RECEPTI ZA SVE!

Što kažete na talijansku gozbu ovog vikenda? Radimo pastu, rižoto, focacciu, pizzu, osso buco, tiramisu...

Skupili smo najbolje recepte, savjete i priče o talijanskim klasicima i upakirali ih u vodič za totalnu uživanciju vikendom

U slučaju da ste vikend odlučili provesti kod kuće, ali biste ipak pozvali probrano društvo na kratko druženje uz fine zalogaje i čašu vina, za vas imamo odličnu ideju. Zašto ne biste pripremili malu talijansku gozbu u vlastitoj kuhinji? U nastavku ovog teksta donosimo vam osam recepata za omiljene talijanske specijalitete, a na vama je da odaberete one koji bi bi se najviše mogli svidjeti vašim gostima. Jesu li to pizza ili focaccia, dobar rižoto ili tjestenina, tiramisu ili panna cotta, izbor je samo vaš, jer u nastavku možete pronaći recepte za baš sve pobrojano.

image
Pexels/

Kako bi vaša kuhinja bila što vjernija kopija talijanskih restorana, svakako je dobro spomenuti kako Talijani u hrani vole uživati u nekoliko sljedova. Za primo piatto poslužuje se najčešće tjestenina ili jela na bazi riže, a zatim je na redu secondo piatto koji podrazumijeva jela od ribe ili mesa.

Također, prije početka jela može se poslužiti i predjelo, koje nazivaju antipasto, a prije antipasta dolazi aperitivo, piće kojem je zadaća otvoriti apetit. Na kraju, za desert (dolce) često biraju gelato ili komad voća, no budući da je talijanska večer u vašoj kuhinji rijetka stvar, dobra ideja bit će neki od njihovih kremastih klasika. Na kraju večere gostima poslužite i digestivo, koji može biti limoncello, grappa ili neki drugi jači alkohol koji će lijepo zaokružiti cijeli obrok.

image
Pexels/

PIZZA ILI FOCACCIA?

Kod Talijana ništa ne prolazi bez malo tijesta i glutena pa vam tako u nastavku ostavljamo sve što će vam trebati za pripremu stvarno dobre focaccie te nekoliko dobrih savjeta za kućnu pripremu pizze.

SVE NA JEDNOM MJESTU: FOCACCIA

image
Giphy/

DOBRI SAVJETI I RECEPT: PIZZA

image
Neja Markicevic/Cropix/Pexels/

PAŠTA ILI RIŽOTO?

Kada je u pitanju priprema talijanskih klasika koji uključuju tjesteninu ili rižoto, pomoć smo nedavno potražili kod zagrebačkog Talijana i njegove supruge Slavonke, koji su za nas u svom restoranu Papavero na zagrebačkim Mlinovima pripremili više nego poučnu školicu. Sve što vam treba čeka vas na poveznicama u nastavku, a dodajemo ovdje i recept za ragu alla bolognese. Jer, dobru paštu s mesnim raguom nitko nikada neće odbiti.

ŠKOLICA DOBRE HRANE: TALIJANSKA PASTA

image
Berislava Picek/cropix/

ŠKOLICA DOBRE HRANE: TALIJANSKI RIŽOTO

image
Berislava Picek/Cropix

RECEPT I PRIČA: RAGU ALLA BOLOGNESE

image
Luchezar/Getty Images

OSSO BUCO BEZ KONKURENCIJE

Odlučite li se u meni ubaciti i koje mesno jelo, neka osso buco bude vaš prvi i posljednji odabir. Recepata za osso bucco ima poprilično i rade se na razne načine, a najpoznatija je varijanta osso bucco a la milanese koji se tradicionalno služi uz istoimeni rižoto. Doslovni prijevod jela znači kost s rupom, a radi se o složencu od teleće koljenice koja je narezana na "fete" debljine oko 3-4 centimetra. Specifičnost jelu daje moždina iz sredine kosti te završni dodatak koji se zove gremolata kojom se dodaje kiselkasta nota jelu. No, da ne duljimo, u nastavku ostavljamo detaljni recept i priču o ovom slasnom mesnom specijalitetu koji Talijani obožavaju.

RECEPT I PRIČA: OSSO BUCO

image
Boris Kovacev/Cropix/Cropix

SLATKO ZA KRAJ

Što je dobro druženje bez poslastice koja će ga zaokružiti? Ovog puta naš odabir pada na dva klasika - dobar, kremasti tiramisu i panna cottu (ovog puta s espressom) koju uvijek možete napraviti i dan ranije pa samo izvaditi iz hladnjaka i poslužiti gostima na kraju večere. Koji god odaberete, vjerujemo, nikako ne možete pogriješiti.

RECEPT I PRIČA: TIRAMISU

image
Unsplash/

RECEPT: PANNA COTTA

image
Berislava Picek/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. ožujak 2024 08:42