Pred nama je vjerojatno prvi vikend kada su se napokon svi vratili u grad i zadnji vikend prije povratka rutini nakon dugog, vrućeg ljeta, što znači da nas čak ni kiša ne može zadržati kod kuće. Željni smo druženja s ekipom koju dugo nismo vidjeli, a takvo što nikada ne može proći i bez dobrih zalogaja i jednog, dva ili tri pića. Pozitivna i vesela atmosfera je, naravno, također dobrodošla, a upravo sve to ovih smo dana pronašli na zagrebačkom Strossmayerovom trgu, gdje još samo ovaj vikend, do 31. kolovoza, traje Fiesta Latina, prvi street food festival latinoameričke kuhinje.
Organizatori, koji su inače zaduženi i za burger, pizza i azijske festivale, za ovo su izdanje pokupili hrpu pohvala, što nas ne čudi, jer kada smo se na sasvim običan, čak i oblačan radni dan zaputili na Fiestu Latinu, na prvu nas je osvojila dobra energija, a zatim i zanimljiva ponuda hrane i pića. Na kraju nas čak ni kiša nije uspjela potjerati, jer htjeli smo isprobati što više toga kako bismo s vama mogli podijeliti favorite. Dakle, ako ovog vikenda tražite mjesto gdje ćete se dobro zabaviti, gdje će vam se noge same kretati u ritmu zavodljive glazbe (čak i ako niste nešto od plesa) i gdje ćete, prije svega, isprobati nešto drugačije, a ukusno i neće vam biti žao potrošenih novaca, Strossmayerov trg je mjesto na kojem želite biti. O cjelokupnoj ponudi već smo pisali, kao i o izlagačima koji vas tamo čekaju, a danas donosimo nekoliko dobrih preporuka.
RESTORAN KOJI VOLIMO IMA KUĆICU KOJU VOLIMO
Mali restoran/taqueria Cato u zagrebačkoj Vlaškoj ulici inače nam je jedan od omiljenih u gradu, što zbog uvijek dobre, ugodne atmosfere, što zbog hrane koja je idealna za dijeljenje i nikada ne razočara. Ne čudi stoga što su nam se tacosi koje smo probali na njihovoj kućici na Fiesti Latini također svidjeli. Favorit nam je piletina (chicken tinga s kikirijem, guacamoleom i hrskavim kukuruzom), a nude i vegetarijansku varijantu (calabaza taco) s butternut tikvom, paprikom, lješnjacima, kozjim sirom i ciklom, što je svakako za pohvalu i koja je također prilično ukusna, moćna i kremasta. Osim toga, od ekipe iz taquerije Cato probali smo i kukuruz s fetom, ljutom majonezom i tajin začinskom mješavinom, koji je bio neobično dobar i poželjeli smo ih pojesti još barem dva komada.
ŠTO JOŠ NUDE: birria taco s junetinom, al pastor sa svijenjetinom i ananasom i fish baja s jadranskom hamom u tempuri, ciom de gallom i mole verdeom (ovo smo isprobali u samom lokalu i bilo je odlično!), nekoliko koktela
CIJENE: 4 eura za kukuruz, od 8 do 12 eura za porciju tacosa
KUĆICA KOJA NIKADA NE RAZOČARA
Ivan Temšić, koji na nekoliko posljednjih festivala nastupa ispred Noelova street food brenda, ni ovog nas puta nije razočarao. Temšić je domišljat, zna s namirnicom i okusima i na njegove kućice, o kojem god festivalu bila riječ, rado svraćamo, jer znamo da upravo tamo nema greške. Isto se ponavlja i na Fiesti Latini. Probali smo empanade s puretinom, koje su bile slasne, nimalo masne i teške, tijesto je bilo lijepo hrskavo, a punjenje je ostalo sočno i ove smo grickalice također poželjeli pojesti barem tri komada. U porciji inače dolaze dvije, što je sasvim dovoljno ako uz njih uzmete još kakvu manju grickalicu, a odlične su i za dijeljenje.
Osim toga, na Noelovoj kućici smo probali i chicharrónes, pržene kockice hrskave svinjetine, nešto poput mesnatih čvaraka, koji se, začudili su se prisutni za stolom, odlično slažu uz guacamole i bile su jedno od jela kojem su se prsti neprestano vraćali. Odlična opcija za one koji ne bježe od masnih i slasnih zalogaja i vole grickati.
