od 7 do 23 sata. Kod njih još možete probati razne kolače, ali i domaće krafne prigodne za fašnički tjedan.

Slastičarnica Sweet Family u Samoboru radi svakodenvno od 9 do 22 sata na adresi M. Kleščića 1. U ponudi imaju domaće kolače pripremljene od prirodnih sastojaka, prave torte po narudžbi i krafne bez aditiva. Sve možete naručiti telefonski na 098267027 ili probati u njihovoj poslovnici u Samoboru i Zagrebu na adresi Ul. Braće Domany 6.

Ako niste neki ljubitelj fašnika ili ste naime, bili toliko puta da vam je već dosadio, uvijek možete doma pripremiti tradicionalni samoborski recept kao što je rudarska greblica.

image

Rudarska greblica

Ministartsvo poljoprivrede

Cijelu priču rudarske greblice istražila je naša kolegica Lidija Lončarić. Slatki je to recept kojeg možete poslužiti uz aperitiv Samoborski Bermet o kojem smo već pisali.

image
Ivan Mijić/Ustupljena fotografija

Za one koji ne znaju to je aromatizirano vino koje se možete piti samo ili u koktelima ohlađeno na 14 °C, a tradicije mu potječe još iz 18. stoljeća. Priprema se prema recepturi obitelji Filipec koja se prenosi s koljena na koljeno dugi niz godine te za javnost nisu poznati njegovi tajni sastojci. U Bermetu možete uživati u gotovo svim samoborskim restoranima i lokalima, a možete ga kupiti i u boljim delikatesnim trgovinama.

image
Nera Šimić/Cropix

Na kraju, opustite se i uživajte! Bit će gužva, ali sve je lakše i ljepše uz osmijeh na licu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:32