ŠTO JOŠ NUDE: nachose s paguom od paprike i kremom od sira, kukuruzna rebarca s ranch umakom i tvrdim kravljim sirom, tacos s piltinom, mole umakom, avokadom, pico de gallom i hrskavom pilećom kožicom
CIJENE: od 8 do 12 eura
I EKIPA IZ PRERADOVIĆEVE JE OVDJE
Ovaj festival nije mogao proći niti bez ekipe iz Arepere Maracay, mnogima poznate iz malog lokala u zagrebačkoj Preradovićevoj ulici. Ovdje nude tostones sa sirom, koje smo svojevremeno isprobali i na Place Marketu, i sada smo im se rado vratili, ali i svoje već prepoznatljive, zasitne i bogate arepe. Isprobali smo onu s junetinom, u koju dodaju i crni grah, plantane i slani sir te vegansku opciju s grahom, avokadom i plantanom. Obje su nam bile odlične i posebno će se svidjeti onima gladnima, jer je porcija konkretna, a može biti još i konkretnija ako uz njih uzmete koju grickalicu s iste kućice.
ŠTO JOŠ NUDE: arepe s junetinom i cheddar sirom, s piletinom, avokadom i slanim sirom i vegetarijansku s crnim grahom, slanim sirom i plantanom, zatim tostones sa sirom i junetinom, avokadom i umacima te yucu s umacima
CIJENE: od 8,10 do 9,60 eura za arepe, od 3,80 do 6,80 eura za ostala jela
NIŠTA BEZ CHEFA MARIJA MIHELJA
Ako, pak, volite lik i djelo chefa Marija Mihelja, koji je također čest gost na festivalima ovog tipa, sigurno će vam se svidjeti i tacosi na njegovoj kućici Tres tacos by Mario Mihelj. Za razliku od onih kod ekipe iz Cata, ovi su malo jednostavniji i, rekli bismo, namijenjeni onima koji vole klasiku i ne vole previše riskirati. Blago su ljuti, pošteno punjeni i tri će vam biti sasvim dovoljna za pristojan ručak ili večeru. Nama je odličan bio onaj s kozicom, guacamoleom, iceberg salatom, majonezom i čilijem, ali ponovili bismo i druga dva, s trganom svinjetinom, coleslaw salatom, cheddarom, majonezom i jalapeno papričicama i s piletinom, pico de gallo salsom, cheddarom, majonezom i čilijem.
ŠTO JOŠ NUDE: samo tacos
CIJENE: od 10 do 12 eura
SLATKI ZICER ZA KRAJ
Mlad i talentiran Juraj Klepić već se nametnuo kao slastičarska zvijezda festivala pa nije ni čudno da smo upravo na njegovoj kućici Gdje je Jura? pojeli najbolji desert. Njegov tres leches, biskvit natopljen kravljim kokos i kondenziranim mlijekom s chantilly kremom, slanim karamelom i kokosom toliko je lijepo zaokružio druženje na Fiesti Latini da bismo ga svakako voljeli vidjeti i u stalnoj ponudi neke zagrebačke slastičarnice. Suptilno sladak, karameli unatoč, mekan, sočan i kremast, ovaj kolač je sve što vam treba da vam popravi tmurni vikend u Zagrebu.
ŠTO JOŠ NUDE: churros, mojito snow ice
CIJENE: od 5,50 do 7,50 eura
Na kraju, Fiesta Latina je festival koji je donio svježinu i uzbuđenje, onaj na kućicama kojeg ćete sresti lica iz svojih omiljenih restorana u sasvim nekoj drugoj, opuštenijoj ulozi, što svakako doprinosi šarmu cijelog festivala, isprobati jela kakva možda do sada još niste i poželjeti da traje barem još malo dulje, jer već ste na drugoj kućici pronašli nešto za isprobati pri idućem dolasku. Nadamo se da će organizatori shvatiti kako interesa za ovakvu kuhinju u Zagrebu itekako ima i da ćemo se i iduće godine u centru grada družiti u latinoameričkim ritmovima. Pa, ako tražite mjesto za druženje s ekipom ovog vikenda, preskočite klubove i radije se zaputite na Strossmayerov trg.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....